Annonce
Annonce
Danmark

Et år efter Krudttønden frygter vi stadig terror

58 procent af danskerne frygter for nyt terrorangreb i Danmark i løbet af det næste år, viser ny Megafon-måling.

Terror i København

Fire mænd har været tiltalt for at have medvirket til terror ved at have hjulpet gerningsmanden før skyderiet mod synagogen sidste år og ved at bortskaffe det våben, der var benyttet ved angrebet på et møde om ytringsfriheden kort forinden. De blev frifundet af Københavns Byret.

Det værste angreb på dansk jord i nyere tid kostede to civile ofre livet og førte til, at seks betjente blev såret .

Lørdag 14. februar 2015 klokken 15.33 angreb Omar El-Hussein et møde om ytringsfrihed, der foregik i kulturhuset Krudttønden på Østerbro. En bliver dræbt og fire betjente såret.

Natten til søndag cirka klokken 00.45 slår terroristen til mod synagogen i Krystalgade. En frivillig vagt myrdes og to politifolk såres.

Nogle timer senere dræbes gerningsmanden under en skudveksling med politiet på Svanevej ved Nørrebro Station.

Et år efter angrebet på Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København er danskernes terrorfrygt stadig til at få øje på. I en ny undersøgelse, som Megafon har udført for Politiken og TV 2, svarer knap 6 ud af 10 danskere, at de forventer et nyt terrorangreb i Danmark inden for det næste år.

Det er omtrent samme niveau, som da Megafon lavede den samme undersøgelse for 1 år siden kort efter angrebet, og det overrasker ikke psykolog Keld Molin, der har specialiseret sig i de psykologiske konsekvenser af terror.

»Der har været meget fokus på terror efter angrebet, og samtidig sker der en masse ting omkring os – krigen i Syrien, Islamisk Stat og flygtningestrømmen – som medfører generel utryghed. De ting hænger sammen i folks bevidsthed«.

LÆS OGSÅ11 spørgsmål og svar om terror

I undersøgelsen svarer 12 procent, at de har ændret adfærd og er blevet mere påpasselige i det offentlige rum. Og det er en lav andel, mener en række psykologer, som Politiken har talt med om frygten.

»Frygten spiller på nogle punkter ind i vores hverdag, men når det kommer til stykket, går vi jo stadig til fodboldkampe, koncerter og kører lige så meget i tog«, siger Henrik Lyng, krisepsykolog ved Center for Beredskabspsykologi.

Politikere vil se på sikkerheden

DF’s retsordfører, Peter Kofod Poulsen, mener, at undersøgelsen fortæller en »tragisk historie om et engang så trygt land, der ikke er så trygt mere«, hvilket kan give anledning til nye initiativer: »Der er ingen tvivl om, at man i fremtiden kommer til at kigge på niveauet af sikkerhed«.

Også S er åbne for at kigge på reglerne.

Vi bliver som små lam eller lemminger, hvor vi accepterer, at frygten kommer til at hærge

Torben Bechmann Jensen, lektor

»Det her er desværre ikke en indsats, der stopper. Terroristerne udvikler sig hele tiden og finder nye kanaler og veje, og vi skal helst være to skridt foran dem. Hvis det er nødvendigt at sætte ind med nye redskaber, skal vi selvfølgelig gøre det«, siger retsordfører Trine Bramsen.

Frygten for terrortruslen risikerer dog at betyde, at danskerne accepterer flere indgreb i retssikkerheden, advarer Torben Bechmann Jensen, lektor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ Politiets kugler sad fast i ruderne ved terrorangrebet i København

»Man accepterer indgreb, overgreb og aggressioner for at få en følelse af, at myndighederne passer på os. Vi bliver som små lam eller lemminger, hvor vi accepterer, at frygten kommer til at hærge, og det er en meget farlig vej at gå«.

Bekymringerne deles af juraprofessor Eva Smith, der i 16 år var formand for Det Kriminalpræventive Råd indtil 2012.

»Jo mere vi strammer, desto mere strammer vi grebet om det frie demokratiske samfund, vi gerne vil leve i. Og så begynder vi at ligne de samfund, vi ikke kan lide«.

Venstre vil ikke stramme

I regeringspartiet Venstre deler man danskernes terrorfrygt, men afviser at stramme yderligere for nuværende.

»Jeg mener virkelig, at politikerne og Folketinget har lavet tiltag på området og sat handling bag med blandt andet politiforliget. At folk frygter terror, er svært at gøre noget ved, men jeg synes, vi har gjort, hvad der kan gøres lige nu«, siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V).

LÆS OGSÅ Bevogtning af jødiske institutioner har kostet 100 millioner

I dag i anledning af årsdagen for terrorangrebet gæster tegneren Lars Vilks, der var målet for angrebet på Krudttønden, Christiansborg til en konference for kunst og ytringsfrihed.

Redaktionen anbefaler

Rigspolitichefen: Ja, vi har bevidst udeladt oplysninger om terrorangrebet

Del link

Læs i magasinet

 Foto: Mads Nissen

»Alle prøver at påvirke mig til, at det er deres version, der bliver fortalt«

Manyar Parwani vil lave en spillefilm, der går bag om det symbol, Omar er blevet.

Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce