Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Finansrådet: Skatteyderne har ikke tabt en krone

Bankerne afviser, at staten kunne have tjent ekstra milliarder på bankpakkerne.

Gem til liste

Finansrådet afviser, at de danske skatteydere har mistet op mod 24 milliarder kroner, efter regeringen tilbage i januar 2009 angiveligt over en nat ændrede modellen for bankpakke 2.

Anklagen fremkommer i en DR-dokumentar, 'Sikke en fest', som vises på DR i aften. Dokumentaren beskriver, at den daværende VK-regering planlagde en såkaldt upside-model, hvor staten ville stå med en gevinst, hvis bankernes aktier efterfølgende steg.

LÆS OGSÅStaten gik glip af bankmilliarder

Men efter pres fra Danske Bank og Nordeas direktører ændrede erhvervsminister Lene Espersen (K) modellen.

»Det er korrekt, at der var møder mellem Finansrådet og regeringen i januar 2009. Det er helt naturligt at høre de involverede parter. Men præmissen for, at skatteyderne skulle have mistet penge er helt forkert, for der var næppe mange banker, der havde tilsluttet sig den model«, siger direktør i Finansrådet Jørgen Horwitz.

Han afviser kategorisk at fortælle om forløbet i januar - hvor den kritiske ændring i bankpakke 2 blev besluttet.

Bankerne ville have fravalgt bankpakke 2
Jørgen Horwitz forklarer, at de danske banker i stor stil ville have fravalgt bankpakke 2, hvis den såkaldte upside-model var blevet fastholdt.

I stedet valgte regeringen en model med såkaldt hybridkernekapital, hvor bankerne betaler renter på statslånene.

»Jeg kan sige, at i dag og dengang ville en upside-model ikke løse en kreditklemme. Simpelthen fordi mange banker ville have takket nej til bankpakke 2 - dermed er det også hypotetisk, at staten ville have tjent milliarder på stigende aktiekurser.«, siger Jørgen Horwitz.

LÆS OGSÅEnhedslisten om Lene Espersens milliardrabat: Det ligner bankrøveri

»Staten har haft indtægter på bankpakke 2, og der var ingen nævneværdig kreditklemme«, fortsætter Jørgen Horwitz.

Bankpakke 2 blev vedtaget, fordi der i kølvandet på finanskrisens højdepunkt i efteråret 2008 og efter bankpakke 1 viste sig en kreditklemme - hvor finansmarkederne frøs til.

Finansrådet fremhæver også en anden forklaring på, at bankpakke 2 ikke blev en upside-model, hvor staten ville tjene penge bankaktiernes kursstigninger.

LÆS OGSÅHenrik Sass: Dankortautomaterne i Danske Bank stod til at lukke

»Den danske banksektor indeholder jo ikke kun aktieselskaber, men også garantsparekasser og andelskasser. Her ville upside- eller aktiemodellen ikke kunne dække hele bankmarkedet«, siger Jørgen Horwitz, og han bakkes op af tidligere erhvervsminister Lene Espersen:

»Den ejerskabsstruktur, der er i bankerne, betød, at modellen ikke kunne bruges, og for at få løst op for kreditklemmen var det også vigtigt, at sektoren ville bruge muligheden«, siger Lene Espersen til Ritzau.

Danske Bank: Vi havde kapital nok
Danske Bank bekræfter Finansrådets direktør, og pressechef Kenni Leth skriver i en skriftlig kommentar, at Danske Bank ikke ville have deltaget i en upside-model.

»Det er ikke korrekt, at Danske Bank var tæt på at gå ned tilbage i 2008. Danske Bank havde en betydelig kapitalreserve gennem hele krisen, også uden hybridkapitallånet gennem bankpakke 2. Derfor havde Danske Bank ikke optaget lånet, hvis aftalen havde indeholdt upside-modellen«, skriver Kenni Leth til politiken.dk.

LÆS OGSÅLene Espersen: Der var to grunde til, at staten sagde nej til milliardgevinst på bankerne

»Danske Bank har ligesom alle andre danske banker deltaget i bankpakkerne. Det har ikke været omkostningsfrit. Indtil videre har Danske Bank betalt over 15,5 milliarder kroner til de danske bankpakker: 6,5 milliarder kroner i renter på hybridkapitallånet og 9,1 milliarder kroner til andre nødlidende banker via indskydergarantien. Statens samlede overskud på bankpakkerne er indtil videre 9,36 milliarder kroner«, fortsætter Kenni Leth.

PolitikenPlus
 • And Den lå i vejkanten og er fotograferet i lyset af Martin Lehmanns billygter. Smuk var den. Og helt stille.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.495 kr. Køb
 • Frilandsand til jul Ænderne går frit rundt på beplantede græsarealer og har adgang til frisk vand og kan søge skygge under træerne. De fodres med majs og korn og ellers spiser de, hvad de finder af vegetation udendørs.

  Pluspris 325 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

  Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
 • Spil: Blitz Blitz er et lysende hurtigt bestsellerspil, der vindes af den, som hurtigst kan aflæse kortene og snuppe den rigtige genstand.

  Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb
 • Chips Der sker altid noget, når man fokuserer på individet.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb