Annonce
Annonce
Danmark

Eksperter håner internet-overvågning

Den nye lov om logning af telefon- og internetadfærd, som træder i kraft i dag, er så gennemhullet, at IT-eksperter griner af den.

Logningsbekendtgørelsen

Den såkaldte logningsbestemmelse i retsplejelovens § 786, stk. 4, blev indført ved anti-terrorpakken 2002, hvorved der bl.a. indførtes en pligt for teleselskaber og internetudbydere til "logning" af trafik- data, der er relevante for politiets indgreb i meddelelses- hemmeligheden m.v., ligesom der med hjemmel i loven blev givet mulighed for at fastsætte nærmere administrative regler om udbydernes bistand til politiet i forbindelse med disse indgreb.

På baggrund af denne hjemmel har Justitsministeriet den 28. september 2006 udstedt den såkaldte logningsbekendtgørelse, der træder i kraft 15. september 2007.

Logningsbekendtgørelsen indeholder nærmere regler for, hvilke typer af oplysninger det pålægges henholdsvis teleselskaber og internetudbydere at registrere og opbevare i 1 år, og hvorledes registreringen skal foregå.

Oplysningerne skal registreres og opbevares således, at de kan anvendes som led i politiets efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold.

De almindelige regler for, hvilke betingelser der skal være opfyldt for, at politiet kan få udleveret de pågældende oplysninger er ikke ændret, hvorfor politiet fortsat skal indhente rettens kendelse for at få udleveret oplysningerne, eller få udleveret oplysningerne på "øjemedet" og derefter forelægge sagen for retten med anmodning om, at indgrebet godkendes.

Læs mere her: Retsinformation

Enhver som du har ringet til, hver en mail du har sendt, og hvert et klik du har foretaget på internettet siden midnat, er blevet registreret af dit teleselskab.

Men kun i princippet.

For selv om det med den såkaldte logningsbekendtgørelse er blevet lovpligtigt for alle danske teleselskaber at gemme al trafik i et år, grines der lidt galgenhumoristisk i skægget i IT-branchen.

Loven, som betyder store omkostninger for virksomhederne og dermed forbrugerne, og store indgreb i friheden for mindre IT-kyndige borgere, vil sandsynligvis have meget lille effekt overfor de terrorister og forbrydere, den er designet til at fange, mener branchen.

En jungle af undtagelser
Biblioteker og andre ikke-kommercielle foretagender, som stiller en internetcomputer til rådighed, er ikke omfattet af den nye lov, og trafik mellem to kunder hos samme teleselskab er også undtaget. Det samme gælder boligforeningers fælles internetadgang med under 100 brugere.

Hvis du absolut skal sende bombeopskrifter til din kammerat hos det konkurrerende teleselskab, er der også råd for det.

Du bruger bare Gmails krypterede udgave, ved at skrive https:/www.gmail.com - s'et efter http står for sikker forbindelse, og det bliver der, når du logger ind og sender mailen.

I princippet vil også Hotmail eller lignende være sikker, så længe det er et udenlandsk firma, som står for din webmail. I udlandet har den danske lov ingen effekt.

Dr. Alban eller TATP?
Bombeopskriften til dine venner kan du i øvrigt også finde uden at efterlade spor, som andre kunne finde påfaldende - og du behøver ikke engang gøre dig specielt umage.

Logningsbekendtgørelsen omfatter nemlig ikke indhold, men alene hvem der kommunikerer med hvilken hjemmeside hvordan og hvornår.

Derfor efterlader en søgning på den engelske del af Wikipedia efter den svenske tandlæge og 90'er popkunstner Dr. Alban præcis samme elektroniske spor som en Wikipedia-søgning på det ustabile sprængstof TATP, komplet med kemisk formel.

Og hvis du ikke vil skrive til dine venner, kan du altid løfte røret og læse opskriften op via IP-telefonen.

For selv om PET har fået 23,5 millioner kroner til at styrke tjenestens muligheder for at ’gribe ind i meddelelses-hemmeligheden’, kan Danmarks 155.000 registrerede IP-telefoni-kunder nemt kryptere kommunikationen, ifølge Computerworld.

Lov er præget af inkompetence
Det er ikke til at vide, om man skal græde eller le, mener formanden for Prosa - Forbundet for IT-professionelle - Peter Using.

Han vurderer, at logningsbekendtgørelsen kun rammer de mest ubehjælpsomme internetbrugere, men til gengæld vil koste teleselskaberne - og dermed forbrugerne - hundredevis af millioner kroner at etablere, og derefter det samme beløb at drive om året.

»Vi har i flere år efterhånden påpeget, at det er helt til grin. Den oprindelige lovgivning kom på plads i 2002, og siden har Justitsministeriet arbejdet med stigende og synlig inkompentence på at lave logningsbekendtgørelsen. Det er oplagt, at de, som har arbejdet med det her, ikke har anet, hvad de havde med at gøre. Det er meget usandsynligt, at det, man gemmer, kan bruges til noget som helst«.

Men der må da have været nogle kompetente høringspartnere?

»Jamen, hvis du spørger mig, så tror jeg, at der har været et ønske om at se handlekraftig ud i krigen mod terror«, siger Prosa-formand Peter Using til politiken.dk.

Justitsminister: Kun terrorister snyder
Prosa har som provokation sendt en temmelig nørdet og svært brugbar cd på gaden. Cd'en indeholder programmer, som kan sørge for, at du kan bruge internet og telefon anonymt.

Og ifølge Justitsministerens reaktion har Prosa ret i, at alle, som vil undgå myndighedernes opmærksomhed, fortsat nemt kan komme afsted med det, bare de ved lidt om sikker internetadfærd.

»For mig at se, er der kun en meget begrænset gruppe, som kan have gavn heraf. Nemlig de personer, som har begået eller planlægger at begå meget alvorlig kriminalitet, og som vil forsøge at skjule deres spor«, skriver justitsminister Lene Espersen (K) i en kommentar på avisen.dk.

Selv om han finder logningsbekendtgørelsen absurd, har Prosa-formand Peter Using en stor frygt for, at den kun er første led i en registrering, som også kan komme til at gælde indhold i emails, læste internetsider, og telefonsamtaler, når lovgiverne finder det opportunt at udvide beføjelserne.

»De fleste gør ting, de gerne vil holde for sig selv, og hvis der på et tidspunkt bliver åbnet for også at registrere indhold i et år, vil det blive misbrugt«, siger Peter Using

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce