Annonce
Annonce
Danmark

Flere hundrede sagde farvel til dræbt attentatmand

Manden bag weekendens attentater i København er blevet begravet i Brøndby.

Dokumentation: Her siger de farvel til Omar el-Hussein. Kilde: politiken.tv / Martin Lehmann

Terror i København

Fire mænd har været tiltalt for at have medvirket til terror ved at have hjulpet gerningsmanden før skyderiet mod synagogen sidste år og ved at bortskaffe det våben, der var benyttet ved angrebet på et møde om ytringsfriheden kort forinden. De blev frifundet af Københavns Byret.

Det værste angreb på dansk jord i nyere tid kostede to civile ofre livet og førte til, at seks betjente blev såret .

Lørdag 14. februar 2015 klokken 15.33 angreb Omar El-Hussein et møde om ytringsfrihed, der foregik i kulturhuset Krudttønden på Østerbro. En bliver dræbt og fire betjente såret.

Natten til søndag cirka klokken 00.45 slår terroristen til mod synagogen i Krystalgade. En frivillig vagt myrdes og to politifolk såres.

Nogle timer senere dræbes gerningsmanden under en skudveksling med politiet på Svanevej ved Nørrebro Station.

Flere hundrede mennesker var i eftermiddag taget til moskéen på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter for at tage afsked med den 22-årige attentatmand Omar Abdel Hamid el-Hussein, der blev skudt og dræbt af politiet søndag morgen efter selv at have dræbt to civile og såret fem betjente.

Langs husmuren udenfor lå en række muslimer i vinterjakker og bad, mens fredagsbønnen blev afholdt indenfor. Herefter var der et kort mindeord for den afdøde, hvorefter hans hvide kiste blev båret ud af moskeen og placeret i en rustvogn.

Omar havde en stor bekendtskabskreds

Vagter fra Islamisk Trossamfund vurderede over for Politikens reporter på stedet, Kristian Corfixen, at der var næsten dobbelt så mange mennesker samlet i og omkring moskéen som ved en normal fredagsbøn.

Kasem Said Ahmad fra Dansk Islamisk Begravelsesfond, som var til fredagsbønnen, vurderer, at der i alt var omkring 3.000 mennesker til fredagsbønnen.

Flere til stede ved moskeen pegede på, at Omar Abdel Hamid el-Hussein havde en stor bekendtskabskreds. De gav udtryk for, at uanset hvad man har gjort, så fortjener man en muslimsk begravelse, hvis det er familiens ønske.

LÆS ARTIKEL Opfordringer til ro ved dagens begravelse for Omar el-Hussein

Inden kisten blev båret ud, havde der været ret stille på gaden, fortæller Politikens reporter, der talte omkring 30 pressefolk.

Fredagsbøn og begravelse af 22-årig gerningsmand

1 af 9. Foto: dresling jens

2 af 9. Foto: dresling jens

3 af 9. Foto: dresling jens

4 af 9. Foto: dresling jens

5 af 9. Foto: dresling jens

6 af 9. Foto: dresling jens

7 af 9. Foto: dresling jens

8 af 9. Foto: dresling jens

9 af 9. Foto: dresling jens

Vagterne havde til opgave at holde journalisterne og tilskuerne til side og bane vejen, så rustvognen kunne køre afsted. Da rustvognen begyndte at trille, genlød gaden af lovprisning af Gud. »Allahu akbar«, lød det. Muslimer fra alle aldre var samlet på gaden, men der var især mange unge mennesker, flere med solbriller, tørklæder oppe om ansigtet eller hovedet begravet i en hætte som tegn på, at de ikke ville fotograferes, fortæller Politikens reporter.

Ved benzintanken tæt ved moskéen holdt to politibiler med omkring 10 betjente. Uden synlige geværer.

Kun mænd til begravelsen

Efter ceremonien kørte rustvognen mod den muslimske begravelsesplads i Brøndby, hvor Omar Abdel Hamid el-Hussein blev stedt til hvile i en grav i det fjerneste hjørne af gravpladsen set fra indgangen.

Omkring 200 mennesker var samlet omkring hans grav - kun mænd - og en lille gravko sørgede for at fylde graven op med jord, efter at kisten med liget af gerningsmanden fra de to attentater var blevet sænket i jorden.

Politikens reporter vurderer, at der har været omkring 400 mennesker forbi graven i forbindelse med begravelsen. Mange journalister og fotografer var forsamlet ved indgangen, hvor de tog opstilling på en jordvold for at få bedre udsyn over gravpladsen.

Lidt efter klokken 15 var der opbrud, og de fleste gæster til begravelsen sivede langsomt væk, efter at de havde sagt farvel til danskpalæstinenseren Omar Abdel Hamid el-Hussein.

I en tidligere version af denne artikel skrev vi 'Flere hundrede mennesker var i eftermiddag samlet ved moskéen på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter'. Det er ikke korrekt. Der var flere tusinde samlet til fredagsbønnen, og vi har nu præciseret i artiklen, at der er tale om flere hundrede, der tog til moskeen for at tage afsked med den dræbte.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce