Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Politikere på stribe afviser lavere erstatning til kræftsyge

Patientforsikringen nedsætter erstatning til patienter, der efter lægefejl kun har kort tid at leve i.

Gem til liste

Patientforsikringen forsøgte for godt ti år siden at få ændret loven, så kræftsyge eller andre patienter, der er blevet uhelbredeligt syge efter lægefejl, får nedsat erstatningen.

Folketinget afviste forslaget, men Patientforsikringen indførte alligevel en fast praksis med at nedsætte erstatningen til patienterne, hvis de kun havde kort tid at leve i. Det viser en gennemgang af forløbet, Politiken har foretaget.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, kalder det »foruroligende«.

»Hvis man har indført sin egen praksis i strid med Folketingets intentioner, så rækker dette langt ud over den enkelte sag«, siger hun.

Serviceeftersyn i 1999
Patientforsikringen fremsatte sit forslag om en lovændring, da loven om erstatningsansvar i 1999 blev sendt til høring som led i et serviceeftersyn.

Hovedreglen i loven er, at en person, der har mistet sin arbejdsevne, får tilkendt et fast beløb – årsindtægten ganget med ti – plus et beløb i erstatning for varigt men. Beløbet nedsættes med en procentsats for hvert år, personen er over 30 år, men derudover er der ingen fradrag.

Patientforsikringen ønskede, at loven blev grundlæggende ændret, så patienterne kun fik erstatning for »det faktisk lidte tab«. Og erstatningen skulle nedsættes efter faste takster, hvis »den skadelidte kun kan forventes at leve med sine gener/tab i kort tid«, skrev Patientforsikringen.

»Forventet snarlig død«
Men det forslag vandt ingen støtte i Folketinget. Og daværende justitsminister Frank Jensen (S) afviste direkte en større ændring af loven. Alligevel har Patientforsikringen siden gjort det til fast praksis at nedsætte erstatningen efter faste takster på grund af »forventet snarlig død«.

»Det virker, som om Patientforsikringen har søgt at luske sine forslag igennem ad anden vej«, siger den konservative sundhedsordfører Benedikte Kiær.

Østre Landsret fastslog i forrige uge, at Patientforsikringens praksis var ulovlig. Det skete i en sag, hvor Patientforsikringen havde nedsat erstatningen til en 31-årig kvinde, der efter en lægefejl var blevet uhelbredeligt syg af brystkræft.

LÆS MEREFlere patienter har fået nedsat erstatning, fordi de skulle dø

Sagen er anket til højesteret.

»Jeg kan slet ikke forstå, at de kan finde på at nedsætte erstatningen. Det er ikke det, der er ment fra politisk side, og hvis det bliver godkendt af Højesteret, må vi ændre loven«, siger Benedikte Kiær.

Kamp skal ikke være forgæves
Den holdning ser ud til at deles af et flertal i Folketinget. Hvis Højesteret siger, at der er hjemmel i loven til at nedsætte erstatningen, er der ifølge Sophie Løhde (V) »grundlag for at se, hvilke ændringer der er brug for, så kvindens kamp ikke har været forgæves«.

Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti mener, at man »ikke kan være bekendt at nedsætte erstatningen«. »Hvis en person har fået en erstatning, er der ingen, der skal sidde og tage stilling til, hvor længe folk lever«, siger hun.

LÆS OGSÅSejr til kræftsyg bliver anket

Enhedslistens ordfører Stine Brix siger, at hvis Højesteret godkender Patientforsikringens praksis, »så vil jeg gerne være med til at lave loven om, så patienterne ikke får en dobbelt straf«.

Patientforsikringens direktør, Karen-Inger Bast, ønsker ikke at udtale sig, fordi sagen er anket til Højesteret.

Formanden for Patientforsikringens bestyrelse, regionsrådsmedlem Poul-Erik Svendsen (S), siger: »Patientforsikringen skal selvfølgelig administrere efter lovgivningen, så folk får de erstatninger, de har krav på. Patientforsikringen har ment, at der var hjemmel til at reducere erstatningen, og det er der nu skabt tvivl om. Nu kommer Højesteret med sin afgørelse, og den vil alle rette sig efter«.

Fungerende sundhedsminister, Pia Olsen Dyhr (SF), har ikke villet udtale sig .

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb