Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Enhedslisten trækker rød blok op

Oppositionens forspring er dog fortsat markant, viser ny meningsmåling.

Gem til liste

Der er fortsat ingen tvivl om, hvem, flertallet af vælgere ønsker, skal styre Danmark.

Men i en ny meningsmåling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2, haler rød blok alligevel en smule ind på de blå.

Regeringen står sammen med Enhedslisten til at få 47,1 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen. Det svarer til 83 af Folketingets 179 mandater, hvilket er en fremgang på tre mandater i forhold til den seneste måling, som blev foretaget for godt en måned siden.

Jeg tror, at regeringen skal begynde at tage bestik af situtationen og udføre noget af den politik, som de gik til valg på

Pernille Skipper (EL)

S: »Vi skal længere op«
Politisk ordfører for Socialdemokraterne, Magnus Heunicke, glæder sig trods en lille tilbagegang for hans eget parti over den samlede stigende vælgertilslutning til venstrefløjen.

Han erkender dog samtidig, at der fortsat er et stykke op til de 50,6 procent, der ved seneste folketingsvalg sikrede et regeringsskifte:

»Siden sidste måling har partierne i rød blok lavet en finanslov, som i en vanskelig tid har en troværdig økonomi, og som holder hånden under beskæftigelsen og velfærden. At der er flere danskere, der støtter det, er jo godt. Og at der kommer vælgere over midten, er vores mål, men vi skal længere op endnu«, siger han.

LÆS OGSÅ Enhedslisten stemmer ja, men »det er ikke godt nok«

Heunicke fastslår, at han er sikker på, at de afgørende stemmer nok skal komme, hvis bare regeringen fortsætter sin kurs:

»Vi er optaget af at føre Danmark sikkert igennem krisen med et velfærdssamfund i behold og flere danske arbejdspladser, og det tror jeg, at der er et flertal af danskerne, der bakker op«.

Fremgang til Enhedslisten
Rød bloks fremgang er i høj grad sikret af Enhedslisten, som i den nye måling står til 11,3 procent af stemmer mod 9,4 i målingen fra oktober.

Støttepartiet lagde for få uger siden afgørende stemmer til det kommende års finanslov. Men det var ikke uden protester. Eneste argument for at stemme for, var ifølge politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, at alternativet, en finanslov lavet med de borgerlige, var værre.

LÆS OGSÅ Lavine af EL-krav endte i ingenting

Næstformand i Enhedslistens folketingsgruppe, Pernille Skipper, er derfor heller ikke enig med Magnus Heunicke i, at regeringen blot skal fortsætte i samme spor:

»Jeg tror, at regeringen skal begynde at tage bestik af situtationen og udføre noget af den politik, som de gik til valg på: En styrkelse af vores velfærdssamfund og et reelt sikkerhedsnet under de arbejdsløse i stedet for en pisk over de mennesker, der har være så uheldige at miste deres arbejde under krisen«.

FAKTASe udviklingen i meningsmålingerne her

Små forskydninger i meningsmålingerne ændre sådan set ikke på, hvad der er vores politiske grundholdning

Ellen Trane Nørby (V)

»Jeg tror stadig, der er en skuffelse over, at regeringen ikke har indfriet en del af de forventninger, der var op til valget, og jeg tror, at regeringen vil blive belønnet, hvis den begynder at gennemføre den politik, som folk rent faktisk satte deres kryds ved«, fastslår hun.

V og K bløder
Hos blå blok er det Venstre og Konservative, der betaler for rød bloks nyvundne støtter. Venstre går fra 31,8 procent i sidste måling til 29,6 procent i den nye, mens opbakningen til de konservative falder fra 4,1 procent til livstruende 2,7 procent.

Venstre har siden valget haft voldsom medvind, og at det nu kunne tyde på en let opbremsning i himmelstormen, giver dog ikke partiets politiske ordfører, Ellen Trane Nørby nervøse trækninger.

»Der fortsat et markant flertal til de blå partier, og man må sige, at de fleste af de bevægelser, der er, ligger inden for den statiske usikkerhed, så jeg tror, at man skal passe på med at tolke alt muligt«, siger hun og fastslår at »små forskydninger i meningsmålinger« ikke får Venstre til at ændre sin politiske grundholdning.

LÆS OGSÅNy »katastrofemåling« sender de konservative mod spærregrænsens kant

»Vi mener, at man skal fortælle åbent og ærligt om de økonomiske udfordringer, vi står overfor i Danmark, i stedet for at forgive at alt er perlekanin skønt, og at der råd til det hele«.

»Vi har godt set, hvordan det er gået regeringen, som før valget lovede to lærer i klasserne, maks 24 elever og tilbagerulning af dagpenge- og efterlønsreformen. Det har de efterfølgende ikke kunnet levere, fordi økonomien ikke er til det. Der er behov for reformer, ellers kommer vi til at stå i en endnu værre situation, slutter Ellen Trane Nørby.

Mens V og K altså mister opbakning, kan de to øvrige borgerlige partier, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, glæde sig over en lille fremgang. Begge vinder to mandater.

TV Politisk redaktør: K's nye projekt tiltrækker ikke nye vælgere

PolitikenPlus
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb