Forældre kan fra sensommeren nu selv booke plads i daginstitution. Her er det vuggestuen Grostedet i Tingbjerg.
Foto: Jens Dresling

Forældre kan fra sensommeren nu selv booke plads i daginstitution. Her er det vuggestuen Grostedet i Tingbjerg.

København

Slut med ventelister til daginstitutioner i København: Book en vuggestue, som du booker din flybillet

Den københavnske pladsanvisning får nyt system, hvor man kan booke og sikre en plads fra en specifik dato, man selv vælger.

København

Jo flere gange, du ringer, jo større chance har du for at få en plads.

Det råd har længe floreret blandt nybagte forældre, som skulle til at søge institutionsplads i Københavns kommune.

Børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V) kender godt til taktikken, men nu skal det ifølge hende være slut med, at det er forældrene med de bedste talegaver, som først får plads til deres barn.

Onsdag løftede borgmesteren nemlig sløret for et nyt system på pladsanvisningen, der er planlagt til at gå i luften i august.

»Det handler om at gøre det mere overskueligt og gennemsigtigt for forældrene«, siger Pia Allerslev.

Man er sikret en plads

Systemet foregår i stil med, når man bestiller en flybillet:

Man vælger en dato for, hvornår man vil have plads. Derefter ser man på, om den institution, man vil have, har plads fra den dato. Hvis den har plads, vælger man den, og så er man sikret pladsen.

Hvis ens foretrukne institution ikke har plads, kan man se, hvornår første ledige plads er og vælge den.

I mellemtiden kan man så vælge en anden institution, som har plads indtil da.

Forældrene kan  vælge pladsen, fra barnet er 60 dage gammelt - og 'bestille' institution fra barnet er 6 måneder.

»Det betyder, at både forældre og institution får bedre mulighed for at planlægge og, at det bliver bedre og mere overskueligt«, siger Pia Allerslev, der glæder sig over, at København får et system, der i forvejen er testet. Det findes nemlig allerede i flere andre kommuner - deriblandt Rudersdal.

Forældre, der ringede og græd

Her har man overvejende gode erfaringer, fortæller Randi Mondorf (V), som er formand for Børne- og skoleudvalget i Rudersdal kommune og kender systemet, fra hun blev valgt ind i 2013.

»Vores erfaringer er gode på den måde, at der er fuld gennemsigtighed. Du kan have overblik over, hvor du kan finde pladserne«, siger hun.

Men systemet får også kritik:

»Der er en vis stivhed, fordi man ikke længere har ventelister, men rent faktisk vælger pladserne med det samme.  Men jeg kan godt huske, hvordan det var tidligere, da det handlede om, hvor meget forældrene kunne ringe og græde og hive sociale historier op af lommen«, siger Randi Mondorf, der ikke ønsker sig  tilbage til det gamle system med ventelister.

»Det var alles kamp mod alle, og der var større uvished blandt forældrene«, siger hun.

Mindske pres

Ud over at gøre det mere overskueligt for forældre og daginstitutioner, håber Pia Allerslev, at det nye system vil mindske presset på nogle af de mest søgte daginstitutioner:

»Der kan forældrene jo se, hvornår de kan få plads i den institution, de helst vil have. Hvis de har behov for plads inden, må de afveje, om de vil vælge en midlertidig og lade deres barn skifte senere, når der er plads. Men udfordringen med, at man ikke altid får den institution, man gerne vil have, den kommer vi nok aldrig ud af«, siger hun.

Pia Allerslev regner også med, at medarbejderne på pladsanvisningen vil opleve et mindsket pres, når forældrene ved, fra hvilken dato de er sikret en plads til deres barn.

»Men det er en investering, ikke en besparelse, så der skal ikke spares medarbejdere væk. Der vil altid være forældre, der har brug for vejledning og hjælp i særlige tilfælde«, siger hun.

Indfasningen af det nye system vil ikke skubbe forældre, der er skrevet op nu, ud i kulden, lover borgmesteren.

»De er manuelt blevet plottet ind i listen og har beholdt deres anciennitet«, siger Pia Allerslev.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce