Annonce
Annonce
Annonce
Politik

S kritiserer radikal minister for racisme-kommentar

Både regeringspartner og støtteparti lægger afstand til Uffe Elbæks accept af racisme i sport.

Gem til liste

»Det går simpelthen ikke«.

Sådan lyder kommentaren til kulturminister Uffe Elbæk (R) fra Flemming Møller Mortensen, der er Socialdemokraternes kulturordfører.

Socialdemokraterne lægger afstand til Uffe Elbæk, efter han har udvist forståelse for, at man i sportens verden kan ske at komme med racistiske eller homofobiske bemærkninger, som man efterfølgende undskylder for.

»Der skal være en vis tolerance, hvor man forstår, at der kan ryge en finke af panden under særligt pressede situationer. Det er der jo tit på banen«, siger Uffe Elbæk ifølge Ritzau.

LÆS MERE Kulturministeren accepterer racistiske udbrud i kampens hede

Flemming Møller Mortensen er langtfra enig i den holdning.

»Her er et område, hvor vi skal have en nultolerence. Det går simpelthen ikke, hvis der kommer politiske udmeldinger om, at det til tider kan være i orden, som Uffe Elbæk siger, at lade en finke ryge af panden. Det går simpelthen ikke, der er alt for meget på spil her«, siger han.

En finke af ministerens pande
Diskussionen er opstået på et tidspunkt, hvor der specielt i fodboldverdenen er stort fokus på alle tilløb til racisme.

Det engelske fodboldforbund har netop slået hårdt ned på Liverpool-angriberen Luis Suárez, der er idømt otte spilledages karantæne og en bøde på 350.000 kroner for racistiske bemærkninger mod Manchester Uniteds farvede spiller Patrice Evra. De fornærmende bemærkninger inkluderede en reference til Evras hudfarve, skriver det engelse fodboldforbund, FA, i sin afgørelse.

Også Chelsea-anfører John Terry er blevet tiltalt for at have sagt noget racistisk til den farvede Queens Park Rangers-spiller Anton Ferdinand i en sag, der skal for retten i februar.

STEM OG SKRIV Slår vi for hårdt ned på racistiske udbrud i sportskampe?

Ifølge Flemming Møller Mortensen er der brug for meget klare regler på området.

»Det her kan komme helt ud på en boldgade, hvor vi ikke kan styre det, hvis vi ikke har en helt konkret og smal definition på, hvad der er acceptabelt og ikke acceptabelt«, siger han.

Dermed lægger han luft til kulturministeren, der advarer mod »at lovgive for meget på området og skabe for mange regler«.

»Det er bestemt ikke den socialdemokratiske holdning. Jeg har ikke haft mulighed for at tale med kulturministeren om det, men når han siger, at det skal være acceptabelt, at der ryger en finke af panden i forhold til diskrimination, så kunne jeg næsten foranlediges til at tro, at det her må være en finke, der er røget af panden. Fra socialdemokratisk side accepterer vi i hvert fald på ingen måde racisme og diskrimination på banen«, siger Flemming Møller Mortensen.

EL: Meget uheldig bemærkning
Heller ikke Enhedslistens kulturordfører, Stine Brix, er tilfreds med ministerens udmeldning.

»Det er en meget uheldig bemærkning. Det er vigtigt, at kulturministeren signalerer meget klart, at det er uacceptabelt at komme med racistiske og homofobiske bemærkninger«, siger hun.

Stine Brix mener, at ministeren modarbejder sportsklubbers arbejde med at bekæmpe racisme og homofobi, når han siger, at heftige udbrud, som man efterfølgende undskylder, kan være i orden.

»Hvis man fra ministerens side giver op på forhånd, så understøttes det arbejde, man laver i klubberne bestemt ikke. Så er det svært at sætte den dagsorden. I stedet burde Uffe Elbæk bakke den op og sige, at der skal gøres alt, hvad man kan for at komme det til livs«, siger hun.

FACEBOOK Bliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb