Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Westergaard-angriber skal 25 dage i fængsel

Den sårede angriber ankom til retten på en båre og nægter sig skyldig.

Gem til liste

Den 28-årige somalier, der er anklaget for at ville myrde tegneren Kurt Westergaard, skal i fængsel frem til den 27. januar.

De 14 første dage skal være i isolation, besluttede dommeren efter dagens grundlovsforhør i Århus.

Det var en stærkt afkræftet 28-årig mand, der blev båret ind i byretten i Århus. Den sigtede nægter sig skyldig i to forsøg på manddrab.

Ifølge politiet brød han i går ind hos tegnerens Kurt Westergaards hjem med en kniv og en økse med den hensigt at myrde ham.

Tegneren nåede dog at gemme sig i sit sikringsrum, som attentatmanden forsøge at trænge ind i.

LÆS OGSÅ Westergaard-overfald går verden rundt

Politiet ankom efter få minutter, og angrebsmanden fór frem mod den ene af betjentene. Derfor skød politiet mod ham, og han blev ramt i den ene hånd og i benet.

Anklager godt tilfreds
Anklageren Jacob Bülow Møller er »fuldt tilfreds« med beslutningen om at fængsle den 28-årige

»Jeg var blevet chokeret, hvis ikke han var blevet varetægtsfængslet«, siger han og fortæller, at den anklagede i øvrigt er tavs.

»Manden vil overhovedet ikke udtale sig«, siger han.

Forsvarer N.C. Strauss fortæller, at det er ham, der har rådet mandet til at tie:

»Vi ved ikke nok endnu. Jeg skal have lejlighed til at drøfte sagen med ham«, siger han.

Brugte ikke tolk
Da dansksomalieren ankom til retten, var han helt svøbt ind i hvide hospitalstæpper og havde et håndklæde over hovedet, så ansigtet var skjult for de mange fremmødte pressefotografter, fortæller politiken.dk's mand på stedet.

Han svarede på dommerens spørgsmål med svag stemme og nægtede sig skyldig i anklagerne om forsøg på manddrab. Manden havde ikke brug for tolk, og erkendte han havde været på stedet.

Dommer Kristian Richter har nedlagt navneforbud i sagen, selv om pressen protesterede.

LÆS OGSÅ Somaliere i Danmark rekrutteres til terror

Bandage om armen
Den anklagede har et ar ved højre øjenbryn og karseklippet hår.

Han har desuden et kort fipskæg på hagen og et lille overskæg.

Mandens arm er bundet ind i en tyk bandage, efter politets skud ramte ham i hånden. Mandens ene fod hviler på en skinne cirka 30 centimeter over selve båren, så hele benet er hævet over resten af kroppen. Han virker meget afkræftet

Han vil have brug for yderligere hospitalsbehandling, oplyser retten. Politiet fortsætter nu efterforskningen, og skal nu afhøre Westergaards barnebarn, der var i huset, da angrebet fandt sted. Det vil blive en videoafhøring.

Ifølge PET har den 28-årige forbindelser til den somaliske terrororganisation al-Shabaab samt al-Qaeda-ledere i Østafrika.

LÆS ARTIKELPET: Overfaldsmand har terrorforbindelser

Omdiskuteret tegning
Kurt Westergaard er en af de tegnere, der tilbage i 2005 for Jyllands-Posten fremstillede karrikaturer af profeten Muhammed.

Han lavede den mest omdiskuterede fremstiling af Muhammed, hvor den muslimske profet har en bombe i turbanen.

LÆS OGSÅSikkert badeværelse reddede Westergaards liv

PolitikenPlus
 • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

  Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

  Pluspris 1.550 kr. Alm. pris 1.824 kr. Køb
 • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
 • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

  Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb