Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Anonymt brev: Ledende Venstre-politikere ville ramme Thorning

Ifølge anonymt brev forsøgte ledende Venstrefolk at påvirke Kinnock-sag.

Gem til liste

Forstå skattesagen på to minutter

Hvem lækkede Helle Thorning-Schmidts personlige skattepapirer? Og begik nogen i Skatteministeriet magtmisbrug for at belaste den daværende oppostionsleder?

Læs mere: Skattesagens to centrale spørgsmål

Interaktiv grafik: Tæt på hovedpersonerne i skattesagen

Dokumentation: Her er Skats afgørelse i Kinnocks sag

Påstande i et anonymt brev peger på, at ledende kredse i Venstre i sommeren 2010 var langt mere engageret i at få kendt nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidts mand skyldig i skattefusk, end det hidtil har været fremme.

Det anonyme brev er sendt til Skattesagskommissionen, som i dag afleverede brevet til Københavns Politi, der i løbet af kort tid skal tage stilling til, om brevet indeholder oplysninger, som kan efterforskes.

Brevet indeholder efter Politikens oplysninger ikke påstande om handlinger, der i sig selv er strafbare.

Aflyste afhøringer
Kommissionen modtog i torsdags et anonymt brev på to sider. Brevet indeholdt både personlige betragtninger og faktiske oplysninger.

Afsenderen var en person, der med baggrund i sit job tilsyneladende kan dokumentere, at ledende politikere i Venstre og personer med tilknytning til Venstre udfoldede store bestræbelser for at sikre, at Skat København i sommeren 2010 kom til det resultat, at Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, skulle betale skat i Danmark, selv om han boede og arbejdede i Schweiz.

LÆS OGSÅ Dokumentation: Derfor får politiet brevet i skattesagen

Brevskriveren konstaterer i brevet, at vedkommende ikke vil vidne for kommissionen, men skriver tilsyneladende, at hvis »sandheden ikke kommer frem i kommissionen«, så vil den pågældende senere »stå frem på en eller anden måde«.

Brevet førte i mandags til, at kommissionen i 11. time aflyste de afsluttende afhøringer i kommissionen, der var berammet til i dag og på fredag.

Der var tale om afhøring af topfigurerne, blandt andet daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V), hans spindoktor den gang, Peter Arnfeldt, og tidligere departementschef Peter Loft.

Kommission delt i to
Men kommissionen var delt i den beslutning. Flertallet, juraprofessor Niels Fenger og advokat Martin Simonsen, mener, at brevets indhold, hvis det er sandt, »i afgørende grad vil kunne ændre forståelsen« af skattesagens forløb og, hvordan sagen blev lækket.

Derfor bør brevet udleveres til politiet, så oplysningerne kan efterforskes. I kommissionens protokol antydes det, at det bør være muligt at finde frem til brevskriveren.

Omvendt mener mindretallet, kommissionsformand Lars E. Andersen, at kommissionen ikke burde udlevere brevet til politiet, fordi det ville kunne true brevskriverens »velfærd«. Det fremgår af brevet, at den pågældende ikke vil vidne for kommissionen af frygt for sit job. Brevets oplysninger antyder også, hvor brevskriveren kan have sine oplysninger fra, nemlig kredse med tilknytning til Venstre.

LÆS OGSÅPeter Loft ville have sit navn fjernet fra Thornings skattesag

Skattesagskommissionen kan ikke sætte politiet til at lave særlig efterforskning for kommissionen. Derfor er det nu op til politiet at vurdere, om der er et juridisk grundlag i det anonyme brev for at gå ind i sagen og muligvis skaffe beviser, der betyder, at kommissionen skal i gang med en række afhøringer af tidligere og nye vidner.

Hvis politiet afslår at efterforske, ender det anonyme brev i kommissionens arkiver.

Afviser blankt
Troels Lund Poulsen har i kommissionen afvist, at han forsøgte at påvirke Kinnock-afgørelsen. Også hans efterfølger som skatteminister, Peter Christensen, og daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen har slået syv kors for sig.

Peter Loft har fortalt kommissionen, at han holdt Lund Poulsen tæt orienteret om skattesagens gang, men ikke følte et pres fra Lund Poulsen. Loft havde i aften ingen kommentarer til den nye udvikling i sagen, da han »ikke kender brevet og ikke vil kommentere på rygter«.

Mistanke om en Venstre-indblanding var allerede fremme i 2010 og senere efter lækagen i 2011.

Advokat Tommy V. Christiansen fra Aarhus blev rygtevis udpeget som bagmand for Venstres ageren i sagen. Han siger i dag, at han er erklæret Venstre-vælger, men ikke aktiv i partiet.

»Jeg har udtalt mig til journalister om sagen, men har ikke rådgivet Venstre. Der findes ikke mail eller breve fra mig til politikere«, siger advokaten.

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb