Annonce
Annonce
Danmark

Syv frifundet for støtte til terror

T-shirt producenterne Fighters and Lovers er blevet frifundet i sag om ulovlig støtte til organisationen FARC.

Gem til liste

Straffelovens prg. 114b

De syv fra Fighters and Lovers blev tiltalt efter straffelovens paragraf 114b:

»Med fængsel indtil 10 år straffes den, som

1) direkte eller indirekte yder økonomisk støtte til,

2) direkte eller indirekte tilvejebringer eller indsamler midler til eller

3) direkte eller indirekte stiller penge, andre formuegoder eller finansielle eller andre lignende ydelser til rådighed for

en person, en gruppe eller en sammenslutning, der begår eller har til hensigt at begå handlinger omfattet af § 114 eller § 114 a (som handler om at begå terror, red.)«

Det var ikke ulovligt, at syv personer solgte t-shirts til støtte for en sydamerikansk organisation. Det fremgår af en dom fra Københavns Byret.

I sagen mod t-shirtfabrikanterne Fighters and Lovers havde anklageren forlangt tre af de tiltalte idømt ni måneders fængsel hver, mens de resterende fire skulle have fængsel i mellem tre og seks måneder.

Retten fandt, at organisationerne FARC og PFLP udfører handlinger, der er omfattet af straffelovens terrorparagraf.

Men formålet med terroren er ikke at vælte landets styre, og derfor er kravene til dom efter terrorparagraffen ikke opfyldt.

En af de tre dommere var uenig og fandt, at FARC har til formål at vælte regeringen.

Menneskeretskritik af organisationer
Dommen faldt, efter at tøjfirmaet bekendtgjorde, at det ville sende penge til palæstinensiske PFLP og colombianske FARC - organisationer, der er blevet skarpt kritiseret af Amnesty International og af Human Rights Watch.

Om FARC skriver Amnesty således, at organisationen er ansvarlig for »grove menneskerettighedskrænkelser, herunder kidnapninger og drab af civile« og at »de væbnede oprørsgrupper er ansvarlige for voldtægt, mishandling, 'forsvindinger' og drab af piger og kvinder«.

Human Rights Watch har kritiseret FARC for at sprede landminer, der lemlæster tilfældige civile og for en række angreb på civile, såsom et angreb på en rutebil, der blev standset og sat i brand, mens passagererne stadig var inde i bussen.

Tøjindtægter skulle finansiere FARC og PFLP
De danske aktivister satte via tøjfirmaet Fighters and Lovers t-shirts med FARC's og PFLP's logo til salg.

En del af indtægterne - det blev til knap 25.000 kroner - skulle sendes til de to organisationer, der står på EU's officielle terrorliste. Målet med støtten har været at protestere mod de antiterrorbestemmelser, der er indført i straffeloven, som gjorde det forbudt at støtte terror og terrororganisationer.

Kan ende for menneskeretsdomstolen
I byretten har de tiltaltes forsvarere lignet støtten med modstandskampen under den tyske besættelse og på, at de to organisationer opererer i samfund, der er præget af overgreb fra en stærkere og meget brutal statsmagt.

Anklageren har afvist det forsvar med, at de danske modstandskæmpere ikke placerede bomber blandt civile.

De to organisationer bruger grov vold, drab og bortførelser, og begge har et forsæt til at skræmme befolkningen, argumenterer hun.

Det førte til, at syv personer blev tiltalt for overtrædelse af straffelovens forbud mod at støtte terror. Op til retssagen har de bebudet, at de vil forsøge at indbringe den for menneskerettighedsdomstolen, hvis dommen i Danmark går dem imod.

PolitikenPlus
 • Stendig Kalender 2015 Stor kalender til væggen (122 x 91 cm.) designet i 1966 af Massimo Vignelli. Politiken Plus ejer det nordiske agentur på kalenderen og er dermed eneforhandler i Danmark.

  Pluspris 420 kr. Alm. pris 499 kr. Køb
 • Væg- & bordur Det store ur Tile måler 25 x 25 x 8 cm. og kan enten stå alene eller hænges op på væggen. Uret er lavet i keramik, med visere af bambus. Et unikt ur fra det Hollandske firma Leff Amsterdam.

  Pluspris 895 kr. Alm. pris 1.119 kr. Køb
 • Rejsetaske Retro Travel bag er en videreudvikling af Ørskovs store salgssucces fra 70'erne. Stor, funktionel og flot rejsetaske til de små rejser, eller som taske til håndbaggagen.

  Pluspris 1.499 kr. Alm. pris 1.799 kr. Køb
 • Møbel til småbørn Stol fra Hindevadgaard med to funktioner: én til spisning ved spisebordet og én til leg ved lavt bord. Design, kvalitet og sikkerhed er helt i top og stolen kan gå i arv til næste generation.

  Pluspris 3.995 kr. Alm. pris 4.995 kr. Køb
 • Kit til fødder og hænder Træningskit til hænder og fødder. Forebyg og afhjælp smerter, og opbyg din kropsholdning igen. Du kan tage sættet med overalt, og træne når det passer dig. Alt hvad du har brug for følger med.

  Pluspris 109 kr. Alm. pris 129 kr. Køb