Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Lobbyliste på 'Borgen' får høvl fra alle sider

Socialdemokraterne betegner nyt lobbyregister på Christiansborg som falsk åbenhed.

Gem til liste

Et nyt register over lobbyister på Christiansborg skal skabe åbenhed om, hvordan virksomheder og organisationer påvirker de politiske beslutninger.

Men selvom registret har været flere år undervejs, møder det hård kritik fra politikere, eksperter og branchen selv, skriver Jyllands-Posten.

Erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S) fører an:

»Jeg er skuffet på borgernes vegne, for det her er ren pseudo-åbenhed«, siger han til avisen.

Ekspert: Næppe skadeligt...
Han støttes af førende eksperter på området.

»Jeg mener simpelthen ikke, at man bliver klogere. Det er næppe skadeligt, men det er heller ikke gavnligt«, siger professor ved Institut for Statskundskab i Aarhus Peter Munk Christiansen.

Kritikken har udspring i, at folketingsmedlemmerne kun opfordres til frivilligt at registrere 'kontakt af mere omfattende karakter med organisationer, virksomheder med videre'.

Til sammenligning er registrering i USA obligatorisk, og i EU omfatter registret væsentligt flere oplysninger om lobbyisterne, end den danske model lægger op til.

LÆS OGSÅForbrugere vil kende lobbyisters løn og magt

På Christiansborg er Venstre direkte imod registret. Det er Folketingets Præsidium, der har lavet registret, foreløbigt som et forsøg.

»De, der siger, at det er tvivlsomt, hvor meget vi kan få ud af det, har en pointe«, siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), til Jyllands-Posten.

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb