Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Patentdomstol: Regering beskyldes for ja-manipulation

Oplysningsfilm er manipulerende og ensidig, mener nej-politikere og eksperter.

Gem til liste

»Dybt manipulerende«, »meget unuanceret« og »misbrug af embedsværket«.

Filmen er dybt manipulerende

Pernille Skipper, retsordfører for Enhedslisten

Kritikken hagler ned over regeringens nye oplysningsfilm om EU’s patentdomstol, der blandt andet skal vises som OBS-indslag på DR’s kanaler frem mod folkeafstemningen 25. maj.

Folketingspolitikere er oprørte

Filmen, der allerede ligger på Erhvervs- og Vækstministeriets valgside patentreformen.dk, varer kun 37 sekunder og viser to animerede figurer med lysende pærer som hoveder hoppe rundt på et europakort, mens en kvindestemme fortæller, at vi snart skal stemme om »store og små ideers fremtid«.

»Filmen er dybt manipulerende«, siger Pernille Skipper, retsordfører for Enhedslisten, der sammen med Dansk Folkeparti anbefaler et nej til Danmarks deltagelse i Europas fælles patentdomstol.

DOKUMENTATION Se oplysningsfilmen her(eksternt link)

»Det, der bliver sagt, er sådan set ikke faktuelt forkert, men enhedspatentet fremstilles som noget entydigt positivt uden at nævne de negative konsekvenser, der er ved den. For eksempel havde det været lødigt at fortælle, at danske virksomheder stadig godt kan tage et enhedspatent i resten af Europa, selv om Danmark ikke er med«, siger Skipper.

Messerschmidt: Forargeligt

Også Morten Messerschmidt, der er Dansk Folkepartis spidskandidat ved EU-parlamentsvalget, er fortørnet.

LÆS OGSÅPatentdomstol vil få lokalafdeling i Danmark

»Det er forargeligt, at regeringen på denne måde misbruger embedsapparatet og det officielle ministerium til at føre kampagne og fremstille patentsagen i et meget ensidigt skær. De vil selvfølgelig sige, at det er ren oplysning, men der er ikke meget oplysning over det, når der slet ikke gøres opmærksom på problemerne med enhedspatentet. Det skulle regeringen have holdt sig for god til og overladt ensidigheden til partierne«, siger Morten Messerschmidt, med henvisning til at Folketinget har uddelt 3,8 mio. kroner til partierne til at føre politisk valgkamp for.

Forsker: »tromlende og arrogant«

Heidi Jønch-Clausen, der er retoriker og adjunkt ved Syddansk Universitet, har forsket i politisk kommunikation. Hun mener, at både oplysningsfilmen og resten af hjemmesiden patentreformen.dk er »meget unuanceret«.

»Hele Erhvervs- og Vækstministeriets fremlægning af sagen er meget ensidig, tromlende og arrogant. Vi hører kun de økonomiske argumenter, mens nej-partiernes mere principielle argumenter om bl.a. suverænitetsafgivelse slet ikke er repræsenteret. Det havde klædt ministeriet, hvis man bare i en enkelt sætning eller to havde anerkendt modstanderens synspunkter«, siger Heidi Jønch-Clausen.

LÆS OGSÅTilhængere af patentdomstol har stort forspring

Ifølge Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, er der vide rammer for, hvad en oplysningskampagne fra det offentlige må indeholde, så længe den er alsidig og saglig. Filmen om patentdomstolen befinder sig i en gråzone, mener han.

Hele Erhvervs- og Vækstministeriets fremlægning af sagen er meget ensidig, tromlende og arrogant

Heidi Jønch-Clausen, retoriker og adjunkt ved Syddansk Universitet

»Det er helt i orden, at man reklamerer for, at der snart kommer en vigtig folkeafstemning. Men den må selvfølgelig ikke indeholde politiske budskaber eller sigte mod at påvirke modtageren politisk. Det havde været mere afbalanceret, hvis den også kort havde skitseret ulemperne ved at tilslutte sig EU-patentdomstolen. Men det er svært at vurdere, fordi filmen er så kort og så lidt konkret«, siger Gøtze.

Sass: Millioner til modstanderne

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) affejer kritikken som en »urimelig anklage mod hjemmesiden og den oplysningsindsats, der bliver gjort«. Han mener, at hjemmesiden har en »meget lødig opsætning«.

»Vi har specifikt bedt nogle kommunikationsfolk om at lave en neutral hjemmeside, så man kan orientere sig om indholdet af den afstemning«, siger han.

LÆS OGSÅ Afstemning om patentdomstol udløser millionregning

Men hvis vi tager speakens ordlyd i filmen, så hedder det f.eks., at »det kan måske lyde fjernt, men for danske virksomheder betyder det mere end som så. Som det er nu, skal man nemlig have sin patentsag afgjort i hvert enkelt land i Europa for at forsvare sin idé. Tilslutter vi os patentdomstolen, skal man kun have sin sag afgjort ét sted«. Det er da positivt ladet?

»Jo, men det er jo lovens formål: at lave et enhedspatent. Det betyder, at i stedet for at man skal søge i 27 lande, kan man nøjes med at søge et sted. Det er jo hele meningen med det. Derfor ville det være vanskeligt ikke at oplyse det. Vi har givet masser af millioner kroner til modstanderne til at oplyse om, hvad de synes er dårligt ved den idé. Men når vi nu synes, at det er meningen med det, og det er hele intentionen ved at ulejlige danskerne med at gennemføre det, er det vel rimeligt nok at oplyse om det«, siger Sass Larsen.

Folder opsummerer ja/nej-konsekvenser

Hjemmesiden indeholder også en henvisning til en folder i pdf-format, hvor konsekvenserne af et ja og et nej bliver opsummeret.

Om nejet hedder det bl.a., at der ikke vil være danske dommere ved EU’s fælles patentdomstol, hvis afgørelser ikke vil have direkte virkning for Danmark.

Og at danske virksomheder skal føre sager om fælles patenter i udlandet.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb