Annonce
Annonce
Annonce
Politik

S og SF blokerer for at tilbyde genhusning til metronaboer

En stribe partier i København vil genhuse eller frikøbe metrobyggeriets belastede naboer.

Gem til liste

De værst berørte naboer skal tilbydes ekspropriation eller genhusning, så længe metrobyggeriet brager løs uden for deres vinduer. Sådan lyder det fra en alternativ politisk alliance i København bestående af Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

Reaktionen kommer, efter at Ekspropriationskommissionen – den statslige instans, som vurderer borgeres erstatningsret – er nået frem til, at nogle få naboer skal have en mindre erstatning for byggegenerne.

LÆS OGSÅBelastede metronaboer får lang næse og ingen ny bolig

»De økonomiske kompensationer, kommissionen tilbyder de hårdest ramte, hjælper ikke borgerne på et niveau, der er politisk acceptabelt. Vi taler om støjgener, som eksperter siger kan være sundhedsskadelige. Derfor skal overborgmesteren rette henvendelse til ejerkredsen for at finde frem til en løsning, der tager hensyn til borgerne«, siger de radikales gruppeformand, beskæftigelsesborgmester Anne Mee Allerslev.

Flere hundrede millioner kroner
Københavns Kommune ejer 50 procent af Metroselskabet, mens staten og Frederiksberg Kommune ejer resten.

På tirsdag skal økonomiudvalget i København tage stilling til et forslag fra Enhedslisten om at stille krav til overborgmesteren om at optage forhandlinger med den øvrige ejerkreds om at tilbyde lejere, ejere og andelshavere muligheden for at komme væk fra deres ufrivillige første parket til byggepladserne.

LÆS OGSÅMetroselskabet bryder spritnye støjregler

I et notat, Metroselskabet har udarbejdet til økonomiforvaltningen, anslås det, at prisen for at overtage de i alt 345 lejligheder nærmest byggeriet vil løbe op i 732-920 millioner kroner. Omkostningen ved kun at genhuse folk i de 12 mest belastende måneder vil være 140-270 millioner kroner, anslår bygherren.

Ejerkredsen har tidligere krævet, at Metroselskabet stillede flere aflastningsboliger til rådighed end den fælleslejlighed, kommissionen besluttede i september.

DF og V vil kæmpe for genhusning
Både Dansk Folkeparti og Venstres gruppeformænd vil kæmpe for, at naboer får tilbuddet om at blive genhuset eller købt fri fra deres støj- og vibrationsbelastede hjem.

»Jeg kan ikke forstå, at man i et så stort anlagt projekt ikke på forhånd har analyseret og forudset de problemer, vi nu står med. Det er urimeligt, den måde naboerne bliver behandlet på, og der er kun et at gøre: at tilbyde dem erstatningsboliger«, siger Flemming Steen Munch, gruppeformand for Venstre.

Overborgmester Frank Jensen (S) sagde til Politiken i onsdags, at han er tilfreds med den kompensation, kommissionen tilbyder naboerne ved hovedbanegården: Beboerne i stueetagen og på 1. sal får henholdsvis 100.000 og 75.000 kroner, mens beboerne fra 2. til 4. sal tilbydes 10.000 kroner. Dem på 5. sal får ingenting.

Kovending fra Baykal
SF skal stemme ja for at skabe flertal for mere nabohjælp. Teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) sagde 31. oktober til Politiken: »Der er altså også familier, som har brug for en egentlig genhusning, og de familiers behov skal ejerkredsen håndtere, når Ekspropriationskommissionen har udtalt sin vurdering«.

LÆS OGSÅPolitikere presser på: Metro-naboer skal købes ud af deres hjem

Men nu vil Ayfer Baykal ikke stemme for, at ejerkredsen skal forhandle om genhusning og ekspropriation:

»Staten vil ikke gøre mere for naboerne. Staten vil læne sig op ad beslutningen fra Ekspropriationskommissionen, som vi demokratisk har besluttet, skal afgøre disse sager. Vi skal jo være enige om udgifterne i hele ejerkredsen, så forslaget fra Enhedslisten er en gratis omgang, som ikke vil gøre noget for borgerne«, siger Baykal, der er medlem af økonomiudvalget.

Baykal lytter til kommission
I stedet vil hun, på tværs af flere forvaltninger, forsøge at hjælpe naboerne i stuelejlighederne og på 1. sal med at veksle deres erstatningsbeløb til genhusningslejligheder, som kommunen har adgang til.

Men hvad vil du sige til de naboer, som har fået 10.000 kroner eller ingenting?

»Jeg er rigtig ærgerlig over, at Ekspropriationskommissionen har lyttet mere til selskabet end til borgerne i denne sag. Men som borgmester kan jeg ikke gøre andet end lytte til kommissionen, der er valgt til at bedømme disse ting; det handler også om retssikkerhed. Men kommissionen siger, at dem i stuen og på første sal er hårdest ramt«.

PolitikenPlus
 • And Den lå i vejkanten og er fotograferet i lyset af Martin Lehmanns billygter. Smuk var den. Og helt stille.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.495 kr. Køb
 • Frilandsand til jul Ænderne går frit rundt på beplantede græsarealer og har adgang til frisk vand og kan søge skygge under træerne. De fodres med majs og korn og ellers spiser de, hvad de finder af vegetation udendørs.

  Pluspris 325 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

  Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
 • Spil: Blitz Blitz er et lysende hurtigt bestsellerspil, der vindes af den, som hurtigst kan aflæse kortene og snuppe den rigtige genstand.

  Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb
 • Chips Der sker altid noget, når man fokuserer på individet.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb