Annonce
Annonce
Annonce
Politik

DF er klar til at stå uden for nyt forsvarsforlig

Dansk Folkeparti til finansministeren: Kom nu ned fra forsvarsforhandlingstræet.

Gem til liste

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl (DF) anbefaler finansminster Bjarne Corydon (S) at droppe de ultimative udmeldinger forud for dagens forhandlinger om et forsvarsforlig.

Dansk Folkeparti blokerer på grund af forlig på forsvarsområdet for en besparelse på 2,7 milliarder kroner, som regeringen sammen med Venstre og de konservative brugte til finansiering af skatteaftalen fra i sommers.

LÆS OGSÅHækkerup til DF: Sparekrav ligger fast

»Det, vi har mødt indtil nu, er et ultimativt krav om besparelser på 2,7 milliarder kroner. Men vi er nået frem til, at hvis man skal finde så mange penge, vil det kræve en suspension af værnepligten. Men det ender ikke med kasernelukninger og en afskaffelse af værnepligten, hvis regeringen vil have os med«, siger Kristian Thulesen Dahl kort efter partiets gruppemøde på Christiansborg.

Forhandlingerne mellem regeringen og DF om forsvaret er gået i hårdknude, og nu har finansminister Bjarne Corydon overtaget forhandlingerne fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

Finansministeren har indkaldt DF til nye forhandlinger klokken 13.30.

»Allersidste chance«
Men tonerne fra regeringen er klare forud for forhandlingerne - det her er »allersidste chance«.

»Vi kan ikke afvise, at der er et flertal i Folketinget, der ønsker de her nedskæringer. Men så er det vores frie valg at stå udenfor. Vi ønsker stadig at være med i fremtidige forsvarsforlig, men det er vi ikke selv herre over«, siger Kristian Thulesen Dahl.

LÆS OGSÅDF truer med at nedlægge veto mod yderligere besparelser på forsvaret

Det står klart, at der skal spares på forsvaret, og DF har tidligere accepteret en besparelse på to milliarder kroner, men de sidste 700 millioner kroner, som kommer fra ekstrabevillinger, der ophører, vil DF ikke acceptere.

»Det er ingen kunst at være med i et forlig, hvis man bare æder det, de andre kommer med. Beløbet to milliarder er ikke helligt for os, men hvis der skal være yderligere besparelser, skal det ske på en ordentlig måde. Vi savner, at forhandlingpartneren nu kommer ned fra træet og viser den samme imødekommenhed«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Lidt for hurtige med skatteaftalen
DF har en række alternative forslag til besparelser, men fremhæver, at der er regeringens opgave at finde penge til skatteaftalen.

»Vi var ikke en del af skatteaftalen - derfor må det være regeringen, der beslutter, om de vil bevæge sig«, siger Kristian Thulesen Dahl.

LÆS OGSÅFælles front af soldater i opgør med Hækkerup

Handler jeres modstand om, at regeringen og V og K tog Dansk Folkeparti for givet, da finansieringe skulle findes til i skatteaftalen?

»Det gik jo meget hurtigt, da skatteaftalen en fredag eftermiddag blev indgået. Det er pudsigt, at der ikke var yderlige forsvarbesparelser, da man kort forinden forhandlede med Enhedslisten. Regeringen har regnet med, at fordi V og K sagde ja, så ville vi også falde til ro og bare acceptere det«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Rammen er 2,7 milliarder kroner
Hos Socialdemokraterne lægger man op til en afklaring af om DF vil med i forsvarsforliget i dag.

»Nu er vi kommet til det punkt, hvor Dansk Folkeparti må finde ud af om de vil være med eller ikke med. Hvis DF ikke er med, så kører forliget i 2013 og 2014, og så er Dansk Folkeparti ikke med fremover«, siger finansordfører John Dyrby Paulsen (S).

»Jeg vil ikke afvise, at vi kan få Dansk Folkeparti med i forliget, men det ligger klippefast, at rammen hedder 2,7 milliarder kroner i besparelser«, fortsætter John Dyrby Paulsen.

Hos S vil man ikke forholde sig til, hvilke kaserner, der eventuelt skal lukkkes, eller om en suspension af værnepligten kan droppes.

PolitikenPlus
 • Franske Vindage På Franske Vindage 27. & 28. februar er du selv vineksperten, når du smager dig frem til dine egne femstjernede favoritter blandt mere end 200 franske vine.

  Pluspris fra 170 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
 • Rem til kamera Klassisk kamerarem i kraftig læder. Remmen er forstærket med et ekstra lag læder i midten der forbedrer komforten.Længden justeres nemt efter behov. Remmen er 2,8 mm. tyk, 38 mm. bred, 61 cm. lang.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Klovnen Dette efterår udvider Lucie Kaas Gunnar Flørnings charmerende univers af træfigurer med endnu en re-lancering af en af hans klassikere fra 1950?erne: klovnen.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
 • Flickball Solidt og ekslusivt udført læringsspil til børn.

  Pluspris 599 kr. Alm. pris 1.245 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb