Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Flere kræver omskæring af drengebørn forbudt

Otte dage gamle jødiske drenge omskæres, men der er ingen lov for drenges omskæring.

Gem til liste

Det er dybt kritisabelt og etisk uforsvarligt at foretage religiøse omskæringer på små drengebørn, som det er tilfældet inden for jødedommen og islam.

Det mener blandt andre Børnerådet og Det Etiske Råds formand, der er forundret over, at der er en lov for pigeomskæring og ikke for drengeomskæring, skriver Kristeligt Dagblad.

Herhjemme er det overrabbiner Bent Lexner fra Det Mosaiske Troessamfund, der fører kniven ved de jødiske drenge, og han har omskåret mere end 1.000 drenge i en periode på godt 30 år.

Omskæres otte dage gamle
De bliver efter religiøse regler omskåret, når de er otte dage gamle. Men det bør ikke være lovligt, mener Børnerådets formand, Charlotte Guldberg.

»Det er dybt problematisk. Vi er fra samfundets side ikke i tvivl om, at omskæringer af piger er uacceptabelt, men ved drengene accepterer vi det og har tolereret det i mange år, fordi omskæringen knytter an til en religion. Det er kønsdiskrimenerende, at man allerede fra fødslen skelner mellem piger og drenge«, siger Charlotte Guldberg, der mener, omskæring bør forbydes på drenge under 15 år.

Barnet bør have medbestemmelse
Det Etiske Råd har ikke en samlet holdning til omskæring, men formand Peder Agger er ikke på forhånd afvisende over for at lovgive på området.

»Det er et etisk problem. Jeg vil foretrække, at man ventede, til barnet er 15 år, og dermed respekterede barnets selvbestemmelse, så drengen selv ved, hvad der foregår. Man bør, efter min mening, ikke foretage fysiske indgreb med blivende ar eller følger, før barnet er 15 år. Og man bør overveje, om det kunne ritualiseres på en anden måde. Vi er eksempelvis i Danmark også holdt op med at stikke hele barnet ned under vandet, når det skal døbes«, siger han.

Symbolsk omskæring mulig
I USA er der en stigende tendens til, at omskæringen foretages symbolsk ved blot at prikke med en nål i forhuden, så der flyder en dråbe blod derfra. Men i Danmark fjernes hele forhuden på muslimske små drenge og jødiske otte dage gamle spædbørn i tråd med en mere end 3.000 år gammel pagt mellem Gud og Abraham.

Men religioner kan ikke bare trække frinummer og krænke barnets kropslige integritet, mener Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet, ifølge Kristeligt Dagblad.

Hun peger også på, at det må vente, til børnene er gamle nok til selv at kunne tage stilling.

Afviser at ændre omskæring
Overrabbiner Bent Lexner, der har modtaget en speciel uddannelse i indgrebet, afviser dog både et forbud og indførelse af symbolsk omskæring.

»Jøder har i mange år kæmpet for at bevare den tradition, for det er et jødisk identitetstegn. Selv hos jødiske familier, der ikke lever efter den jødiske praksis, vil der være ganske få, som ikke får deres drengebørn omskåret. Hvis man vil være en del af det jødiske folk, opfylder man netop den regel. At fjerne omskæringen vil svare til at fjerne dåben fra kristendommen«, siger han.

Muslimske drenge bliver oftest omskåret på privatklinikker og er tit ældre end jøderne.

»Forældre kan bestemme«
Imam Abdul Wahid Pedersen peger på, at forældrene også bestemmer over børn i mange andre sammenhænge.

»De bestemmer også, hvilket tøj børnene skal gå i, så de ikke bliver mobbet. Og hvis børn selv skal kunne bestemme, hvorfor skal de så ikke også frit kunne vælge, om de vil døbes eller ej«, spørger han ifølge avisen.

PolitikenPlus
 • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

  Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.774 kr. Køb
 • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
 • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

  Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb