Annonce
Annonce
Politik

Venstre: »Weekendnarkomanerne« skal ikke have lov at køre bil - overhovedet

Misbrugseksperten Henrik Rindom skulle fyres på stedet, lyder det fra Karsten Nonbo.

Udtalelser om hashkørsel

Misbrugsekspert, Henrik Rindom: »Grænserne er så lave, at det er en hetz mod hashrygere. Det var den borgerlige regerings fallit i kampen mod hash, der spillede ind. Hvis man ikke kan ramme hashhandlen med politiindsats, kan man gå direkte efter brugerne«

Seniorforsker ved DTU, Inger Marie Bernhoft: »Bagatelgrænsen er sat et sted, hvor man med sikkerhed kan sige, at prøven er positiv. Men det er ingen garanti for, at der er tale om en påvirkning, der øger risikoen for uheld i trafikken«.

Karsten Nonbo (V): »Jeg vil gerne se argumenterne først. Det er et dilemma, at man kan dømme folk for at have små mængder hash i blodet. Men så må man lade være med at køre bil, hvis man vil ryge hash. Tvivlen må komme trafiksikkerheden til gode«.

Anne Baastrup (SF): »Jeg vil holde øje med udviklingen i antallet af sigtelser. Det er jo af betydning for mange folks mulighed for at arbejde, at de har et kørekort. Derfor kan det være relevant at overveje, om for eksempel kørsel med hash i blodet kun skal give en betinget frakendelse af kørekortet første gang«.

Kilde: Information 1. august 2012

Tre års ubetinget frakendelse af kørekortet, en bøde svarende til en femogtyvendedel af en årsindtægt samt indskrivning i kriminalregistret.

Sådan lyder straffen, hvis du bliver testet positiv for bilkørsel, og der kan spores blot en lille del hash i dit blod. Men kritikere som misbrugseksperten Henrik Rindom kalder straffen for »en hetz mod hashrygere«.

På Christiansborg er politikerne uenige om, hvilke konsekvenser hashkørsel skal have.

Et af Venstres medlemmer af retsudvalget, Karsten Nonbo, holder dog fast i, at trafiksikkerheden må komme i første række, selvom mængden af hash i kroppen ikke nødvendigvis har en indflydelse på ens kørsel.

»Jeg er hundrede procent fast i kødet. Hash kan altså spores i blodet flere dage efter, så de der weekendnarkomaner kan altså dårligt køre bil resten af ugen, når de har røget hash. Og det har jeg det meget fint med«.

LÆS OGSÅ Ekspert: Straf for hashkørsel er urimelig

Hvad er årsagen til, at I holder stædigt fast i lovgivningen i forhold til at køre med hash i blodet?

»Det er fordi, vi ikke vil have, at folk kører med hash i blodet. Vi vil i det hele taget ikke have, at folk ryger hash. Det er derfor, vi ikke har legaliseret det. Så enkelt kan det siges. Folk, der køber hash,holder også narkobagmændene i live, fordi de er med til at give et marked til dem. Jeg vil ikke have hash overhovedet«.

Folk, der køber hash holder også narkobagmændene i live, fordi de er med til at give et marked til dem. Jeg vil ikke have hash overhovedet

Karsten Nonbo (V)

Karsten Nonbo: Hash er indgangen til hårdere stoffer
Når en misbrugsekspert som Henrik Rindom kalder det en hetz mod hashrygere og mener, straffen er urimelig, gør det så ikke indtryk på dig?

»Han skulle fyres på stedet. Jeg har sagt det til ham. Jeg har også været i debat med ham. Det er en mærkelig misbrugskonsulent at have, der tror, at man skal ryge hash. Hash er indgangsvinklen for alle, der senere tager hårdere stoffer. Det gør det indtryk, at jeg er kommet i tvivl om, om han er den rette mand på den post. Det gør et meget stort indtryk på mig, at staten betaler en sådan mand for at gå rundt og sige, som han gør«.

LÆS OGSÅ Retskemiker: En joint behøver ikke at koste kørekortet

Mener du, at det er retfærdigt, at hash sidestilles med andre rusmidler som kokain og amfetamin, hvis det ikke har den samme effekt i forhold til bilkørsel?

»Ja. Vi kan ikke begynde at diskutere, om folk må drikke whisky i stedet for rom, når de kører bil«.

Jeg synes ikke, at folk skal ryge hash, og de skal slet ikke blande det sammen med at køre, da det sløver systemet

Karsten Nonbo (V)

SKRIV Hvad synes du om narkometeret?

Det er tilladt at have en smule alkohol i blodet, men hash er ikke tilladt overhovedet. Hvorfor er det rimeligt?

»Fordi vi har vedtaget det. Jeg synes ikke, at folk skal ryge hash, og de skal slet ikke blande det sammen med at køre, da det sløver systemet. Og den type vil jeg ikke have til at sidde bag rattet«.

Venstre kendte godt til dilemmaer
Du har selv tidligere sagt, at tvivlen må komme trafiksikkerheden til gode. Mener du stadig det, når retskemikere har sagt, at hashen ingen betydning har for evnen til at køre bil, hvis man har indtaget det til en fest om fredagen og skal køre tirsdag?

»Det vidste vi dengang, vi vedtog loven. Som jeg siger hver eneste gang; hver gang, der er den mindste tvivl, så vil jeg ikke have dem ind bag rattet, og det var et af argumenterne«.

Men hvis man ikke er hashpåvirket og dermed ikke udgør en risiko i trafikken på trods af, at man er testet positiv i eksempelvis en narkometertest, så er det vel ikke rimeligt, at man fratages kørekortet i tre år?

»Jo, det er aldeles rimeligt, når folk vælger at ryge hash og sætter sig ind bag rattet efterfølgende«.

LÆS OGSÅ Vicepolitiinspektør: Narkometret presser Christianias pushere

Men hvis det nu er en uge senere, man kan spore det?

»Folk må lade være med at sætte sig ind bag rattet, hvis der kan spores hash i blodet. Og det kan de nemmest undgå ved at lade være med at ryge det«.

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce