Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Anonymt brev: Ledende Venstre-politikere ville ramme Thorning

Ifølge anonymt brev forsøgte ledende Venstrefolk at påvirke Kinnock-sag.

Gem til liste

Påstande i et anonymt brev peger på, at ledende kredse i Venstre i sommeren 2010 var langt mere engageret i at få kendt nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidts mand skyldig i skattefusk, end det hidtil har været fremme.

Det anonyme brev er sendt til Skattesagskommissionen, som i dag afleverede brevet til Københavns Politi, der i løbet af kort tid skal tage stilling til, om brevet indeholder oplysninger, som kan efterforskes.

Brevet indeholder efter Politikens oplysninger ikke påstande om handlinger, der i sig selv er strafbare.

Aflyste afhøringer
Kommissionen modtog i torsdags et anonymt brev på to sider. Brevet indeholdt både personlige betragtninger og faktiske oplysninger.

Afsenderen var en person, der med baggrund i sit job tilsyneladende kan dokumentere, at ledende politikere i Venstre og personer med tilknytning til Venstre udfoldede store bestræbelser for at sikre, at Skat København i sommeren 2010 kom til det resultat, at Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, skulle betale skat i Danmark, selv om han boede og arbejdede i Schweiz.

LÆS OGSÅ Dokumentation: Derfor får politiet brevet i skattesagen

Brevskriveren konstaterer i brevet, at vedkommende ikke vil vidne for kommissionen, men skriver tilsyneladende, at hvis »sandheden ikke kommer frem i kommissionen«, så vil den pågældende senere »stå frem på en eller anden måde«.

Brevet førte i mandags til, at kommissionen i 11. time aflyste de afsluttende afhøringer i kommissionen, der var berammet til i dag og på fredag.

Der var tale om afhøring af topfigurerne, blandt andet daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V), hans spindoktor den gang, Peter Arnfeldt, og tidligere departementschef Peter Loft.

Kommission delt i to
Men kommissionen var delt i den beslutning. Flertallet, juraprofessor Niels Fenger og advokat Martin Simonsen, mener, at brevets indhold, hvis det er sandt, »i afgørende grad vil kunne ændre forståelsen« af skattesagens forløb og, hvordan sagen blev lækket.

Derfor bør brevet udleveres til politiet, så oplysningerne kan efterforskes. I kommissionens protokol antydes det, at det bør være muligt at finde frem til brevskriveren.

Omvendt mener mindretallet, kommissionsformand Lars E. Andersen, at kommissionen ikke burde udlevere brevet til politiet, fordi det ville kunne true brevskriverens »velfærd«. Det fremgår af brevet, at den pågældende ikke vil vidne for kommissionen af frygt for sit job. Brevets oplysninger antyder også, hvor brevskriveren kan have sine oplysninger fra, nemlig kredse med tilknytning til Venstre.

LÆS OGSÅPeter Loft ville have sit navn fjernet fra Thornings skattesag

Skattesagskommissionen kan ikke sætte politiet til at lave særlig efterforskning for kommissionen. Derfor er det nu op til politiet at vurdere, om der er et juridisk grundlag i det anonyme brev for at gå ind i sagen og muligvis skaffe beviser, der betyder, at kommissionen skal i gang med en række afhøringer af tidligere og nye vidner.

Hvis politiet afslår at efterforske, ender det anonyme brev i kommissionens arkiver.

Afviser blankt
Troels Lund Poulsen har i kommissionen afvist, at han forsøgte at påvirke Kinnock-afgørelsen. Også hans efterfølger som skatteminister, Peter Christensen, og daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen har slået syv kors for sig.

Peter Loft har fortalt kommissionen, at han holdt Lund Poulsen tæt orienteret om skattesagens gang, men ikke følte et pres fra Lund Poulsen. Loft havde i aften ingen kommentarer til den nye udvikling i sagen, da han »ikke kender brevet og ikke vil kommentere på rygter«.

Mistanke om en Venstre-indblanding var allerede fremme i 2010 og senere efter lækagen i 2011.

Advokat Tommy V. Christiansen fra Aarhus blev rygtevis udpeget som bagmand for Venstres ageren i sagen. Han siger i dag, at han er erklæret Venstre-vælger, men ikke aktiv i partiet.

»Jeg har udtalt mig til journalister om sagen, men har ikke rådgivet Venstre. Der findes ikke mail eller breve fra mig til politikere«, siger advokaten.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb