Annonce
Annonce
Danmark

Myndigheder har kendt til ulovlig mobiltelefon i Omarsagen i ni måneder

To af de syv mobiltelefoner, som de varetægtsfængslede havde adgang til, er ikke blevet fundet.

Terror i København

Fire mænd har været tiltalt for at have medvirket til terror ved at have hjulpet gerningsmanden før skyderiet mod synagogen sidste år og ved at bortskaffe det våben, der var benyttet ved angrebet på et møde om ytringsfriheden kort forinden. De blev frifundet af Københavns Byret.

Det værste angreb på dansk jord i nyere tid kostede to civile ofre livet og førte til, at seks betjente blev såret .

Lørdag 14. februar 2015 klokken 15.33 angreb Omar El-Hussein et møde om ytringsfrihed, der foregik i kulturhuset Krudttønden på Østerbro. En bliver dræbt og fire betjente såret.

Natten til søndag cirka klokken 00.45 slår terroristen til mod synagogen i Krystalgade. En frivillig vagt myrdes og to politifolk såres.

Nogle timer senere dræbes gerningsmanden under en skudveksling med politiet på Svanevej ved Nørrebro Station.

En af de fængslede i sagen om terrorangrebet i København havde allerede i begyndelsen af politiets efterforskning sidste år adgang til en mobiltelefon, selv om han var bag tremmer.

Det fremgår af udkastet til den tale, som justitsminister Søren Pind (V) holdt i dag under et samråd i Folketinget om de varetægtsfængsledes adgang til at kommunikere med hinanden og folk uden for fængslerne. Justitsministeriet har offentliggjort dokumentet på sin hjemmeside.

I talen gør ministeren rede for, at fire ud af fem varetægtsfængslede har haft mulighed for at benytte i alt syv forskellige mobiltelefoner, mens de har været tilbageholdt.

Det fremgår, at de fem telefoner, der er fundet. De fire blev fundet i en periode på halvanden måned henover årsskiftet 2015-2016 på datoerne 24. november, 21. december, 7. januar og 12. januar.

»Endvidere har Københavns Politi over for Rigsadvokaten oplyst, at der den 17. april 2015 blev fundet en mobiltelefon hos en af de varetægtsfængslede«, står der i udkastet til Søren Pinds tale.

Det er uvist, om efterforskningen er blevet skadet

De to sidste mobiltelefoner er ikke blevet fundet.

Det var historier fra DR, der bragte sagen frem. DR kontaktede i december og januar både Københavns Politi, Kriminalforsorgen og Justitsministeriet og oplyste, at en af de sigtede og altså fængslede i sagen var aktiv på det sociale medie Facebook.

Det førte til dagens samråd, hvor der altså kom nye oplysninger frem om flere fund af mobiltelefoner hos de sigtede i terrorsagen.

Fakta

Det vil Søren Pind gøre
  • Justitsministeren vil sætte gang i forsøg med kropsscannere, som man kender fra lufthavne. Forsøget skal køre i flere af landets lukkede fængsler. Det kræver, at loven bliver ændret, og Pind bebuder et lovforslag i løbet af de kommende måneder.
  • Kriminalforsorgen skriver nye retningslinjer for, hvordan fængslede skal visiteres. Det er såkaldte »risiko- og analysebaserede visitationer«, hvor personalet bruger de håndholdte mobildetektorer i fængsler og arresthuse.
  • Hunde skal trænes i at finde mobiltelefoner. De hunde, der er trænet i at finde narkotika, skal nu også lære at snuse sig frem til mobiltelefoner.
  • Kriminalforsorgen er ved at undersøge, om man kan sætte tekniske hindringer op for brug af mobiler inden for murene.
  • Indsatsen kommer til at koste penge, og derfor bliver den »et vigtigt tema« i kommende drøftelser om forsorgens økonomi.

De varetægtsfængslede er sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg ved at have hjulpet gerningsmanden Omar El-Hussein, der 14. februar sidste år dræbte to personer og sårede flere betjente i København, inden han selv blev skudt og dræbt af politiet.

En af de fængslede fik altså konfiskeret en telefon to måneder efter angrebet.

LÆS ARTIKELTerrorsigtede i Omarsagen har haft adgang til syv mobiltelefoner

Det er ifølge Justitsministerens talepapir ikke muligt at udtale sig om, »hvorvidt de sigtedes besiddelse af mobiltelefoner har skadet efterforskningen«.

»Det kan dog potentielt have skadet efterforskningen, hvis oplysninger om sagen er blevet videregivet, eller forklaringer i sagen er blevet samstemt«, står der med den tilføjelse, at dette spørgsmål nu indgår i politiets efterforskning.

Justitsministeren kalder det i en pressemeddelelse »en uholdbar situation«, at de fængslede har haft mulighed for at kommunikere.

Han kræver en redegørelse fra de involverede myndigheder, nemlig Rigsadvokaten og Kriminalforsorgen. Københavns Politi ønsker ikke at svare på spørgsmål om den oplysning, at en af de varetægtsfængslede havde adgang til en mobil allerede i april sidste år.

Københavns Politi ønsker ikke at kommentere

Politiets presseafdeling giver to begrundelser. For det første bliver oplysninger fra Københavns Politi del af den redegørelse, som ministeren skal have, og politiet ønsker, at Justitsministeren får oplysningerne som den første. For det andet foregår efterforskningen af Omarsagen for dobbeltlukkede døre. Kriminalforsorgen ønsker heller ikke at kommentere.

De fængselsansattes talsperson, Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, siger, at han har set indsættelsespapirerne på nogle af de varetægtsfængslede.

Han siger, at personalet ikke har fået besked på, at de skulle holde særligt øje med fangerne i Omarsagen. Det betyder, at de har haft samme vilkår som almindelige varetægtsarrestanter og derfor har haft uhindret adgang til at få besøg, ligesom der ikke har været nogen begrænsning i deres samvær med andre fanger.

Han vurderer, at personalet formentlig havde fundet mobilerne, hvis de havde fået besked på at overvåge de fængslede grundigt. Så var de blevet visiteret hyppigere, der var blevet brugt håndholdte mobilscannere ved flere lejligheder, ligesom hunde var blevet sat til at snuse efter telefoner.

LÆS ARTIKELFængselsansatte: Vi fik ikke besked på at holde særligt øje med fanger i Omarsagen

Justitsminister Søren Pind bebuder nu en række tiltag, der skal bremse brugen af mobiltelefoner inden for murene. Blandt andet skal lukkede fængsler gennemføre forsøg med kropsscannere, som vi kender det fra lufthavne. Det skal forhindre, at besøgende tager telefoner med ind til fangerne.

I de senere år er der årligt blevet fundet mellem 1.500 og 2.000 mobiltelefoner i danske fængsler og arresthuse. Formentlig indsmugles der mange flere, som aldrig bliver fundet, oplyser Justitsministeriet.

Redaktionen anbefaler

Omar el-Husseins mange domme: Det begyndte med et rødt koben ...

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce