Annonce
Annonce
Annonce
Politik

EU-chef: Ingen rabat til Danmark

Den danske regering fortjener ikke en EU-rabat, mener budgetkommissær og kalder Danmarks krav en »atombombe«.

Gem til liste

Kun to uger før det afgørende topmøde om EU’s budget for de kommende syv år afviser toppen af EU-kommissionen i skarpe vendinger den danske regerings krav om en rabat.

Det er første gang, at et højtstående medlem af EU-kommissionen - budgetkommissær Janusz Lewandowski - så direkte blander sig i debatten.

LÆS OGSÅEU's ledere kæmper om seks kroner om dagen

Danmark er for velhavende et land til et få en rabat, mener han:

»I er det næstrigeste land i EU, og i mine beregninger er Danmark ikke kandidat til en rabat«.

Kommissær: DKs argument er fejlagtigt
I forhandlingerne om budgettet har den danske regering argumenteret for en årlig rabat på en milliard kroner, fordi Danmark i disse år betaler mere til EU’s budget, end vi får retur. Samtidig viser tal, at Danmarks bidrag ligger over andre lande, der allerede får en rabat, hvis man ser på bl.a. bidrag per indbygger.

»Men Danmarks argument er fejlagtigt« siger budgetkommissæren.

LÆS OGSÅDansk ønske om EU-rabat skaber irritation hos andre EU-lande«

Ifølge Lewandowski siger EU-bidraget intet om »den relative velstand i et land«.

I dag får fem EU-lande en rabat, som de har tilkæmpet sig gennem tiderne ud fra det argument, at de i forhold til andre medlemslande betaler meget til unionen. Lewandowski frygter, at kravet om nye rabatter kan åbne en »Pandoras æske« og starte en »lavine« af krav om rabatter fra andre lande.

Trussel skader forhandlinger
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er gået så langt som til at true med et veto, hvis ikke Danmark får rabatten, hvilket i yderste konsekvens kan betyde, at Danmark forhindrer en aftale mellem alle 27 lande.

I mine beregninger er Danmark ikke kandidat til en rabat

Janusz Lewandowski, budgetkommissær

Lewandowski kalder det ultimative danske krav for en »atombombe« og er overrasket, fordi det adskiller sig fra den »sædvanlige danske tilgang til EU«.

Truslen gør ikke forhandlingerne nemmere, mener han.

»Det skaber en mere anspændt og nervøs atmosfære«, siger Lewandowski.

Flere lande er skeptiske
Det er i høj grad op til EU’s øvrige medlemslande, om Danmark skal have en rabat, men Lewandowski spiller en vigtig rolle. Han vil ikke spå om, hvorvidt Danmark kan få sit krav igennem.

LÆS OGSÅOverblik: EU-landene slås om milliarder

Til gengæld siger en kilde tæt på EU-præsident Herman Van Rompuy, der leder forhandlingerne, at det bliver svært. Flere lande er nemlig skeptiske. Østrig er blandt de fem EU-lande, der i dag får en rabat, men landet står netop til at miste den.

Og østrigerne vil ikke give afkald på deres penge, hvis Danmark pludselig får en rabat. Også lande som Frankrig og Italien er skeptiske, siger kilden.

Corydon: Vi sender penge til Sverige
Men finansminister Bjarne Corydon (S) fastholder, at Danmarks bidrag er »uforholdsmæssigt højere« end andre lande, der er berettigede til rabat. Og så skal Danmark også have, siger han.

»Danmark har et meget velargumenteret krav«, mener ministeren.

Han henviser til, at Danmark som medlemsland er med til at finansiere de rabatter, andre lande får. Og det vil finansministeren ikke finde sig i.

LÆS OGSÅEU's budgetforhandlinger er brudt sammen

»Man kan bedst illustrere det ved at se på Sverige. Vi sender jo simpelthen penge hen over Øresundsbroen for at finansiere den svenske rabat«, siger Corydon.

Han finder det helt legitimt, at regeringen benytter sig af en trussel om veto til at »fremføre kravet med kraft«.

»Men ingen kan stille nogen garantier for, at det virker«.

PolitikenPlus
 • Stendig Kalender 2015 Stor kalender til væggen (122 x 91 cm.) designet i 1966 af Massimo Vignelli. Politiken Plus ejer det nordiske agentur på kalenderen og er dermed eneforhandler i Danmark.

  Pluspris 420 kr. Alm. pris 499 kr. Køb
 • Væg- & bordur Det store ur Tile måler 25 x 25 x 8 cm. og kan enten stå alene eller hænges op på væggen. Uret er lavet i keramik, med visere af bambus. Et unikt ur fra det Hollandske firma Leff Amsterdam.

  Pluspris 895 kr. Alm. pris 1.119 kr. Køb
 • Rejsetaske Retro Travel bag er en videreudvikling af Ørskovs store salgssucces fra 70'erne. Stor, funktionel og flot rejsetaske til de små rejser, eller som taske til håndbaggagen.

  Pluspris 1.499 kr. Alm. pris 1.799 kr. Køb
 • Møbel til småbørn Stol fra Hindevadgaard med to funktioner: én til spisning ved spisebordet og én til leg ved lavt bord. Design, kvalitet og sikkerhed er helt i top og stolen kan gå i arv til næste generation.

  Pluspris 3.995 kr. Alm. pris 4.995 kr. Køb
 • Kit til fødder og hænder Træningskit til hænder og fødder. Forebyg og afhjælp smerter, og opbyg din kropsholdning igen. Du kan tage sættet med overalt, og træne når det passer dig. Alt hvad du har brug for følger med.

  Pluspris 109 kr. Alm. pris 129 kr. Køb