Annonce
Annonce
Annonce
Politik

V og K trækker gyllekortet i energiforhandlinger

Færre vindmøller - mere biomasse, kræver oppositionen i energiforhandlinger.

Gem til liste

Krav fra Venstre og de konservative udskyder forhandlingerne om det forlig, der skal danne rammerne for energipolitikken i Danmark frem til 2020.

Regeringen med klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) i spidsen forsøger at lande et bredt forlig, der hæver prisen på el og varme samt fremmer andelen af vedvarende energi.

Den bæredygtige energi skal blandt andet frembringes ved hjælp af to vindmølleparker, men Venstre og de konservative stiller nu spørgsmålstegn ved den andel, der skal komme fra vindmøllerne.

»Det nytter det ikke noget, at regeringen står så stjelt på, at vind er den eneste kilde, man kan satse på«, siger finansordfører Peter Christensen (V).

Han ønsker, at regeringen også inddrager andre energikilder og nævner biogas, der blandt andet kan udvindes fra husdyrgødning, og som han kalder et »centralt element« i de nuværende forhandlinger.

LÆS MEREEnergiforhandlinger er igen skudt til hjørne

Venstre har tidligere brokket sig over, at regeringen ville hæve afgifter, men siden har klima- og energiministren skåret først en milliard og siden 750 millioner kroner af prisen.

Ifølge Peter Christensen er regeringens udspil »stadig lidt for dyrt«.

»Vi sidder stadig og kigger lidt på rammen, men det er ikke det alt afgørende lige nu«, siger han.

K: Oliefyr er handlet af
De konservatives energiordfører Mike Legarth siger også, at regeringen og oppositionen har et »udestående om biogas«.

Samtidig fremhæver både han og Peter Christensen, at de to blokke tilsyneladende er nået tættere hinanden i spørgsmålet om udfasningen af oliefyr, der tidligere har været en hurdle i forhandlingerne.

Regeringen havde lagt op til, at befolkningen inden for en vis årrække skulle udskifte deres oliefyr med andre energikilder, men nu er regeringen ifølge Mike Legarth klar til at fritage beboere uden for fjernvarme- og naturgasnettet, der på den vis undgår at investere i eksempelvis jordvarme.

LÆS MEREAftale ser ud til at redde 150.000 boligejere med oliefyr

»Det redder de mennesker fra en meget, meget høj regning«, siger han.

Enhedslisten: Ren taktik
Hos Enhedslisten har energiordfører Per Clausen intet til overs for kravene fra Venstre og de konservative, som han over for TV 2 News kalder »taktisk spilfægteri«, der kun skal genere regeringen.

»Det eneste man interesserer sig for, det er formentlig gylle, altså biogas, sådan at det giver ekstra tilskud til landmændene«, siger han.

Det afviser Peter Christensen, der forklarer, at det handler om at bygge energiforsyningen på flere kilder, så »Danmark ikke kun er afhængig af, at det blæser«.

Opfordring til regeringen: Sig nej
Regeringen ønsker et bredt forlig hen over midten af Folketinget, men Per Clausen minder klima- og energiministeren om, at han kan sikre sig flertal for aftalen alene på baggrund af stemmer fra Enhedslisten.

Hvis Venstre vil reducere »vindindsatsen væsenligt«, mener Per Clausen, at det »bør være uspiseligt for regeringen«.

»Så må vi sige til regeringen, at det må de afvise«, siger han til TV 2 News.

LÆS MEREGrøn afgift giver minimal miljøgevinst

Både Venstre og de konservative understreger, at der er tale om en pause i forhandlingerne og »ikke en krisesituation som sådan«, som Mike Legarth udtrykker det.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb