Annonce
Annonce
Politik

21 integrationsplaner siden 1999 og stadig få flygtninge i arbejde

For meget snak og for lidt handling, lyder forklaringen på de fejlslagne planer fra Erik Bonnerup, der gennem årene har stået i spidsen for adskillige integrationsudvalg og -tænketanke.

21 integrationspakker.

Fakta

21 danske integrationsplaner 1999-2016

2014: ”Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme: Regeringens handlingsplan”

2013: ”Udsatte boligområder – de næste skridt”

2012: ”En styrket integrationspolitik”

2012: ”Regeringens strategi mod parallelle retsopfattelser: Opgør med tvang og undertrykkelse i forbindelse med religiøse vielser”

2012: ”National strategi mod æresrelaterede konflikter”

2010: Modernisering af 24-årsreglen for familiesammenføring og skærpelse af det samlede tilknytningskrav til Danmark

2010: ”Handlingsplan om etnisk ligestilling og respekt for den enkelte”

2010: ”Serviceeftersyn” af udlændinge- og integrationsloven”

2009: ”Fælles fokus – fælles indsats: styrk integrationssamarbejdet mellem foreninger, frivillige og kommuner”

2009: ”En fælles og tryg fremtid. Handlingsplan om forebyggelse af ekstremistiske holdninger og radikalisering blandt unge”

2007: ”Kvindeprogrammet – nydanske kvinders ressourcer i fokus”

2005: ”Handlingsplan: Kvoteflygtninge og frivilligt arbejde”

2005: ”En ny chance til alle”

2004: ”Regeringens strategi mod ghettoisering”

2003: ”Handlingsplan til fremme af ligebehandling og mangfoldighed og til bekæmpelse af racisme”

2003: ”Regeringens vision og strategier for en bedre integration”

2003: ”Handlingsplan for regeringens indsats i perioden 2003-2005 mod tvangsægteskaber, tvangslignende ægteskaber og arrangerede ægteskaber"

2002: ”En ny udlændingepolitik”

2001: Integrationsplan med stramninger for udlændinge her i landet

2000: ”Bedre integration”

1999: Danmarks første integrationslov træder i kraft

Så mange gange har skiftende regeringer siden 1999 forsøgt at få indvandrere i arbejde. Alligevel er kurven over indvandreres erhvervsfrekens ikke just knækket. Det er stadig kun hver anden indvandrer, der er at finde på det danske arbejdsmarked.

Og fra manden, der de sidste 17 år har givet skiftende regeringer anbefalinger om integration, er meldingen klar.

»Der har været meget snak og meget lidt vilje«, siger Erik Bonnerup, der er tidligere departementschef og erhvervsmand, og som har hjulpet regeringer af flere farver ved at lede tænketanke og udvalg om integration.

LÆS OGSÅEkspert tvivler: S-forslag kan ikke hjælpe alle flygtninge i arbejde

Derfor har Bonnerup heller ikke de store forhåbninger til, at arbejdsmarkedets parter i næste uge vil finde en løsning på den store arbejdsløshed blandt indvandrere, så kommunerne bliver klar til at modtage de op mod 34.000 flygtninge, man forventer at skulle placere rundt omkring i landet i år.

»Udover gode undskyldinger, er det som om, at man leder efter nogle få ting, der skulle kunne ordne det her problem. Men man bliver nødt til at bruge en hel palette af tiltag. Alle de der kønne erklæringer er fint nok, men hvad vil man så bidrage med, for at det kommer til at ske?«, siger han og henviser til dagens integrationsudmeldinger fra Socialdemorkatiet og Venstre, der begge foreslår, at indvandrere skal i arbejde fra den dag, de kommer ud i kommunerne.

Ingen evaluering af de mange integrationspakker

Når Bonnerup kigger tilbage på de sidste mange års integrationspakker kan han ikke pege på nogen af dem, der i særlig høj grad har virket.

»Der er selvfølgelig kommet nogen i arbejde igennem årene. Nogen af den ene grund og andre af den anden, men der er vi tilbage til min pointe, som er, at vi er nødt til at prøve nogle forskellige muligheder af og så gøre det på en mindre bureaukratisk måde«, siger han og tilføjer:

»Og så skal vi sørge for, at arbejdsgiverne ikke misbruger de forskellige løntilskud og nytteordninger. Hvis de gør det, har vi jo fagforeningerne til at sørge for, at de ikke gør det. Men problemet er jo, at fagforeningerne siger, at det kan misbruges, så derfor vil de ikke være med, og derfor bliver det aldrig rigtig til noget«, siger han.

LØKKEFlygtninge skal i job før de lærer dansk

Heller ikke professor i økonomi fra KORA, Jacob Arendt Nilsen, har nemt ved at nævne tiltag fra de 21 integrationspakker, der har fået indvandrere væk fra jobcentrene og ud på arbejdsmarkedet, for ganske få af integrationspakkerne er nemlig blevet evalueret.

»Der er meget få af de tiltag, der er blevet lavet de sidste 17 år, der er blevet evalueret. Derfor står vi også med en tynd viden om, hvilke af de her 21 integrationspakker, men også mindre kommunale projekter, der egentlig har virket. Det ved vi meget lidt om på trods af, at der er blevet lavet så mange tiltag«, siger han.

Redaktionen anbefaler

Ekspert tvivler: S-forslag kan ikke hjælpe alle flygtninge i arbejde

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce