Kattepine. Ifølge Dyrenes Beskyttelse blev der sidste år efterladt 3.389 katte i Danmark. Det er især kattekillinger, som efterlades af sine ejere.
Foto: MELISSA KÜHN HJERRILD (arkiv)

Kattepine. Ifølge Dyrenes Beskyttelse blev der sidste år efterladt 3.389 katte i Danmark. Det er især kattekillinger, som efterlades af sine ejere.

Danmark

10 kæledyr om dagen dumpes i vejkanter og på rastepladser

Dyrenes Beskyttelse slår alarm over antallet af droppede kæledyr, som er steget med 70 procent på bare ét år.

Danmark

De bliver bundet til lygtepæle og efterladt.

De gemmes i papkasser og sportstasker og forlades på rastepladser eller i vejkanten.

Flere og flere kæledyr efterlades af sine ejere. Det beretter Dyrenes Beskyttelse, der har gjort op, at hele 3.998 dyr i 2015 blev »smidt ud«, fordi de var uønskede.

Ifølge dyrevelfærdsorganisationen er der ikke kun tale om et antal dyr, der er »alarmerende stort«. Der er også tale om en tendens, der er et udtryk for, at »Danmark har et alvorligt problem med dyreejere«. På et år er antallet af dumpede dyr nemlig steget med 70 procent, skriver Dyrenes Beskyttelse. Det svarer til over 10 droppede kæledyr om dagen.

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at man kan svigte sit dyr på den måde og overlade det til en uvis skæbne. Men det mest urovækkende er, at tendensen er stigende«, siger Jens Jokumsen, chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, i en netop udsendt pressemeddelelse.

»Hver gang vi tager et kuld killinger op af en kasse, skal man huske, at en person har lagt låget på og er gået sin vej«, siger han.

Kattene er mest uønskede

Det er især kattene, vi vil af med.

3.389 katte blev efterladt i 2015 - størstedelen af dem var killinger - og i alt står kattene for 85 procent af det samlede antal forladte kæledyr.

Hver gang vi tager et kuld killinger op af en kasse, skal man huske, at en person har lagt låget på og er gået sin vej

Dyrenes Beskyttelse baserer sin opgørelse på henvendelser fra borgere, som ringer og fortæller, at de har fundet et efterladt dyr. Dem, der bliver fundet næstflest af, er kaninerne. På tredjepladsen er de eksotiske fugle. Og så kommer skildpadderne, rotter og fritterne, marsvinene, slangerne og krybdyrene, hamsterne, hundene og til sidst så høns og ænder.

Af sidstnævnte var der 15, som blev fundet forladt i løbet af sidste år.

Er ikke »skrald«

Jens Jokumsen opfordrer til, at dyreejere, der ikke ønsker at være dyreejere længere, begynder at tage ansvar. Og stopper med at »smide et dyr ud som affald«, som chefkonsulenten i Dyrenes Beskyttelse formulerer det.

»Når man anskaffer sig et dyr, påtager man sig ansvaret for et levende væsen, og det ansvar gælder hele dyrets liv. Det er derfor vigtigt, at man overvejer grundigt, om man har overskud til at have et kæledyr, inden man anskaffer sig et«, siger han.

Dyrenes Beskyttelse henviser til, at der findes ansvarlige måder at komme af med sit kæledyr på.

På en liste på dyrevelfærdsorganisationens hjemmeside oplistes adskillige internater som en mulighed.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

For abonnenter

Annonce

Mest læste

 • Annonce

Annonce

Forsiden

  Smil for helvede ...

  Engang grinede man af aarhushistorier - som den om, at der ligger p-piller i gaderne, fordi aarhusianerne ikke vil have børn i trafikken.

  Men i dag er det Smilets By, der har grund til at grine. Aarhus har byggeri på vej for 50 milliarder kroner, i international presse fremstår byen som mere trendy end København, og i dag åbner Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

  Verdens mindste storby er blevet en vinder.

  Kongressen i Washington dagen før Donald Trumps indsættelse som præsident
  Jakob Nielsen og­ Kristian Madsen­ skriver fra Washington, D.C.­


  Der er en anspændt stemning i Washington mindre end et døgn før indsættelsen.

  Trumps tilhængere indtog torsdag byen og flokkedes om Kongressen, hvor de fleste skulle hente deres billetter til indsættelsen. Flere købte merchandise og tog selfies foran den bygning, hvor den næste præsident sættes ind.

  Om aftenen deltog mange tusinde i den traditionelle koncert ved Lincoln Memorial efterfulgt af fyrværkeri. Imens brændte Trump-modstandere et andet sted en Make America Great Again-kasket af.

  USA er dybt splittet over landets nye præsident.

  Der ventes demonstrationer under fredagens indsættelse, som også ser ud til at blive ramt af regn. Ceremonien begynder klokken 17.30 dansk tid og bliver streamet live her på Politiken.dk

Annonce