Annonce
Annonce
Politik

Regnedrengene kørte finansloven i hus i cowboybukser og hættetrøjer

Kun afslappet påklædning afslørede, at det var weekend, da embedsmændene i finansministeriet kørte finansloven i hus.

Maskinen bag finansloven ligger på Finansministeriets anden sal, hvor ministeriets udgiftspolitisk center holder til. Under finanslovsforhandlingerne stod kontorchef Christian Liebing og hans hold af kolleger standby i deres kontorer, der flankerer afdelingens lange gang, hvor tykke vægge og et skakternet gulv afslører bygningens høje alder. Centeret er den usete maskine, der leverede materialet til forhandlingerne om året vigtigste lov.

»Maskinen spytter papir ud i bunker. Vi laver pakker med papirer«, siger Christian Liebing.

Mens forhandlingerne bølgede frem og tilbage havde embedsmændene i afdelingen til opgave at finde fakta og svare på spørgsmål, som blev stillet af de forhandlende parter, der sad bag den berømte glasdør på etagen nedenunder.

Svarene leveres oftest inden 12 timer
Det kunne være for eksempel være at afklare størrelsen på et bestemt offentligt tilskud, og hvem der kan modtage det.

»Sådan et svar kan sagtens blive lavet i løbet af nogle få timer. Det er meget sjældent, at der går over et døgn. I de fleste tilfælde er der svaret på det inden for 12 timer, så det kommer med på næste forhandlingsmøde«, siger Christian Liebing.

Udarbejdelse af aftaletekster og finansieringsmuligheder var også en del af arbejdet. Finanslovens delaftaler om afgrænsede områder forhandles ude i de respektive ministerier, men udredning af knasterne i de aftaler blev alligevel koordineret i Finansministeriet. I disse tilfælde skulle der handles hurtigt.

LÆS OGSÅ Politisk redaktør: Regeringen har sat sig i respekt

Torsdag eftermiddag inden finanslovsaftalen præsenteres er der dog stille. Endnu et forhandlingsmøde mellem regeringen og Enhedslisten er netop begyndt nedenunder. Det har ikke nået at kaste opgaver af sig endnu, hvorfor kun en sagte summen kan høres bag gangens halvåbne døre.

I dette pusterum mødes kontorchefen og tre kolleger for at gennemgå resultatet af gårsdagens forhandlingsmøde. Der skal laves en del ændringer i teksten, og flere tabeller skal give politikerne men også embedsmændene bedre overblik. Da opgaverne er uddelegeret, slår samtalen ind på aftenens hul i mødekalenderen.

»Det bliver forhåbentlig en tidlig dag«, siger en, mens gruppen bryder op.

Maskinmester.  Under et forhandlingsmøde mellem regeringen og Enhedslisten har kontorchef Christian Liebing og hans kolleger i finansministeriets maskinrum tid til at samle op på gårsdagens forhandlinger. Foto: Lars Just Bemærkningen fremkalder skeptiske blikke. I denne tid ringer man først og siger, at man er hjemme til spisning, når man er ude ad døren.

Aftensmad med kollegerne
I perioderne med højest beredskab arbejder der i omegnen af 40 mennesker direkte med forhandlingerne. Den travle periode begyndte efter efterårsferien og er stille og roligt intensiveret. Når en endelig aftale er på trapperne, betyder det arbejde fra morgen til aften. Lyset bliver ofte først slukket mellem klokken 22 og 23.

»Det er jo lidt særpræget, at man spiser alle tre hovedmåltider med sine kolleger i en længere periode«, siger en grinende Christian Liebing, som dog ikke har overnattet på sofaen i sit kontor endnu.

LÆS OGSÅFinanslov åbner for rivegilde i EL

Det havde andre måske, for forhandlingerne, som fuldstændig styrede arbejdsgangen på afdelingen, blev afholdt alle ugens dage. Derfor arbejdede Udgiftspolitisk Center også i weekenden. Den eneste ændring, der kunne spores var påklædningen.

»I hverdagene er vi for det meste i pænt tøj, men når vi er herinde lørdag eller søndag, er folk altid i cowboybukser og hættetrøjer. Når det så bliver mandag, kommer folk tilbage i nystrøgne skjorter, selv om det vi laver, er fuldstændig det samme«, siger Christian Liebing.

En stol i hjørnet af hans kontor vidner om den mere afslappede stil. Her hænger et par cowboybukser, og et par sorte Converse-gummisko står ved siden af.

Maskinen kører videre
Christian Liebing ser frem til normale arbejdstider, men beskriver samtidig tiden efter, at finansloven er indgået som lidt af et antiklimaks. Det betyder færre sene aftener, men ikke et farvel til næste års statsbudget.

»Finansloven er jo et lovforslag, som regeringen har fremsat, og finanslovsaftalen plus en række andre ting skal ind på finansloven. Der sker i form af ændringsforslag, som også skal laves. Det er jo maskinen, der tager sig af det«, siger Christian Liebing.

Derfor fortsætter arbejdet med loven indtil den eftertragtede juleferie. Når der efter nytår igen kommer liv på gangen, starter maskineriet forfra med forberedelserne til finansloven for 2014.

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce