Annonce
Annonce
Danmark

Omar el-Hussein blev dræbt bevæbnet med to pistoler

Politiet måtte affyre flere skud, før Omar el-Hussein blev ramt, og de kunne afslutte et terrorfyldt døgn.

Terror i København

Fire mænd har været tiltalt for at have medvirket til terror ved at have hjulpet gerningsmanden før skyderiet mod synagogen sidste år og ved at bortskaffe det våben, der var benyttet ved angrebet på et møde om ytringsfriheden kort forinden. De blev frifundet af Københavns Byret.

Det værste angreb på dansk jord i nyere tid kostede to civile ofre livet og førte til, at seks betjente blev såret .

Lørdag 14. februar 2015 klokken 15.33 angreb Omar El-Hussein et møde om ytringsfrihed, der foregik i kulturhuset Krudttønden på Østerbro. En bliver dræbt og fire betjente såret.

Natten til søndag cirka klokken 00.45 slår terroristen til mod synagogen i Krystalgade. En frivillig vagt myrdes og to politifolk såres.

Nogle timer senere dræbes gerningsmanden under en skudveksling med politiet på Svanevej ved Nørrebro Station.

Iført skudsikker vest og en pistol i hver hånd blev Omar el-Hussein ramt af flere skud, indtil han døde tidligt om morgenen 15. februar 2015 på Svanevej i København.

Det fremgår af undersøgelser foretaget af Statsadvokaten i København og Den Uafhængige Politiklagemyndighed om politiets drab på den 22-årige attentatmand. Redegørelserne slår fast, at betjentene skød i lovlig og nødvendig nødværge.

Af redegørelserne fremgår det, at det, der førte til de sidste minutter i Omar el-Husseins liv, var tre politimænds overbevisning om, at den mand, de fulgte efter, var den samme mand, der forinden havde skudt og dræbt to personer på henholdsvis Krudttønden og uden for synagogen i Krystalgade.

En politimand blev siddende i politibilen, mens to andre steg ud. De mente, at manden opførte sig så mistænkeligt, da han nærmest gemte sig i indgangsdøren til Svanevej 1, at de tog kontakt til ham - med deres våben trukket.

De var sikre på, at de stod over for gerningsmanden.

»Det er politiet - frem med hænderne«, lød det fra den ene politimand.

Går ned i knæ

I samme øjeblik vendte Omar el-Hussein sig om, bevæbnet med en pistol i hver hånd, en Walther og en 9-mm-pistol, og skød mod politiet.

Ifølge den kriminaltekniske undersøgelse af aktionsstyrkens bil kan man se, at et skud ramte venstre sidespejl, gik igennem sideruden ved føreren og endte i ratstammen.

Derudover blev der siden fundet to patronhylstre affyret fra en Walther på fortovet ved Omar el-Hussein.

Det ser også ud til, at 9-mm-pistolen blev forsøgt affyret. Der var slagstiftstryk på patronen i kammeret, som var defekt, ligesom magasinet ikke sad ordentligt i.

»(A) dukker sig og går nærmest ned i knæ, inden man kan se mundingsilden fra ... (A)'s første skud. Herefter bevæger ... (A) sig baglæns for at finde dækning, mens ... (A) fortsat afgiver skud«, lyder det i redegørelsen.

Der blev afgivet et stort antal skud. Formentlig fordi Omar el-Hussein var iført skudsikker vest. Han blev stående med en pistol i hver hånd, da der blev skudt.

Undersøgte lejligheder

De fleste af skuddene ramte Omar el-Hussein forfra, få ramte fra siden eller skråt bagfra. Sandsynligvis de skud, der fik ham til at falde sammen.

Omar el-Hussein var nu stærkt såret, men 'fortsat farlig', da han lå der på fortovet med den ene pistol i hånden. Der var ingen reaktion, da en af politimændene råbte til ham.

Politimændene undlod at yde førstehjælp, da de af frygt for medgerningsmænd først ville sikre området. Og undersøgte om Omar el-Hussein havde sprængstof på sig.

De søgte dækning og tilkaldte forstærkning. Der blev også tilkaldt ambulance og læge.

Klokken 05.17 blev Omar el-Hussein erklæret død.

Hans hånd blev flyttet, pistolen fjernet, og han blev trukket en til to meter væk, så der var adgang til opgangen på Svanevej 1. De sikrede opgangen og undersøgte samtlige lejligheder, inden de kørte væk.

Redaktionen anbefaler

Rekonstruktion: Det ved vi nu om terrorangrebet på synagogen i København

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce