Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Politi: De unge klager over racistiske betjente

Racisme og ydmygelser fra politiets side. Det er nogle af de årsager unge fra hovedstaden giver for nætter med uro, ifølge to betjente.

Gem til liste

»Kom her, dit sorte svin«.

Det er kun en af mange ydmygelser, som unge har klaget over til politimand og SSP-medarbejder Harun Yusufi Rubin, siden politiet for en måned siden indførte visitationszoner på Nørrebro.

Harun Yusufi Rubin vurderer at det i stigende grad anspændte forhold har udløst uroen. Han har arbejdet med områdets unge de seneste fem år - der er tale om godt 40 typisk flygtningebørn, hvoraf nogle står bag balladen.

Meget få af dem er egentlig kriminelle, næsten ingen af dem har med hashhandel at gøre, og alle er indenfor pædagogisk rækkevidde, vurderer politimanden.

Respektløshed og provokationer
Harun Yusufi Rubin er dansker og konverterede til Islam, da han mødte sin pakistanske hustru.

Han fortæller direkte adspurgt, at Københavns Politi slet ikke har benyttet sig af hans viden om og kontakt til miljøet under den seneste uges uroligheder.

SSP-politimanden understreger, at han ikke kan vide om anklagerne mod hans kolleger i politiet har noget på sig - han refererer dem blot.

»Samtlige af de unge og langt de fleste af samarbejdspartnerne (gademedarbejdere, foreninger med videre, red.) forklarer, at det skyldes længere tids frustrationer over nedværdigende behandling og respektløshed fra politiets side«, siger SSP-politimanden.

Politimand: Der må være noget om snakken
Også på Vesterbro klager de unge af anden etnisk herkomst end dansk over betjentenes opførsel til politiets repræsentant i SSP-samarbejdet.

Det sker så ofte, at SSP-politimand på Vesterbro, Claus Bjørn Nielsen, så småt er sikker på, at noget er galt.

»Vi hører oftere og oftere, at vi ikke selv er for gode i vores kontakt med de unge mennesker. Til mig siger de unge, at de føler, at der er nogle betjente, der er racistiske i deres udtalelser«, siger politibetjent og SSP-mand Claus Bjørn Nielsen, som også fortæller om hensynsløse visitationer.

»Jeg bliver bekymret, når jeg hører, at helt unge mennesker bliver taget ned i en kælder og får besked på at tage alt tøjet af. Der er måske noget af det, der er opdigtet, men efterhånden er jeg nået dertil, hvor jeg tænker, at det jo ikke kan være opdigtet det hele«, siger Claus Bjørn Nielsen.

Hænderne op eller bukserne ned
På Nørrebro har en af de unge fortalt Harun Yusufi Rubin, at en politimand bevidst forsøgte at få ham til at slå ud efter betjenten ved at prikke ham gentagne gange i brystet, svine ham til og sige »du har lyst til at slå mig, kom nu«. Den unge mand beherskede sig.

Flere gange har unge klaget til SSP-medarbejderen over at de på åben gade bliver tvunget til at hive sko og strømper af og bliver kigget i underbukserne, når politiet visiterer dem for våben.

»De siger, at de får at vide gang på gang, at hvis ikke de lader sig undersøge i underbukserne, så bliver de anholdt og taget med ind på stationen«.

Tøjet er angiveligt flere gange blevet smidt på gaden af politiet efter endt visitation.

»De påstår også, at de bliver tiltalt meget grimt. Det er for eksempel »sorte svin«, er der flere, der har fortalt mig. Det opfatter de som meget nedværdigende«, siger Harun Yusufi Rubin.

Påstået politivold udløste uroen
Ifølge de unges forklaringer til SSP-medarbejderen er det langt fra alle betjente, som opfører sig utilbørligt og racistisk.

Men de mest rå gadebetjentes opførsel har ifølge de unge og miljømedarbejderne bidraget til den uro i bydelen, som siden har spredt sig til resten af landet.

Efter en måned med visitationszoner kulminerede vreden mod ordensmagten efter en episode, hvor en ældre palæstinenser angiveligt blev banket ned af politiet, da han ville parkere sin bil.

Flere af mandens sønner så episoden, der nu er genstand for en intern undersøgelse hos politiet.

Glem Muhammed-tegningerne
»Mange af drengene forklarer mig, at de godt kan tage selv at blive visiteret, hvis bare ikke der var de grimme bemærkninger. Den senere måned er visitationerne blevet grovere og mere ydmygende, og det her var gnisten. Mange af drengene stod og så på det, og det bredte sig som en løbeild«, fortæller SSP-manden.

Han har allerede hørt om episoden med den ældre palæstinenser fra utallige mennesker i bydelen. Her opfatter de fleste historien om det påståede politiovergreb som den egentlige udløser for 'oprøret'.

»Glem alt om tegningekrise og Jyllands-Posten og tuneserne, der bliver udvist i første omgang. De er kun med til at bygge oven på frustrationerne efterfølgende«, siger politimanden.

Brodne kar på hævnmission
På Vesterbro håber politimand og SSP-medarbejder Claus Bjørn Nielsen, at problemstillingen med den hårde adfærd overfor unge af anden etnisk baggrund end dansk, snart bliver taget alvorligt internt hos ordensmagten.

»Jeg møder også dem over 18 år, som fortæller om ubehagelige møder med politiet - det er bestemt historier, hvor jeg indimellem bliver lidt flov, og hvor jeg kun kan opfordre dem til at klage«, siger SSP-medarbejderen.

Han har forsøgt at sende oplysningerne videre til sine overordnede, blandt andet for at få et slags samarbejde i stand med politiet beredskabsstyrke.

»Tiden er måske inde til, at vi i politiet er nødt til at kigge lidt på os selv. Der er de der brodne kar, som nogen gange føler, de er i overtal. Så ser de nogle unge, som tidligere har været lidt provokerende i deres adfærd, og som nu går alene - så kan man give lidt tilbage«.

»Vi skal jo være professionelle og bruge de midler, vi har. Vi skal jo ikke spille med på samme jargon. Hvis vi spiller med musklerne, fordi vi er mange, så er vi jo ikke bedre end dem«, siger politimanden.

PolitikenPlus
 • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb