Jakob Ingebrigtsen træner efter farens anvisninger og har sat flere verdensrekorder i sin aldersgruppe.
Foto: Jan Inge Haga

Jakob Ingebrigtsen træner efter farens anvisninger og har sat flere verdensrekorder i sin aldersgruppe.

Tre norske brødre er ved at løbe fra afrikanerne

Den norske succestræner Gjert Ingebrigtsen tror ikke på forenings- og klublivet som ramme for at skabe topidrætsfolk. Frivillighedskulturen mangler systemer, apparater og økonomi. Ingebrigtsen er selvlært træner og har skabt helt usædvanlige rammer for sønnerne Henrik, Filip og Jakob. I en børneflok på syv tilhører de tre verdenseliten på 1.500 meter. Hans mål er at tage de bedste afrikanske løberes skalp ved et stort mesterskab. Midlet er den 17-årige verdensrekordholder Jakob Ingebrigtsen.

FOR ABONNENTER

Årets finale på 1.500 meter for herrer ved VM i atletik i London former sig længe som så ofte før ved den slags begivenheder. Efter omtrent 700 meter har de tre kenyanere Elijah Manangoi, Timothy Cheruiyot og Asbel Kiprop slået et dybt hul i feltet.

Det forreste trekløver løber i en lille klump 5-6 meter foran et kobbel af prustende og stønnende overvejende hvide løbere. På vej ind på den tredje, ondskabsfulde omgang ligner finalen endnu en afrikansk magtdemonstration på de ovale baner ved en stor mesterskabsfinale.

Men kun lige indtil udgangen af kurven og 800 meter-punktet. Pludselig skyder en lyshåret pil fem i feltet. Filip Ingebrigtsen hedder han. Fra Norge. Han trækker feltet alene. Kun spanske Adel Mechaal kan følge ham. Forfølgergruppen er i løbet af sekunder trukket ud på en lang linje.

Publikum måber. Da de passerer 1.000 meter-mærket, er det kenyanske trio indhentet. Ingebrigtsen er treer – med 500 meter igen. De afrikanske verdensstjerner har ikke kræfter til et modangreb. Ingebrigtsen er ikke træt. Femkløveret løber 300 meter i en gruppe. Indtil Asbel Kiprop, distancens tredobbelte verdensmester, opgiver at følge med, da der er 200 meter igen.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce