Annonce
Annonce
Politik

S kritiserer radikal minister for racisme-kommentar

Både regeringspartner og støtteparti lægger afstand til Uffe Elbæks accept af racisme i sport.

Gem til liste

»Det går simpelthen ikke«.

Sådan lyder kommentaren til kulturminister Uffe Elbæk (R) fra Flemming Møller Mortensen, der er Socialdemokraternes kulturordfører.

Socialdemokraterne lægger afstand til Uffe Elbæk, efter han har udvist forståelse for, at man i sportens verden kan ske at komme med racistiske eller homofobiske bemærkninger, som man efterfølgende undskylder for.

»Der skal være en vis tolerance, hvor man forstår, at der kan ryge en finke af panden under særligt pressede situationer. Det er der jo tit på banen«, siger Uffe Elbæk ifølge Ritzau.

LÆS MERE Kulturministeren accepterer racistiske udbrud i kampens hede

Flemming Møller Mortensen er langtfra enig i den holdning.

»Her er et område, hvor vi skal have en nultolerence. Det går simpelthen ikke, hvis der kommer politiske udmeldinger om, at det til tider kan være i orden, som Uffe Elbæk siger, at lade en finke ryge af panden. Det går simpelthen ikke, der er alt for meget på spil her«, siger han.

En finke af ministerens pande
Diskussionen er opstået på et tidspunkt, hvor der specielt i fodboldverdenen er stort fokus på alle tilløb til racisme.

Det engelske fodboldforbund har netop slået hårdt ned på Liverpool-angriberen Luis Suárez, der er idømt otte spilledages karantæne og en bøde på 350.000 kroner for racistiske bemærkninger mod Manchester Uniteds farvede spiller Patrice Evra. De fornærmende bemærkninger inkluderede en reference til Evras hudfarve, skriver det engelse fodboldforbund, FA, i sin afgørelse.

Også Chelsea-anfører John Terry er blevet tiltalt for at have sagt noget racistisk til den farvede Queens Park Rangers-spiller Anton Ferdinand i en sag, der skal for retten i februar.

STEM OG SKRIV Slår vi for hårdt ned på racistiske udbrud i sportskampe?

Ifølge Flemming Møller Mortensen er der brug for meget klare regler på området.

»Det her kan komme helt ud på en boldgade, hvor vi ikke kan styre det, hvis vi ikke har en helt konkret og smal definition på, hvad der er acceptabelt og ikke acceptabelt«, siger han.

Dermed lægger han luft til kulturministeren, der advarer mod »at lovgive for meget på området og skabe for mange regler«.

»Det er bestemt ikke den socialdemokratiske holdning. Jeg har ikke haft mulighed for at tale med kulturministeren om det, men når han siger, at det skal være acceptabelt, at der ryger en finke af panden i forhold til diskrimination, så kunne jeg næsten foranlediges til at tro, at det her må være en finke, der er røget af panden. Fra socialdemokratisk side accepterer vi i hvert fald på ingen måde racisme og diskrimination på banen«, siger Flemming Møller Mortensen.

EL: Meget uheldig bemærkning
Heller ikke Enhedslistens kulturordfører, Stine Brix, er tilfreds med ministerens udmeldning.

»Det er en meget uheldig bemærkning. Det er vigtigt, at kulturministeren signalerer meget klart, at det er uacceptabelt at komme med racistiske og homofobiske bemærkninger«, siger hun.

Stine Brix mener, at ministeren modarbejder sportsklubbers arbejde med at bekæmpe racisme og homofobi, når han siger, at heftige udbrud, som man efterfølgende undskylder, kan være i orden.

»Hvis man fra ministerens side giver op på forhånd, så understøttes det arbejde, man laver i klubberne bestemt ikke. Så er det svært at sætte den dagsorden. I stedet burde Uffe Elbæk bakke den op og sige, at der skal gøres alt, hvad man kan for at komme det til livs«, siger hun.

FACEBOOK Bliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb