Det er blandt andet ved hjælp af spor på sociale medier og mobildata, at et specialteam i Udlændingestyrelsen har afdækket svindlen.
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

Det er blandt andet ved hjælp af spor på sociale medier og mobildata, at et specialteam i Udlændingestyrelsen har afdækket svindlen.

Danmark

Udlændingestyrelsen: Hundredvis af asylsøgere har snydt med identiteten

Et specialteam har kunnet påvise, at de ikke forfulgte statsløse fra Kuwait.

Danmark

Flere måneders systematisk undersøgelse af identiteten på over 700 asylsøgere, der sagde, at de var forfulgte og undertrykte statsløse fra Kuwait, har ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten søndag givet resultater for Udlændingestyrelsen.

634 af disse er ifølge styrelsen slet ikke fra Kuwait, og de har derfor hen over sommeren alle modtaget et afslag.

Det gør sagen til den hidtil største om identitetssnyd i asylsager, vurderer Anders Dorph, vicedirektør i Udlændingestyrelsen med ansvar for asylområdet.

»Vi har før set sager om svig, hvor man forsøger at lyve sig til en anden nationalitet for at opnå en fordel, men slet ikke i dette omfang«, siger han.

Familiemønstre er kortlagt

Et specialteam i Udlændingestyrelsen kunne via en omfattende kortlægning af familiemønstre samt spor på sociale medier, mobildata og internationalt samarbejde påvise, at de mange asylsøgere formentlig i stedet stammer fra Irak. Over 300 af personerne har vist sig at tilhøre samme familie.

Thomas Gammeltoft-Hansen, der er professor på Raoul Wallenberg-instituttet i Sverige og flygtningeforsker, kan se oplagte grunde til, at irakere skulle forsøge at fremstå som bidoonere fra Kuwait.

Den såkaldte anerkendelsesprocent for irakere har således været faldende. I fjor var det 13 pct., der fik asyl. Der findes ikke særskilte tal for den hidtil meget lille gruppe af statsløse fra Kuwait, men blandt alle statsløse, inklusive palæstinensere, var anerkendelsesprocenten 82 i 2016.

Flygtningenævnet, der er anden og sidste instans i asylsager, har netop afgjort de første 16 klagesager og i alle tilfælde stadfæstet afslaget fra Udlændingestyrelsen.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce