Annonce
Annonce
Politik

Liberal protest over Støjbergs advarsel: Selvfølgelig er der råd til skattelettelser

LA og K insisterer på skattelettelser trods galoperende udgifter til integration.

Annonce

Det passer ikke, som integrationsminister Inger Søjberg hævder, at udgifter til integration kan tvinge regeringen til at sløjfe bebudede skattelettelser.

Sådan lyder meldingen fra regeringens støttepartier Liberal Alliance og de konservative samt den liberale tænketank Cepos.

»For det første er det forkert: Skattelettelserne kommer. Og for det andet vil det være dumt at droppe dem, for skattelettelser er det primære og vigtigste svar i forhold til den vækstudfordring, Danmark står overfor«, siger Simon Emil Ammitzbøll, politisk ordfører for Liberal Alliance.

FAKTASå meget stiger udgifterne til integration

Udgifterne til integration var i 2015 4,8 milliarder kroner. I 2016 lyder skønnet på 6,5 milliarder kroner, og i 2020 kan regningen vokse til 10,4 milliarder kroner. Det viser beregninger fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet og Finansministeriet.

K: Underlig udtalelse

De konservative ser udtalelserne fra Inger Støjberg som »symbolsnak«, der skal lægge pres på arbejdsmarkedets parter forud for trepartsforhandlingerne om netop integration af flygtninge.

»Det er et underligt kryds, hun laver. Det er et spørgsmål om prioritering. Vi har en økonomi på 1.100 milliarder kroner, så selvfølgelig er der råd til, at man laver skattelettelser. Det er et nødvendigt svar på de udfordringer, vi har i Danmark«, siger Brian Mikkelsen, de konservatives skatteordfører.

LÆS OGSÅ:Her er Løkkes plan for trepartsforhandlinger

Den liberale tænketank Cepos mener også, at Inger Støjbergs udtalelser til Berlingske om, at fortsat asyltilstrømning og manglende integration kan betyde, at regeringen ikke har råd til de bebudede skattelettelser, skal tolkes som en trussel til arbejdsmarkedets parter forud for trepartsforhandlingerne. Og han mener ikke, at det passer.

»Der er et råderum på over 10 milliarder frem mod 2020 ifølge Finansministeriet. Et råderum, der kan bruges på lavere skat eller øget offentligt forbrug. Og fra 2021 til 2025 er der et råderum på 33 milliarder. Så i min optik er der ikke nogen god begrundelse for at aflyse nogen skattelettelser«, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør hos Cepos.

Der er dog god grund til at gøre noget ved integrationen og få flere flygtninge i arbejde, mener han i lyset af, at regeringens beregninger forudser udgifter til integration på over 10 milliarder i 2020.

»En afvikling af topskatten indebærer ifølge Finansministeriet et varigt mindre provenu på 8 milliarder kroner efter tilbageløb og adfærd. Så for 10 milliarder kroner kan man fjerne topskatten – og faktisk også have råd til to procent lavere selskabsskat«, siger Mads Lundby Hansen.

Redaktionen anbefaler

Fagforbund vil indsluse flygtninge på elevløn

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce