Annonce
Annonce
Politik

Corydon vil skære i EU-ansattes løn

Den økonomiske krise bør få EU til at reformere løn- og pensionsforholdene, mener finansministeren.

Gem til liste

I sidste uge var finansminister Bjarne Corydon (S) med til at overbevise de ansatte i SAS om at gå ned i løn og øge deres arbejdstid for at bevare deres job.

Nu er tiden inde til, at EU’s ansatte også indretter sig på, at vi befinder os i en økonomisk krisetid.

Det mener finansministeren, der i kølvandet på sammenbruddet i EU’s budgetforhandlinger i fredags går til angreb på løn- og pensionsforholdene i EU.

LÆS OGSÅBudgetkrigen: Drama eller en storm i et glas vand?

»Som følge af krisen er medlemslandene nødt til at træffe nogle meget svære beslutninger og reformere deres samfund grundlæggende i disse år. I det lys er det helt naturligt, at også EU’s institutioner prioriterer deres udgifter og viser tilbageholdenhed«, skriver han i en e-mail.

»Derfor er det også klart, at vi fra dansk side ønsker en ambitiøs reform af løn- og ansættelsesvilkårene for de EU-ansatte, som fører til en reel modernisering af ansættelsesvilkårene med bedre sammenhæng mellem løn og præstationer«.

EU's legimitet
For yderligere at lægge pres på EU’s institutioner og ansatte har Danmark og syv andre rige lande – med Storbritannien i spidsen – sendt et fælles brev til EU-kommissionen.

Her opfordrer landene til, at de ansatte i EU i lighed med de offentligt ansatte i medlemslandene bærer deres del af byrden fra den økonomiske krise.

Finansminister Bjarne Corydon vil ikke gå i detaljer med, hvad en reform af løn- og ansættelsesvilkårene betyder.

Det er svært at forlange af andre, hvad du ikke forlanger af dig selv. Det handler i sidste ende om noget så vigtigt som EU?s legitimitet

Peter Nedergaard, EU-ekspert og professor KU

Men hans britiske alliancepartner, premierminister David Cameron, har i de seneste dage meldt ud, at de overordnede lønudgifter skal skæres med 10 procent, pensionsalderen hæves fra 63 til 68 år, og pensionsudbetalinger sænkes fra 70 til 60 procent af slutlønnen.

Umiddelbart kunne Camerons krav om lavere løn til EU’s ansatte lyde som leflen for en notorisk EU-skeptisk britisk befolkning.

Men ifølge EU-ekspert og professor Peter Nedergaard fra Københavns Universitet er der god grund til at reformere løn- og pensionsvilkårene i EU, særlig fordi EU selv prædiker besparelser i medlemslandene.

»Det er svært at forlange af andre, hvad du ikke forlanger af dig selv. Det handler i sidste ende om noget så vigtigt som EU’s legitimitet«, siger Peter Nedergaard.

Slutløn på 120.000 kroner
Ifølge EU-kommissionens løntabeller starter de månedlige grundlønninger i EU ved knap 20.000 kroner og slutter ved tæt på 137.000 kroner. Dertil kommer en række tillæg. Af lønnen betaler de ansatte mellem 8 og 45 procent i EU-skat afhængigt af deres lønniveau.

En dansk akademiker uden børn kan regne med en startløn efter skat på cirka 30.000 kroner om måneden.

Selv om det er væsentligt over, hvad mange nyuddannede akademikere tjener i Danmark, har kommissionen svært ved at skaffe tilstrækkeligt med jobansøgere fra rige lande som Danmark, oplyser den ansvarlige kommissærs talsmand, Antonio Gravili.

LÆS OGSÅEkspert: EU-budget skal nok falde på plads

»I stigende grad kigger de bedste og klogeste på kommissionens tilbud og siger: Tak, men nej tak«, siger han.

Potentielt kan en forringelse af løn- og pensionsvilkårene i EU derfor også betyde, at færre danskere vil søge til Bruxelles – især fordi det kan være svært for den medfølgende partner at finde arbejde, mener pressechef Jens Ring fra EU-kommissionen i Danmark:

»Vi risikerer, at kun meget få embedsmænd fra Danmark kommer til EU. Det betyder, at den danske forvaltningskultur vil spille en mindre rolle og føre til ringere indsigt i danske vilkår, som for eksempel den danske arbejdsmarkedsmodel«.

Professor er ikke bekymret
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansminister Bjarne Corydon til advarslen fra kommissionen , men ifølge professor Peter Nedergaard er der ikke grund til at frygte, at danskerne vælger EU-jobbene fra.

»Der er 300 ansøgere til hver eneste ny stilling, der slås op i staten, så det ville da undre, hvis der ikke var nogen af de ledige, der fandt det interessant at arbejde i udlandet. Desuden er det lidt af en skrøne, at det ikke er muligt at finde et arbejde for den medfølgende mand eller kvinde i Bruxelles«, siger han.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb