Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Magtfuld trio vil fjerne busrabat til rige ældre

Rabatter til pensionister skal differentieres efter indkomst, mener Vestager i fælles front med regions- og kommuneformand.

Gem til liste

Rabatter på busbilletter og svømmehaller skal ikke tilfalde alle fremtidens pensionister. Det slår tre toppolitikere fast i et debatindlæg i Politiken i dag.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der er en af indlæggets afsendere, foreslår, at nogle af de tilskud, som tilfalder personer over 65 år, i fremtiden skal differentieres efter indkomst – eksempelvis rabat på busbilletter og ture i svømmehallen.

»Fordi meget tyder på, at det ikke er alder, der skiller os ad. Det er snarere behov. Meget af det, som modernisering af den offentlige sektor handler om, det er jo at sørge for, at der, hvor der er et behov, der er vi«, siger Margrethe Vestager.

En diskussion, der skal tages i tide
Der er ingen konkrete lovforslag på trapperne, men i kommunerne og regionerne er der også opbakning til, at mere velhavende pensionister i fremtiden skal betale mere selv.

Medunderskriver på debatindlægget Erik Nielsen (S), formand for Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Rødovre, begrunder synspunktet med, at danskerne bliver både ældre og har flere penge.

Langt de fleste af de ydelser, der virkelig betyder noget økonomisk, de er allerede indkomst- og formuebestemt

Jens Højgaard, Ældre Sagen

»Mange vil diskutere, om det er et opgør med velfærdsstaten. Sådan ser jeg det ikke. Jeg ser det som en diskussion, vi er nødt til at få taget i tide, for ellers ender det med, at vi giver tilskud til hinanden, også selv om vi måske ikke har behov for det«, siger Erik Nielsen.

Det er særligt udbredelsen af pensionsopsparinger, der er gør differentieringen til en god idé, mener den tredje forfatter til debatindlægget, Danske Regioners formand, Bent Hansen (S): »I en tid, hvor økonomien er stram, er man nødt til at diskutere, om det nu er en fornuftig måde at bruge det offentliges penge, eller om det er at give noget til nogen, som i forvejen har placeret sig rimelig godt«.

Allerede differentieret
Forslaget om at gøre rabatterne afhængige af indkomst kan indgå i regeringens moderniseringsreform af den offentlige sektor, som skal give 5 milliarder kroner frem mod 2020. Der er endnu ikke sat dato på, hvornår konkrete forslag bliver fremlagt.

Souschef i afdelingen for samfundsanalyse hos Ældre Sagen Jens Højgaard påpeger, at rabatten på busbilletter er med til at øge antallet af passagerer i den offentlige trafik, fordi den nedsatte pris kun gælder midt på dagen, hvor der alligevel ikke er mange med bussen.

Desuden bliver der allerede differentieret på områder som folkepension og boligydelse.

LÆS OGSÅDrop den automatiske ældrerabat

»Langt de fleste af de ydelser, der virkelig betyder noget økonomisk, de er allerede indkomst- og formuebestemt«.

Venstre: Bare endnu en skat
Heller ikke Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, er begejstret og beskriver ideen som »endnu en skat«.

Hun erklærer sig villig til at kigge på, om reglerne på området skyldes vanetænkning eller konkrete behov, men hun mener, man gør det med det forkerte fokus:

»Problemet er, at regeringen ikke har tænkt sig at gøre det billigere at være dansker. Der er ingen steder, hvor regeringen har tænkt sig at sætte skatter og afgifter ned. Så det er bare endnu flere penge, de vil hive op af borgernes lommer«.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb