Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Syv frifundet for støtte til terror

T-shirt producenterne Fighters and Lovers er blevet frifundet i sag om ulovlig støtte til organisationen FARC.

Gem til liste

Straffelovens prg. 114b

De syv fra Fighters and Lovers blev tiltalt efter straffelovens paragraf 114b:

»Med fængsel indtil 10 år straffes den, som

1) direkte eller indirekte yder økonomisk støtte til,

2) direkte eller indirekte tilvejebringer eller indsamler midler til eller

3) direkte eller indirekte stiller penge, andre formuegoder eller finansielle eller andre lignende ydelser til rådighed for

en person, en gruppe eller en sammenslutning, der begår eller har til hensigt at begå handlinger omfattet af § 114 eller § 114 a (som handler om at begå terror, red.)«

Det var ikke ulovligt, at syv personer solgte t-shirts til støtte for en sydamerikansk organisation. Det fremgår af en dom fra Københavns Byret.

I sagen mod t-shirtfabrikanterne Fighters and Lovers havde anklageren forlangt tre af de tiltalte idømt ni måneders fængsel hver, mens de resterende fire skulle have fængsel i mellem tre og seks måneder.

Retten fandt, at organisationerne FARC og PFLP udfører handlinger, der er omfattet af straffelovens terrorparagraf.

Men formålet med terroren er ikke at vælte landets styre, og derfor er kravene til dom efter terrorparagraffen ikke opfyldt.

En af de tre dommere var uenig og fandt, at FARC har til formål at vælte regeringen.

Menneskeretskritik af organisationer
Dommen faldt, efter at tøjfirmaet bekendtgjorde, at det ville sende penge til palæstinensiske PFLP og colombianske FARC - organisationer, der er blevet skarpt kritiseret af Amnesty International og af Human Rights Watch.

Om FARC skriver Amnesty således, at organisationen er ansvarlig for »grove menneskerettighedskrænkelser, herunder kidnapninger og drab af civile« og at »de væbnede oprørsgrupper er ansvarlige for voldtægt, mishandling, 'forsvindinger' og drab af piger og kvinder«.

Human Rights Watch har kritiseret FARC for at sprede landminer, der lemlæster tilfældige civile og for en række angreb på civile, såsom et angreb på en rutebil, der blev standset og sat i brand, mens passagererne stadig var inde i bussen.

Tøjindtægter skulle finansiere FARC og PFLP
De danske aktivister satte via tøjfirmaet Fighters and Lovers t-shirts med FARC's og PFLP's logo til salg.

En del af indtægterne - det blev til knap 25.000 kroner - skulle sendes til de to organisationer, der står på EU's officielle terrorliste. Målet med støtten har været at protestere mod de antiterrorbestemmelser, der er indført i straffeloven, som gjorde det forbudt at støtte terror og terrororganisationer.

Kan ende for menneskeretsdomstolen
I byretten har de tiltaltes forsvarere lignet støtten med modstandskampen under den tyske besættelse og på, at de to organisationer opererer i samfund, der er præget af overgreb fra en stærkere og meget brutal statsmagt.

Anklageren har afvist det forsvar med, at de danske modstandskæmpere ikke placerede bomber blandt civile.

De to organisationer bruger grov vold, drab og bortførelser, og begge har et forsæt til at skræmme befolkningen, argumenterer hun.

Det førte til, at syv personer blev tiltalt for overtrædelse af straffelovens forbud mod at støtte terror. Op til retssagen har de bebudet, at de vil forsøge at indbringe den for menneskerettighedsdomstolen, hvis dommen i Danmark går dem imod.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb