Annonce
Annonce
Annonce
Politik

De radikale var indstillet på 'halvt' købesexforbud

Alle tre regeringspartier gik ind for et forbud mod købesex, indtil Straffelovrådet fik de samme partier til at skifte kurs.

Gem til liste

Det var på ingen måde de radikale, der stillede sig i vejen for et forbud mod købesex. Det fortæller ligestillingsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) om det spegede politiske forløb, der i sidste uge lagde købesexforbuddet i graven trods massiv modstand i det socialdemokratiske bagland og hos centrale SF-ordførere.

Efter længere tids debat i den radikale gruppe lagde partiet sig ifølge ligestillingsordføreren fast på en såkaldt finsk model for forbud mod købesex. Den går ud på, at det er forbudt at købe sex af handlede kvinder.

»Den radikale gruppe besluttede, at vi gerne ville se Straffelovrådets rapport, inden vi tog endelig stilling. Men det var gruppens holdning, at vi ønskede et forbud mod køb af sex fra handlede kvinder. Ikke et generelt forbud, men meget gerne en meget skærpet indsats i forhold til køb af sex fra handlede kvinder«, siger Sofie Carsten Nielsen.

Otte mandlige jurister fik regeringen til at droppe forbud
Straffelovrådets otte mandlige jurister, der blev udslagsgivende for skrinlæggelsen af forbuddet, var af den opfattelse, at den finske model ville være svær at implementere. Det har den radikale gruppe taget til efterretning, men synspunktet er ikke forladt. Adspurgt om de radikale har kasseret den finske model, svarer Sofie Carsten Nielsen:

»Det har jeg ikke sagt. Vi vil rigtig gerne bekæmpe handel (med kvinder, red.), men vi er glade for de tiltag, der kommer nu. Så må vi se, om man engang i fremtiden synes, at det er tilstrækkeligt«.

LÆS OGSÅLutter mænd afviste forbud mod købesex

Situationen er usædvanlig. For i realiteten går alle tre partier i den regering, der netop har kasseret ideen om et forbud mod købesex, ind for en variant af et forbud mod købesex. Det blev stadfæstet på weekendens socialdemokratiske hovedbestyrelsesmøde, hvor det blev besluttet, at det fortsat er det store regeringspartis politik at arbejde for et forbud mod købesex.

LÆS OGSÅS-top får købesex-lussing af enigt bagland

Næstformand Mogens Jensen (S), der var mødeleder på hovedbestyrelsesmødet, bekræfter, at det er tilfældet.

Men lever regeringens udmelding så op til socialdemokratisk politik?

»Det er fuldstændig klart for alle, at Socialdemokratiet går ind for et forbud mod købesex, og at regeringen har valgt at tage Straffelovrådet til indtægt«, siger Mogens Jensen.

Så Socialdemokratiet er imod regeringens holdning på det her punkt?

»Socialdemokratiet har en anden holdning end det, der blev regeringens konklusion, det er rigtigt, ja«.

LÆS OGSÅS-ordfører afviser intern konflikt om købesex trods slingrekurs

Når det er socialdemokratisk politik at indføre et forbud mod købesex, er det så de radikale eller SF, der har fået regeringen til at mene, at der ikke skal være et forbud?

»Nu har der været en drøftelse i regeringen om de her ting, og du må spørge regeringen om det. Det afgørende er, at der er ingen – hverken socialdemokrater, SF’ere eller radikale – der er blevet stillet i udsigt, at der skal indføres et forbud mod købesex. Regeringsgrundlaget fastslår, at man vil undersøge muligheden«.

Venstre undrer sig
SF’s Pernille Vigsø Bagge har fastslået, at SF stadig arbejder for et forbud. Partiet anerkender dog stadig regeringens linje.

Venstre undrer sig.

»Men det understreger, at det her ikke er en sag, hvor Socialdemokratiet kan sige, at det er de radikale, der har spændt ben for noget. Det må være internt i S«, siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

PolitikenPlus
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb