Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Konspirationsteorier om 9/11 får nyt liv

En ny analyse hævder, at der var sprængstoffer i World Trade Center den 11. september 2001.

Gem til liste

Nanotermit

Termit er blandinger af stoffer, typisk aluminium og metaloxider. Når det bliver antændt udvikler det ekstremt meget varme.

Nanotermit består i princippet af de samme stoffer, og det kan i gel-form males eller stryges på en stuktur som for eksempel stålbjælker.

Nanotermit har endnu ikke nogen praktisk anvendelse, men bliver fremstillet og studeret, så man kan forstå dets reaktioner bedre.

I en ny undersøgelse har blandt andet den danske kemiker Niels Harrit fundet spor af nanotermit i fire støvprøver indsamlet fra gader og lejligheder på Manhattan fra ti minutter efter det andet tårn faldt og frem til en uge senere.

Forfatterne til den nye undersøgelse pointerer, at de ikke kan bestemme, hvilken slags nanotermit der er tale om, før der er lavet flere prøver.

Kilde: Videnskab.dk og Det Kongelige Bibliotek

Hvad skete der egentlig den tirsdag morgen i september 2001?

Siden World Trade Center styrtede i grus, har konspirationsteoretikere stået i kø med mere eller mindre sandssynlige forklaringer på, hvordan de to enorme tårne kunne kollapse.

Nu peger en ny analyse på, at Twin Towers styrtede sammen, fordi nogen havde anbragt brandbart nanomateriale i bygningerne - og ikke som hidtil antaget fordi to fly hamrede ind i dem. Det skriver videnskab.dk.

De opsigtsvækkende resultater er offentliggjort i tidsskriftet The Open Chemical Physics Journal. En af artiklens ni forfattere er Niels Harrit, der er lektor på Kemisk Institut på Københavns Universistet.

»Det her er et gennembrud rent fagligt. Det er første gang, nogen påviser på højeste videnskabelige plan, at der var eksplosiver i World Trade Center«, siger han.

Forklarer flydende metal
Niels Harrit er ligesom undersøgelsens andre forfattere kendt som kritiker af de officielle rapporter om, hvad der fik World Trade Center og den mere ukendte Bygning 7 ved siden af til at styrte sammen ved angrebet den 11. september.

Han pointerer, at det nye fund passer godt til optagelser fra den 11. september af flydende metal, der løber ud af tårnene umiddelbart inden, de styreter sammen. Det forklarer også, hvorfor der mange uger senere stadig var søer af smeltet jern i ruinerne af tårnene.

Samtididg tilbyder opdagelserne en logisk forklaring på, hvordan de to tårne kunne kollapse og styrte lodret sammen i en hastighed, der nærmer sig frit fald, selvom de normalt bliver holdt oppe af solide stålkonstuktioner, der er bygget til at modtå for eksempel kolliderende fly.

»Observationerne indikerer, at der blandt andet er brugt nanotermit, og resultaterne fra vores analyser er helt i overensstemmelse med, at der var tale om en kontrolleret nedrivning af tårnene«, siger Niels Harrit.

Usandsynligt at bruge avanceret sprængstof
Terrorforsker Martin Harrow interesserer sig blandt andet for den tekniske del af terrorhandlinger. Han synes, det lyder usandsynligt, at en terrorangreb som det den 11. september skulle være udført med så avancerede sprængstoffer som nanotermit.

Normalt bliver terrorhandlinger udført med sprængstoffer af »meget dårlig kvalitet«, fordi mere avancerede stoffer er meget dyre og svære at få fat i. Hverken al-Qaeda eller andre ville kunne sætte en så svær operation i scene, mener han.

»Når man tænker på de foregående terrorangreb fra al-Qaeda, lyder det mærkeligt, at de pludselig skulle bruge mange tons avanceret sprængstof. Hvis man alternativt forestiller sig at en efterretningstjeneste skulle løbe risikoen ved at blive opdaget, mens den smugler flere hundrede tons sprængstoffer ind... Nej, det lyder mærkeligt på alle tænkelige måder«, siger Martin Harrow til videnskab.dk.

Forberedt på kritik
Niels Harrit er forberedt på kritikernes anker mod de nye analyser. Men han slår fast, at der ikke kan sås tvivl om de videnskabelige resultater.

»Vi har fundet nanotermitter, og hvis de ikke er brugt til at rive tårnene ned, må nogen kunne fortælle, hvorfor og hvordan de så er havnet der«, siger han.

PolitikenPlus
 • Nøddeknækker Et simpelt og smart design i silikone. Den tyske designtrio Ding3000 har skabt en nøddeknækker for Normann Copenhagen, som er nytænkende i sit design. Nutcracker ligger godt i hånden og nem at bruge.

  Pluspris 249 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
 • Smilet Poul Holck (1939-2002) dansk tegner.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Forbidden Desert Stærkt strategispil for hele familien.

  Pluspris 240 kr. Alm. pris 280 kr. Køb
 • Vinterfrakke til hende Didriksons duffelcoat til damer - designet med typisk svensk omhu for funktionalitet og detaljer.

  Pluspris 1.869 kr. Alm. pris 2.199 kr. Køb
 • DAX skammel DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 969 kr. Alm. pris 1.145 kr. Køb