Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Holger K. går på ny skattejagt hos bådejere

Bådbranchen og sejlere raser over en afgiftsstigning på hele 34 procent - det skal give 40 millioner

Gem til liste

Fakta

Ekstraskat til fritidssejlere
 • Både og joller med kaskoforsikringer betaler en procent i statsafgift af forsikringsværdien af båden. Båden skal altid være forsikret til sin værdi.
 • Regeringen vil som et led i oprydning i erhvervsstøtten hæve afgiften med 34 procent til 1,34 procent.
 • For en bådejer med en båd til 500.000 kroner er statsafgiften i dag på 5000 kroner. Med forhøjelsen på 34 procent får bådejeren en regning fra staten oven i på 1750 kroner.
 • For sejlklubber med relativt få skolebåde og joller, der bruges til frivillig undervisning af børn, unge og voksne, vil det det betyde en merudgift i omegnen af 20.000 kroner årligt.
 • Skatteministerens begrundelse for at hæve statsafgiften på kaskoforsikringer er, at lystsejlerne bruger de radiobaserede nød-tjenester, bl.a. Lyngby Radio 60 procent årligt. Men Dansk Sejlunion har tjekket tallet hos Søværnets Operative Kommando: Det er kun 13 procent årligt.
 • Resten kan henføres til fritidsfiskere, det eksplosivt voksende antal hav-kajakker, surfere og andre med mindre ikke kaskoforsikrede strandjoller. Dansk Sejlunion mener, at udgiften til disse gruppers radiobaserede brug af nødtjenester ikke alene skal betales af lystsejlerne.
 • Lovforslaget førstebehandles den 27. november.

Kilde. Dansk Sejlunion

Bådbranchen, landets sejlklubber og sejlere raser over skatteminister Holger K. Nielsens nye skattejagt:

Han vil hive ekstra 40 millioner kroner op af sejlernes lommer ved at hæve statsafgiften på bådes kaskoforsikringer med 34 procent i et hug.

»Det er helt ude af proportioner i forhold til de generelle pris- og afgiftsreguleringer i Danmark«, siger sejladschef i Dansk Sejlunion, Steen Wintlev til Ritzau.

»Forhøjelser af den kaliber vil være helt utænkeligt i andre sammenhænge, hvor bredere grupper bliver ramt«, siger Wintlev.

Rammer bredt
Afgiften rammer bredt. 275 sejlklubber, der på fritidsbasis lærer børn og unge at sejle, får en ekstra regning fra staten oven i den statsafgift, de i forvejen betaler for at have kaskoforsikret klubbådene.

»En sejlklub behøver ikke have ret mange skolebåde og joller før det vil koste den ekstra 20.000 kroner om året«, siger Steen Wintlev og tilføjer:

»Sejlads er allerede i dag den mest afgiftsbelagte fritidsinteresse i Danmark. Ingen andre fritids- og idrætsaktiviteter er på samme måde pålagt afgifter til staten som en direkte følge af at dyrke sin fritidsinteresse«.

Sejladschefen peger på, at 90 procent af de 60.000 sejlerne under Dansk Sejlunion er ganske almindelige mennesker med en ganske almindelig lønindkomst. Resten er rige - men det som med alle andre sportsgrene i samfundet.

Tvinger branche i knæ
Bådbranchens organisation, Danboat, raser også over lovforslaget, der vil sparke branchen endnu mere i knæ efter krisen:

»Regeringen vil gerne skabe akutjob, men her afskaffer de dem akut. Det vil tære endnu mere på arbejdspladserne i en trængt branche. Det vil få en meget negativ indvirkning på bådbranchen«, siger brancheforeningens formand, Jan Hansen.

I følge Danmarks Statistik blev bådbranchens omsætning halveret i 2011 som følge af krisen.

PolitikenPlus
 • Stendig Kalender 2015 Stor kalender til væggen (122 x 91 cm.) designet i 1966 af Massimo Vignelli. Politiken Plus ejer det nordiske agentur på kalenderen og er dermed eneforhandler i Danmark.

  Pluspris 420 kr. Alm. pris 499 kr. Køb
 • Væg- & bordur Det store ur Tile måler 25 x 25 x 8 cm. og kan enten stå alene eller hænges op på væggen. Uret er lavet i keramik, med visere af bambus. Et unikt ur fra det Hollandske firma Leff Amsterdam.

  Pluspris 895 kr. Alm. pris 1.119 kr. Køb
 • Rejsetaske Retro Travel bag er en videreudvikling af Ørskovs store salgssucces fra 70'erne. Stor, funktionel og flot rejsetaske til de små rejser, eller som taske til håndbaggagen.

  Pluspris 1.499 kr. Alm. pris 1.799 kr. Køb
 • Møbel til småbørn Stol fra Hindevadgaard med to funktioner: én til spisning ved spisebordet og én til leg ved lavt bord. Design, kvalitet og sikkerhed er helt i top og stolen kan gå i arv til næste generation.

  Pluspris 3.995 kr. Alm. pris 4.995 kr. Køb
 • Kit til fødder og hænder Træningskit til hænder og fødder. Forebyg og afhjælp smerter, og opbyg din kropsholdning igen. Du kan tage sættet med overalt, og træne når det passer dig. Alt hvad du har brug for følger med.

  Pluspris 109 kr. Alm. pris 129 kr. Køb