Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Umage par går i frontalangreb på S

Socialdemokraterne og fagbevægelsen får hård medfart på arbejdernes kampdag.

Gem til liste

Kritikken af Socialdemokraternes politiske kurs får ny næring.

I en fælles Kronik i dagens avis retter Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, og Hardy Hansen, der er tidligere formand for SiD - det nuværende 3F - en hård kritik mod det politiske mantra, som ledende socialdemokrater har turneret med siden nytår: ret og pligt.

LÆS KRONIK Ret og pligt - men ingen job

»Hvis ikke, der er noget arbejde at få, kan man ikke gøre sin pligt. Uanset hvor meget man generer og pisker de arbejdsløse, kommer der ikke trylle, trylle, trylle flere arbejdspladser«, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hardy Hansen, der stadig er medlem hos Socialdemokraterne, er heller ikke imponeret.

»Man koster rundt med de arbejdsløse og sørger ikke for, at der er job til dem«, siger han.

S ved bedst, hvad der er socialdemokratisk
Med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og socialminister Karen Hækkerup (S) i spidsen har Socialdemokraterne i et halvt år forsøgt at forklare rækken af barske reformer ud fra et socialdemokratisk synspunkt – at enhver skal gøre sit for at hjælpe Danmark ud af krisen.

Politisk ordfører Magnus Heunicke (S) understreger, at her står partiet fast.

LÆS OGSÅDanskerne: Magten på retur for fagbevægelsen

»Det eneste rigtige er at tage debatten om rettigheder og pligter. Det handler om, at vi alle skal yde, hvor vi kan. Det er et vigtigt socialdemokratisk princip«, siger Magnus Heunicke, der ikke er synderligt rørt af kritikken.

»Der er rigtig mange, der forsøger at fortælle os socialdemokrater, hvad det vil sige at være socialdemokrater. Det er nok bedst, det er os, der definerer, hvad der er socialdemokratisk politik«.

Vanvittigt at fagbevægelsen vil stryge helligdag
Samtidig leverer den gamle fagboss Hardy Hansen en bredside mod den nuværende ledelse. Han er enig i den seneste uges kritik fra fagbevægelsens bagland, som er dybt kritisk over for trepartsforhandlingerne, der skal øge udbuddet af arbejdskraft gennem øget arbejdstid.

»Det er fuldstændig vanvittigt, at fagbevægelsen overhovedet kan tale om at stryge en helligdag eller arbejde en time mere om ugen. Det har ikke meget med solidaritet at gøre over for de 160.000 ledige eller de ungdomsarbejdsløse. Det kan man ikke være bekendt«, siger Hardy Hansen, der grundlæggende ikke forstår, at fagbevægelsen lader finansminister Bjarne Corydon (S) diktere rammerne for forhandlingerne.

»De må regne om. Der er andre måder at hente de penge på. Hvis man lader finansministeren lave regnestykket, er det jo opskriften«.

Børsting: Jeg føler mig ikke truffet
Men det preller af på formanden for LO, Harald Børsting. Selv om kritikken kommer fra en af fagbevægelsens store skikkelser gennem tiden, afviser Børsting, at den gør ondt.

»Nej, ikke spor. Det er 15 år siden, Hardy var aktiv i fagbevægelsen, og med dyb respekt for Hardy er det altid meget nemt at sidde på en sidelinje og forklare, hvad andre skal gøre. Så nej, det gør ikke ondt, det tager jeg for det, det er«.

Men har han ikke en pointe i, at du accepterer finansministeriets mantra om at øge arbejdsudbuddet?

»Sådan vil jeg ikke udtrykke det. Jeg vil udtrykke det på den måde, at jeg klart vælger arbejds- og beskæftigelsesvejen frem for øgede skatter og forringet velfærd«.

LÆS OGSÅKommentator: Thorning mangler en klar politisk kurs

Men for at arbejde sig ud af krisen skal der jo også være job til de folk, man øger arbejdsudbuddet med. Hvor vil du sige, at man kan se, at du kæmper for at øge efterspørgslen på arbejdskraft?

»Vi har tonset på både den gamle og den nye regering, for at der bliver taget initiativer. Vi har faktisk fået en regering, der har lavet en kickstart (af økonomien, red.). Jeg synes ikke, der mangler beviser«.

Men skulle man ikke i de kommende trepartsforhandlinger sikre sig, at der kommer efterspørgsel på arbejdskraft?

»Vi har lige lavet overenskomster, der forbedrer udgangspunktet for at skabe og fastholde arbejdspladser. Jeg synes, vi går meget målrettet efter jobfest og via vores overenskomster leverer konkrete resultater«.

FACEBOOK
Bliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb