Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Imam Abu Bashar: De bliver løsladt

Odense-imamen Abu Bashar maner til besindighed, og tror på, at Vollsmose-mistænkte bliver løsladt snart.

Gem til liste

Odense-terrorsagen

Natten til tirsdag trænger PET ind på en række adresser i Odense. Ni personer anholdes.

Gruppen havde angiveligt været i gang med at skaffe ingredienser til sprængstoffer. Den blev overvåget af politiet, der ikke turde vente længere med at gribe ind.

Efter aktionen kontaktede politiet nøglepersoner i Vollsmose for at sikre, at anholdelserne ikke udløste uroligheder.

Justitsminister Lene Espersen har karakteriseret sagen som den alvorligst i Danmark nogen sinde.

Meget meget tidligt i morges blev den omdiskutterede fynske fængselsimam Abu Bashar vækket af telefonen. Det var PET, der ville advicere om, at de ville påbegynde anholdelser og ransagninger i det muslimske miljø i Odense.

»Først troede jeg, at det var telefonfis, men så fik de overbevist mig. De fortalte, at de bare skulle ud og tjekke nogle personer. Jeg forstod ikke, at det var så alvorligt«, fortæller imamen, der selv kørte fra sin adresse i Birkeparken til Bøgeparken, for at følge en af aktionerne.

Tror på hurtig afgørelse
Han har haft travlt med andre gøremål hele dagen, og har ikke haft tid til at danne sig et ordentligt billede af situationen.

Men han er sikker på, at sagen vil være afgjort meget snart.

»Jeg tror ikke på, at de har haft noget at gøre med terror, og jeg håber på, at de bliver løsladt i løbet af de næste timer eller dage«, siger Abu Bashar.

Fredselskende mennesker
En central person i det sociale arbejde i Vollsmose, som ønsker at være anonym, fortæller at de anholdte er medlemmer af en såkaldte Dawa-gruppe, som kendes som en stor, men fredelig muslimsk bevægelse.

Abu Bashar ved ikke om de sigtede er medlemmer af en såkaldt Da'wa-gruppe, eller hvor mange, der er medlemmer af en sådan gruppe i Odense. Da'wa er ifølge imamen mere et religiøst begreb end en gruppe, der er til at tage at føle på.

»Men hvis det er en Da'wa-folk, så er jeg helt sikker på, at det ikke handler om terrorisme. Det er fredselskende mennesker, der forkynder Islam, for eksempel ved at invitere folk med i moskeen. Så det tror jeg ganske enkelt ikke på«, siger han.

Hans eget kendskab til de terrormistænkte er temmeligt overfladisk.

»Jeg kender dem flygtigt, fra moskeen eller supermarkedet eller lignende steder. Der er jo kun en moske her i Odense, og vi beder sammen. Men hvis du spørger mig, om jeg kender dem indgående eller har hemmeligheder sammen med dem, så er svaret nej«, siger imam Abu Bashar.

Sammen med det muslimske miljø i Odense, vil imamen nu indklade til et møde, for at berolige byens muslimer.

»Men jeg håber, at alt det her er bag os snart«, understreger imamen.

'Kaldet om Islam'
Lektor i religionsstudier ved Syddansk Universitet Tim Jensen mener heller ikke, at der med Da'wa nødvendigvis hentydes til en bestemt gruppe eller organisation.

»Da'wa betyder oprindeligt kald eller råb, underforstået 'kald til Allah om hjælp'. Med tiden er det blevet til 'kaldet om Islam', og drejer sig om oplysningsarbejde eller missioneren, typisk blandt muslimerne selv. Udbredelsen af islam kan ske via organisationer eller den enkelt muslims gode eksempel«, siger lektoren.

Ifølge Tim Jensen er der sandsynligvis i Odense tale om en organisation, der altså har oplysningsarbejde som formål. Det betyder ikke at der er tale om en bestemt navngivet organisation, der hedder noget med Da'wa, og organisationen kan lige så godt være shia- som sunnimuslimsk.

»I Danmark har blandt andet den saudiske organisation Den Muslimske Verdensliga opereret. Det er en Da'wa-organisation, der blandt andet bygger moskeer og oplyser om Islam. Et andet eksempel er lybiske Al-Da'wa al Islamyya, der også har arbejdet i Danmark«, siger Tim Jensen.

Da'wa organisationer er som udgangspunkt fredelige og oplysende, men der er ifølge lektoren også blevet set eksempler på mere militante organisationer, der gemmer sig under Da'wa-begrebet. Blandt andet har USA sortlistet en organisation, hvor begrebet indgår som del af navnet.

Den måske mest kendte gruppering, der gør brug af Da'wa i sit navn, er det shia-muslimske irakiske parti Al-Da'wa.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb