Annonce
Annonce
Danmark

Flag brændt af ved dansk Gaza-demo

En københavnsk demonstration vendt mod Israels militæraktion i Gaza gav genlyd af kanonslag og ildtaler.

Gem til liste

Palæstinensiske flag vajede i det københavnske regnvejr, da dansk-arabere i dag gik på gaden i protest mod Israel.

Ifølge politiets delingsfører til demonstrationen, der startede ved Rådhuspladsen og fortsatte til Christiansborg Slotsplads, deltog små 2.000 mennesker. Arrangørerne anslår, at over 3.000 mennesker var mødt frem.

En af dem der deltog, var farmaceutstuderende Hassan Arr Akkha.

»Jeg tror, demonstrationen betyder 0,001 procent. Men jeg er her for at gøre demonstrationen større, for at støtte Gaza«, sagde han til politiken.dk.

Down, down USA
Hassan Arr Akkha har en god kammerat, der har familie i Gaza, og håber, at demonstrationen måske kan få Danmarks udenrigsminister Per Stig Møller (K) til at komme med en udtalelse mod Israel.

»Vi kan altid gøre lidt«, sagde han, og pointerede, at Danmark også gik med i krigen i Irak.

Mens han talte, genlød Christiansborg Slotsplads af kampråbene:

»Down, down USA, down down Israel« efterfulgt af 'Allah Akbar', der betyder 'Gud er stor'.

Ingen anden Gud end Allah
Udover de palæstinensiske flag var der også Hizbollas gule flag, ligesom der blev flaget med grønne flag, hvorpå der med gult stod den islamiske trosbekendelse på arabisk.

»Der er ingen anden Gud end Allah, og Muhammed er hans profet«, stod der, forklarede en anden deltager i demonstrationen, Najla Adlouni, der går i 2.g på Roskilde Katedralskole.

»Når jeg ikke kan gøre en indsats i mit eget land, så vil jeg vise min støtte til det palæstinensiske folk. Det er det mindste, vi kan gøre for det«, forklarede hun.

En af vagterne ved demonstrationen havde lagt mærke til politiken.dks udsendtes blok og kuglepen, og indskærpede over for Najla Adluuni, at hun udtalte sig på egne vegne, hvorefter han fandt en anden til at udtale sig.

Danmark skal åbne øjnene
Najla Adlouni sagde, at hun føler sig hjemme i Danmark, men hun er splittet, fordi hun ikke altid føler sig 100 procent accepteret, selv om hun er født og opvokset i landet og taler flydende dansk.

Hendes mor har en onkel i Palæstina.

»De lever med frygten for, om de overlever den næste dag. Så kan vi godt give mindst en dag af vores liv for at vise, at vi støtter dem«, sagde hun, og håber, at demonstrationen ville være med til at få Danmark til at åbne øjnene for, hvad der sker i Gaza.

Kanonslag og flagafbrændinger
Mens politiken.dks udsendte talte med Najla Adlouni, lød der to kæmpe brag på Slotspladsen, sandsynligvis af kraftige kanonslag, hvorefter der blev sat ild til det israelske og amerikanske flag.

Det fik politiet imidlertid stoppet kort tid efter.

Ahmad Harby, der er medlem af medie- og politikudvalget i Islamisk Trossamfund, forstår dog godt, hvorfor flagene blev brændt af.

»Det glæder mig. De brænder vores børn, folk og liv«, sagde han.

Ville gerne brænde flag af
Han anerkender ikke Israel, men ville nok gøre det, hvis de fuldt og helt anerkendte Palæstina.

Imens vi således talte om konflikten, var et par mindre børn blevet inspireret af flagafbrændingerne og forsøgte med en lighter at sætte ild til et Israel-papirsflag.

Det stoppede Ahmad Harby.

»Det må vi ikke«, forklarede han.

»Men hvis vi måtte, ville jeg gerne«.

Vestlige medier støtter Israel
Han er oprindeligt fra Egypten, og har boet 30 år i Danmark.

Han håber demonstrationen kan presse folkestemningen og dermed støtte palæstinenserne.

»Ser du Al-Jazeera (arabisk tv-kanal, red.)?« spurgte han politiken.dks udsendte, der måtte svare nej.

»Ellers kan du ikke skrive noget. Vestlige medier - også de danske - dækker kun en procent af, hvad der sker«, forklarede han.

»Derfor kan afstanden mellem danskerne og os være lidt kølig, for de ser ikke, hvad vi ser«.

Baby smurt ind i blod
Der var ellers syn for sagen til den over to-timer lange demonstration.

Et barn på omkring fire-fem år havde en dukke, smurt ind i fiktivt blod, der lå i en kasse, som bevis for hvad Israels bombninger har af konsekvenser i Gaza.

Andre var indhyllet i det palæstinensiske flag, mens andre igen holdte billeder af lemlæstede mennesker op.

»Allah hjælper Hamas«
En enkelt mand rullede et bedetæppe ud og gav sig til at bede, mens demonstrationen omkring kvart over fire så småt var gået i opløsning.

Nu blev der råbt: »Allah hjælper Hamas«, og der blev affyret endnu øredøvende kanonslag.

Politiets delingsfører ved demonstrationen, Nielsen, sagde, at det var unge, der stod bag kanonslagene. De var kommet for at lave ballade, og arrangørerne havde ikke kunnet styre dem, sagde han.

Politiet klar med tåregas
»Det har været stille og roligt med et par enkelte skærmydsler«, sagde Nielsen.

På et tidspunkt var et par stykker ved at komme op at slås, da en politimand gjorde klar til at affyre en tåregaspatron - han blev dog stoppet af en sindig kollega, hvorefter der igen faldt ro over den ophidsede episode.

Under demonstrationen blev der samlet penge ind i store kasser til at støtte Gazas befolkning.

Talerne var på dansk og arabisk, og selv om retorikken var voldsom, så forløb demonstrationen fredeligt.

Vi skrev i en tidligere version, at Ahmad Harby var 'den mere officielle talsmand', som demonstrantvagten havde fundet til politiken.dks udsendte. Islamisk Trossamfund har efterfølgende gjort opmærksom på, at Ahmad Harby ikke udtalte sig på vegne af organisationen.

PolitikenPlus
 • Stendig Kalender 2015 Stor kalender til væggen (122 x 91 cm.) designet i 1966 af Massimo Vignelli. Politiken Plus ejer det nordiske agentur på kalenderen og er dermed eneforhandler i Danmark.

  Pluspris 420 kr. Alm. pris 499 kr. Køb
 • Væg- & bordur Det store ur Tile måler 25 x 25 x 8 cm. og kan enten stå alene eller hænges op på væggen. Uret er lavet i keramik, med visere af bambus. Et unikt ur fra det Hollandske firma Leff Amsterdam.

  Pluspris 895 kr. Alm. pris 1.119 kr. Køb
 • Rejsetaske Retro Travel bag er en videreudvikling af Ørskovs store salgssucces fra 70'erne. Stor, funktionel og flot rejsetaske til de små rejser, eller som taske til håndbaggagen.

  Pluspris 1.499 kr. Alm. pris 1.799 kr. Køb
 • Møbel til småbørn Stol fra Hindevadgaard med to funktioner: én til spisning ved spisebordet og én til leg ved lavt bord. Design, kvalitet og sikkerhed er helt i top og stolen kan gå i arv til næste generation.

  Pluspris 3.995 kr. Alm. pris 4.995 kr. Køb
 • Kit til fødder og hænder Træningskit til hænder og fødder. Forebyg og afhjælp smerter, og opbyg din kropsholdning igen. Du kan tage sættet med overalt, og træne når det passer dig. Alt hvad du har brug for følger med.

  Pluspris 109 kr. Alm. pris 129 kr. Køb