Der går hurtigt politik i sagerne, når store interesser som f.eks. brug af Roundup er på spil, og eksperter taler både for og imod.
Foto: Claus Bonnerup

Der går hurtigt politik i sagerne, når store interesser som f.eks. brug af Roundup er på spil, og eksperter taler både for og imod.

Danmark

Analyse: Udskældt sprøjtemiddel skaber stor debat

I onsdags var der møde i EU’s komité for planter, dyr, fødevarer og foder. Skulle du vide det? Ja, for mødet kan få stor betydning for, hvad landmænd må sprøjte med, og hvad du putter i mund og mave.

Danmark
FOR ABONNENTER

Komiteen skulle nemlig afgøre, om det mest udbredte ukrudtsmiddel, Roundup, skal have fornyet sin tilladelse, som udløber til nytår.

Lægevidenskaben diskuterer, hvor skadeligt Roundup er for mennesker. Det aktive stof er glyfosat, som Verdenssundhedsorganisationen WHO mener er potentielt kræftfremkaldende. Det gør EU’s egne eksperter ikke.

Men diskussionen om stoffet er helt sikkert giftig – og af mere end én grund.

Glyfosat er lidt af et vidundermiddel og langt den mest udbredte sprøjtegift. I Danmark sprøjtes over halvdelen af landes samlede areal hvert år med sprøjtemidler – for en stor dels vedkommende med glyfosat, som sælges globalt af amerikanske Monsanto under navnet Roundup. Fidusen er, glyfosat virker på det meste ukrudt men ikke på avlsplanterne og at det hurtigt nedbrydes af bakterier i jorden til naturligt forekommende stoffer.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce