Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Ministerium ville dække over spionsag

Hensynet til Rusland fik Udenrigsministeriet til at kræve lukkede døre i den kommende retssag mod universitetsprofessor.

Gem til liste

Det er Udenrigsministeriet, der står bag forsøget på at holde spionsagen fra Københavns Universitet skjult for offentligheden.

Det skulle ske ved at begære såkaldt dobbeltlukkede døre under den kommende retssag mod den finske professor Timo Kivimäki, så ingen oplysninger slap ud.

Professoren, der nægter sig skyldig, er tiltalt for et årelangt samarbejde med russiske agenter i København, og ministeriet vil have rettens døre hermetisk lukket for at undgå at træde Rusland over poterne, erfarer Politiken.

LÆS OGSÅRusserne ville hverve spioner på universitet

Justitsministeriet, der formelt skal godkende spiontiltaler, har ifølge Politikens oplysninger strittet imod presset fra Udenrigsministeriet, men forgæves.

Statsadvokat Gyrithe Ulrich vil derfor, når sagen begynder, kræve lukkede døre med henvisning til »statens sikkerhed og forholdet til fremmede magter«.

Man må i hvert fald ikke give udenlandske ambassadefolk oplysninger om enkeltpersoners forhold, for eksempel med risiko for rekrutteringsforsøg eller chikane.

Professor i strafferet Jørn Vestergaard

Urimelig anmodning
Timo Kivimäki trådte imidlertid i går frem og fortalte om spiontiltalen og kontakten til russerne, så det er ikke længere fortroligt, hvad sagen drejer sig om. Også hans forsvarsadvokat, Anders Nemeth, er imod hemmelighedskræmmeriet.

»Jeg finder anmodningen om, at sagen skal køre for lukkede døre helt urimelig og vil protestere mod anklagemyndighedens begæring«, siger forsvareren, der bekræfter, at han vil påstå sin klient frikendt under retssagen, der begynder i maj.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard, mener, at det »umiddelbart forekommer overraskende«, at anklageren ønsker hele sagen kørt for lukkede døre, men peger på to helt forskellige årsager:

»Dels at man ikke ønsker at kompromittere forholdet til Rusland unødigt, dels at man ikke ønsker at afsløre PET’s arbejdsmetoder. Selv om den tiltalte fortæller sin version offentligt, kan der godt være væsentligt på spil for myndighederne«.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen sagde dog allerede i går til Politiken, at »når sagen er forsøgt holdt bag lukkede døre, må det skyldes forholdet til russerne«.

LÆS OGSÅ Bonnichsen: Der spioneres i Danmark hver dag året rundt

Timo Kivimäki blev anholdt 8. september 2010 af PET-folk. Det skete i et S-tog, da han var på vej til endnu et af de over 20 møder, han siden 2002 holdt med russiske agenter i København.

Møderne blev holdt på forskellige restauranter, hvor professoren afleverede notater om politiske emner og fik dollarsedler retur i en kuvert.

Han afleverede ingen fortrolige oplysninger, så PET lod kontakten fortsætte, indtil russerne afgav en anden slags bestilling: Først fik de 4-5 navne på forskere ved Dansk Institut for Militære Studier, og da Timo Kivimäki 8. september 2010 var på vej til endnu et møde med russerne med en liste på omkring ti navne på mulige spionkandidater blandt de studerende på universitetet, slog PET til.

Det er ikke acceptabelt, såfremt medarbejdere på den russiske ambassade i den konkrete sag har udført efterretnings-arbejde i Danmark

Villy Søvndal (SF), udenrigsminister

LÆS MERE Ekspert: PET har brugt spionsag i trusselsvurdering

Professoren er tiltalt efter den såkaldt milde spionparagraf, der handler om samarbejde med en fremmed efterretningstjeneste og har en straframme på op til seks år. Men hvor går grænsen mellem lovlig og ulovlig kontakt til fremmede ambassadefolk? Jørn Vestergaard:

»Man må godt omgås udenlandske diplomater, formidle deres synspunkter og vurderinger og informere dem om den hjemlige politiske situation. Men grænsen er flydende. Man må i hvert fald ikke give udenlandske ambassadefolk oplysninger om enkeltpersoners forhold, for eksempel med risiko for rekrutteringsforsøg eller chikane. Og man må selvfølgelig ikke hjælpe med fordækte forehavender som dækadresser, falske identiteter osv.«.

Timo Kivimäki har efter egne oplysninger haft kontakt til fire russere, som han selv betegner som almindelige ambassadefolk, men som PET kalder agenter. De fire afløste hinanden og forlod København efter tur, den sidste kort efter Timo Kivimäkis anholdelse.

I en skriftlig udtalelse bekræfter udenrigsminister Villy Søvndal (SF), at »de berørte medarbejdere på den russiske ambassade ikke længere befinder sig i Danmark«. En talsmand for ministeriet vil ikke svare på, om de fire er erklæret uønskede i Danmark fremover.

Ambassadøren har fået besked
Villy Søvndal siger også, at »det ikke er acceptabelt, såfremt medarbejdere på den russiske ambassade i den konkrete sag har udført efterretningsarbejde i Danmark«, og at det har ministeriet meddelt den russiske ambassadør.

»Vi har ingen interesse i, at denne sag belaster det ellers gode bilaterale forhold«, skriver udenrigsministeren.

Timo Kivimäki blev løsladt straks efter sin anholdelse og har været på fri fod siden. Men da PET i januar sidste år besluttede, at der skulle rejses tiltale mod ham, fik hans arbejdsplads besked, og han blev omgående suspenderet.

Det betyder i følge dekan på det samfundsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet, Troels Østergaard Sørensen, at Timo Kivimäki ikke må vise sig på universitet:

»Vi er i løbende kontakt med Timo Kivimäki, men rådgiver ham ikke«.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb