Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Finansrådet: Skatteyderne har ikke tabt en krone

Bankerne afviser, at staten kunne have tjent ekstra milliarder på bankpakkerne.

Gem til liste

Finansrådet afviser, at de danske skatteydere har mistet op mod 24 milliarder kroner, efter regeringen tilbage i januar 2009 angiveligt over en nat ændrede modellen for bankpakke 2.

Anklagen fremkommer i en DR-dokumentar, 'Sikke en fest', som vises på DR i aften. Dokumentaren beskriver, at den daværende VK-regering planlagde en såkaldt upside-model, hvor staten ville stå med en gevinst, hvis bankernes aktier efterfølgende steg.

LÆS OGSÅStaten gik glip af bankmilliarder

Men efter pres fra Danske Bank og Nordeas direktører ændrede erhvervsminister Lene Espersen (K) modellen.

»Det er korrekt, at der var møder mellem Finansrådet og regeringen i januar 2009. Det er helt naturligt at høre de involverede parter. Men præmissen for, at skatteyderne skulle have mistet penge er helt forkert, for der var næppe mange banker, der havde tilsluttet sig den model«, siger direktør i Finansrådet Jørgen Horwitz.

Han afviser kategorisk at fortælle om forløbet i januar - hvor den kritiske ændring i bankpakke 2 blev besluttet.

Bankerne ville have fravalgt bankpakke 2
Jørgen Horwitz forklarer, at de danske banker i stor stil ville have fravalgt bankpakke 2, hvis den såkaldte upside-model var blevet fastholdt.

I stedet valgte regeringen en model med såkaldt hybridkernekapital, hvor bankerne betaler renter på statslånene.

»Jeg kan sige, at i dag og dengang ville en upside-model ikke løse en kreditklemme. Simpelthen fordi mange banker ville have takket nej til bankpakke 2 - dermed er det også hypotetisk, at staten ville have tjent milliarder på stigende aktiekurser.«, siger Jørgen Horwitz.

LÆS OGSÅEnhedslisten om Lene Espersens milliardrabat: Det ligner bankrøveri

»Staten har haft indtægter på bankpakke 2, og der var ingen nævneværdig kreditklemme«, fortsætter Jørgen Horwitz.

Bankpakke 2 blev vedtaget, fordi der i kølvandet på finanskrisens højdepunkt i efteråret 2008 og efter bankpakke 1 viste sig en kreditklemme - hvor finansmarkederne frøs til.

Finansrådet fremhæver også en anden forklaring på, at bankpakke 2 ikke blev en upside-model, hvor staten ville tjene penge bankaktiernes kursstigninger.

LÆS OGSÅHenrik Sass: Dankortautomaterne i Danske Bank stod til at lukke

»Den danske banksektor indeholder jo ikke kun aktieselskaber, men også garantsparekasser og andelskasser. Her ville upside- eller aktiemodellen ikke kunne dække hele bankmarkedet«, siger Jørgen Horwitz, og han bakkes op af tidligere erhvervsminister Lene Espersen:

»Den ejerskabsstruktur, der er i bankerne, betød, at modellen ikke kunne bruges, og for at få løst op for kreditklemmen var det også vigtigt, at sektoren ville bruge muligheden«, siger Lene Espersen til Ritzau.

Danske Bank: Vi havde kapital nok
Danske Bank bekræfter Finansrådets direktør, og pressechef Kenni Leth skriver i en skriftlig kommentar, at Danske Bank ikke ville have deltaget i en upside-model.

»Det er ikke korrekt, at Danske Bank var tæt på at gå ned tilbage i 2008. Danske Bank havde en betydelig kapitalreserve gennem hele krisen, også uden hybridkapitallånet gennem bankpakke 2. Derfor havde Danske Bank ikke optaget lånet, hvis aftalen havde indeholdt upside-modellen«, skriver Kenni Leth til politiken.dk.

LÆS OGSÅLene Espersen: Der var to grunde til, at staten sagde nej til milliardgevinst på bankerne

»Danske Bank har ligesom alle andre danske banker deltaget i bankpakkerne. Det har ikke været omkostningsfrit. Indtil videre har Danske Bank betalt over 15,5 milliarder kroner til de danske bankpakker: 6,5 milliarder kroner i renter på hybridkapitallånet og 9,1 milliarder kroner til andre nødlidende banker via indskydergarantien. Statens samlede overskud på bankpakkerne er indtil videre 9,36 milliarder kroner«, fortsætter Kenni Leth.

PolitikenPlus
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb