Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Søvndal: »Der skal bare flyttes fem mandater«

SF’s partileder siger, at uenighederne i oppositionen er så små, at det ikke bliver et problem at vælte Anders Fogh Rasmussen (V).

bc
Gem til liste

SF’s leder, Villy Søvndal, er optimist. Han er også glad. Men først og fremmest optimist.

For ifølge SF-formanden har Anders Fogh Rasmussen (V) med sin valgudskrivelse i går samtidig sat gang i de sidste tre uger af sin epoke som statsleder i Danmark – det kan faktisk nærmest ikke gå galt.

»Jeg tror, statsministeren har forregnet sig. Han betragter det her som en walkover, men det er det ikke. Det er kun fem mandater, der skal flyttes, før regeringsmagten kan skifte, og det er ikke ret meget, når så mange i befolkningen er i tvivl om, hvem de skal stemme på«, sagde Villy Søvndal, da han tidligere i dag fremlagde SF’s valgprogram.

Øget velfærd og fokus på klimaet
Et valgprogram, der kredser om øget velfærd, flere og bedre forhold – herunder højere løn – for de offentligt ansatte, en bedre folkeskole samt fokus på klimaet, hvor Villy Søvndal og SF vil have åbnet en havvindmøllepark hvert andet år.

Selvfølgelig skal vi med i en regering
Men pressemødet handlede nu ikke ret meget om SF’s politik. Det handlede først og fremmest om oppositionen og om SF’s muligheder for at komme med i en regering.

Skal SF være med i en regering?

»Selvfølgelig skal vi det«, siger Søvndal.

Men Margrethe Vestager (R) siger, at hun hverken har haft mareridt eller store visioner om, at I skulle være med i en regering?

»De radikale er selvfølgelig lidt knibske i det her, men det skal man ikke lade sig styre af. Vores styrke er vælgerne, og 65 procent af de vælgere, der ønsker en centrum-venstre-regering, vil gerne have SF med, så egentlig er det meget enkelt: Hvis vælgerne bare stemmer massivt på vores parti, skal vi nok komme med«, sagde Villy Søvndal.

Han mener, at oppositionen har nærmet sig hinanden på det seneste. Selv om S og R bl.a. er uenige om skattepolitikken. Selv om S, R og SF er uenige om udlændingepolitikken. Og selv om SF vil have en folkeafstemning om EU-traktaten, mens S afventer situationen og R siger rent nej til at lade befolkningen stemme om traktaten.

Helle Thorning-Schmidt bør melde ud om folkeafstemning om EU-traktat
Vil du kræve af Helle Thorning-Schmidt, at hun skal melde klart ud i løbet af valgkampen, om hun vil have en afstemning eller ej?

»Nu er der et parti (de radikale, red.), der tidligere har forsøgt sig med ultimative krav, og det var der ikke gode erfaringer med, så det vil vi afholde os fra. Men jeg har noteret mig, at Helle har bevæget sig. Nu afhænger en afstemning ikke kun af en juridisk vurdering, men også af omfanget af det politiske indhold«.

»Men derudover mener jeg, at det ville være klogt af Thorning at sige, hvad hun mener; at hun tager skridtet fuldt ud og siger, at hun er tilhænger af en folkeafstemning«, siger Søvndal.

Asmaa i centrum på pressemødet
Også problembarnet fra Enhedslisten Asmaa Abdol-Hamid var et tema på pressemødet. Asmaa Abdol-Hamid har gjort sig bemærket ved kontroversielle udtalelser om homoseksuelle, dødsstraf, flerkoneri, ligesom hun ikke giver hånd til mænd som følge af sin muslimske tro, og desuden har hun udtrykt forståelse for de irakiske oprøreres kamp mod bl.a. danske soldater.

Et problem for oppositionen, fordi regeringen og Dansk Folkeparti kan sige, at en stemme på Asmaa Abdol-Hamid er en stemme på Helle Thorning, da Enhedslisten støtter den socialdemokratiske leder.

»Nu glæder jeg mig foreløbig over, at det ser ud, som om SF får en masse nye folketingsmedlemmer. Så må andre partier selv tage sig af deres problemer«, siger Villy Søvndal.

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb