Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Portræt: Kvinden, der skrev dagbog om Thornings skattesag

Skattedirektør Lisbeth Rasmussen har altid arbejdet under skærpet tavshedspligt. Nu skal hun bryde fortroligheden.

Gem til liste

Blå bog

Lisbeth Rasmussen
Født 1960 i Slagelse. Ansat i skattevæsenet siden 1978. Uddannet skatterevisor og cand.jur. Har arbejdet i Told- og Skattestyrelsen, Skatteministeriet og Skat. Direktør i Skat København siden 2010. Gift, ingen børn.

I snart 35 år har Lisbeth Rasmussen levet et stille liv i skattevæsenet langt fra mediernes projektør.

Men den tilstand bliver der vendt op og ned på, når Skattesagskommissionen i dag afhører direktøren, der havde en hovedrolle i behandlingen af Thorning-familiens skattesag.

Ikke alene står Lisbeth Rasmussens underskrift på skatteafgørelsen til statsministergemalen, Stephen Kinnock, som nogen op til sidste års folketingsvalg lækkede til BT.

Skrev notater ned
Hun viser sig også at have ført en dagbog om det usædvanlige begivenhedsforløb i efteråret 2010.

Det kommer ikke bag på Lisbeth Rasmussens kolleger, at hun nedfælder sine tanker og tager notatpligten alvorligt. For i Skat København kender de den 52-årige leder af kundeservice som indbegrebet af den korrekte embedskvinde.

»Hun er meget faglig, nøjagtig og retskaffen. Derfor kan jeg ikke forestille mig, at hun ville smøre tykt på i en dagbog for at gøre opmærksom på sig selv. Tværtimod«, siger fællestillidsmand i Skat København Ulla Fabricius.

LÆS MEREForstå skattesagen på to minutter

Hvis man skal tage Lisbeth Rasmussens dagbogsnotater for pålydende, lagde Skatteministeriet under ledelse af daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V), hans departementschef, Peter Loft, og spindoktor Peter Arnfeldt hårdt pres på sagsbehandlerne i Skat København under behandling af Thorning-familiens sag – også selv om det er ulovligt, hvis ministeriet blander sig i konkrete sager.

Nægtede at indføre særlige linjer
Særligt i dagene omkring afgørelsen 16. september 2010 gjorde Lisbeth Rasmussen flittige notater og beskrev, hvordan topembedsmanden Peter Loft forsøgte at få indføjet nogle linjer om »familiemæssige« forhold. Men det nægtede hun og den øverste direktør i Skat København, Erling Andersen.

For det første, fordi det ikke havde nogen betydning for Stephen Kinnocks skattesag. For det andet, fordi det efter lidt samme princip som i Monty Python-sketchen ’Nudge, nudge, know what I mean’ kunne give anledning til »gravning i hans seksuelle forhold«, som der står i dagbogen.

LIVEFølg afhøringerne i skattesagen

På et møde i Skat København havde Thorning-familiens revisor under skærpet fortrolighed omtalt Stephen Kinnock som »biseksuel/homoseksuel«, hvilket kom ministeren, hans spindoktor og to topembedsmænd for øre. Også dette personfølsomme rygte blev lækket til BT.

I dagbogen skildrer Lisbeth Rasmussen, hvordan Skat København havde ringe tillid til, at Troels Lund Poulsen kunne holde tæt med de fortrolige oplysninger i skatteafgørelsen, og at ministeren stillede nye spørgsmål til afgørelsen, selv efter at Thorning-familien var blevet renset for mistanken om skattesnyd. Indblandingen gik angiveligt så vidt, at en anden af ministeriets topembedsmænd var ilde berørt.

Forfremmet
Spørgsmålet er, hvorfor Lisbeth Rasmussen følte trang til at nedfælde sine oplevelser, og om hun har gjort det som en form for livsforsikring, ligesom man kender det fra tamilsagen. Det er også blevet hævdet, at skattedirektørens notater er forsøgt slettet fra computeren, men det er uvist, om det passer.

Undersøgelseskommissionen vil bore i spørgsmålene og have opklaret, hvornår dagbogen er skrevet. Lisbeth Rasmussens version af nogle afgørende møder med Skatteministeriet bliver også af vigtig betydning, når kommissionen skal afgøre, om den tidligere VK-regering begik magtmisbrug i forsøget på at genvinde magten.

Lisbeth Rasmussen har tilbragt hele sin karriere i skattevæsenet, hvor hun i 1978 blev ansat som elev ved amtsskatteinspektoratet i fødebyen, Slagelse, og siden fik en uddannelse som skatterevisor.

Læste jura på universitetet
Mens hun i 1990’erne arbejdede sig vej op gennem Told- og Skattestyrelsens hierarki, læste hun jura på Københavns Universitet. Hun har også været et smut forbi Skatteministeriet, hvor hun en overgang sorterede under en anden af skattesagens hovedpersoner, Peter Loft.

Den tjenestefritagede departementschef har trods dagbogsnotaterne kun godt at sige om Lisbeth Rasmussen: »En ægte jurist« og »dygtig, ihærdig og grundig«. Peter Loft har også haft fornøjelsen af at være på tjenesterejse med hendes mand, der ligeledes er jurist i skattevæsenet og »en flink fyr, bortset fra at han godt kan lide Bee Gees«.

OVERBLIKAfhøringer i Skattesagskommissionen dag for dag

Om Lisbeth Rasmussens forklaring lyder lige så rent som det australske brødrebands falset, må dagens afhøring vise. Hendes mediekritiske bisidder har udfoldet store anstrengelser for at få lukket dørene eller referatforbud, men det har kommissionen indtil videre afvist.

Til gengæld kan Lisbeth Rasmussen glæde sig over, at Thorning-familiens skattesag ikke har sat hende tilbage til karrieren.

Som følges af sagen bliver hele skattevæsenet lagt om fra nytår. Lisbeth Rasmussen skal være underdirektør i den landsdækkende juridiske afdeling. Et trin op ad stigen og til et område, der ligger mere naturligt for hende end betjening af kunder, lyder en kollegas vurdering.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb