Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Søvndal: »Der skal bare flyttes fem mandater«

SF’s partileder siger, at uenighederne i oppositionen er så små, at det ikke bliver et problem at vælte Anders Fogh Rasmussen (V).

Gem til liste

SF’s leder, Villy Søvndal, er optimist. Han er også glad. Men først og fremmest optimist.

For ifølge SF-formanden har Anders Fogh Rasmussen (V) med sin valgudskrivelse i går samtidig sat gang i de sidste tre uger af sin epoke som statsleder i Danmark – det kan faktisk nærmest ikke gå galt.

»Jeg tror, statsministeren har forregnet sig. Han betragter det her som en walkover, men det er det ikke. Det er kun fem mandater, der skal flyttes, før regeringsmagten kan skifte, og det er ikke ret meget, når så mange i befolkningen er i tvivl om, hvem de skal stemme på«, sagde Villy Søvndal, da han tidligere i dag fremlagde SF’s valgprogram.

Øget velfærd og fokus på klimaet
Et valgprogram, der kredser om øget velfærd, flere og bedre forhold – herunder højere løn – for de offentligt ansatte, en bedre folkeskole samt fokus på klimaet, hvor Villy Søvndal og SF vil have åbnet en havvindmøllepark hvert andet år.

Selvfølgelig skal vi med i en regering
Men pressemødet handlede nu ikke ret meget om SF’s politik. Det handlede først og fremmest om oppositionen og om SF’s muligheder for at komme med i en regering.

Skal SF være med i en regering?

»Selvfølgelig skal vi det«, siger Søvndal.

Men Margrethe Vestager (R) siger, at hun hverken har haft mareridt eller store visioner om, at I skulle være med i en regering?

»De radikale er selvfølgelig lidt knibske i det her, men det skal man ikke lade sig styre af. Vores styrke er vælgerne, og 65 procent af de vælgere, der ønsker en centrum-venstre-regering, vil gerne have SF med, så egentlig er det meget enkelt: Hvis vælgerne bare stemmer massivt på vores parti, skal vi nok komme med«, sagde Villy Søvndal.

Han mener, at oppositionen har nærmet sig hinanden på det seneste. Selv om S og R bl.a. er uenige om skattepolitikken. Selv om S, R og SF er uenige om udlændingepolitikken. Og selv om SF vil have en folkeafstemning om EU-traktaten, mens S afventer situationen og R siger rent nej til at lade befolkningen stemme om traktaten.

Helle Thorning-Schmidt bør melde ud om folkeafstemning om EU-traktat
Vil du kræve af Helle Thorning-Schmidt, at hun skal melde klart ud i løbet af valgkampen, om hun vil have en afstemning eller ej?

»Nu er der et parti (de radikale, red.), der tidligere har forsøgt sig med ultimative krav, og det var der ikke gode erfaringer med, så det vil vi afholde os fra. Men jeg har noteret mig, at Helle har bevæget sig. Nu afhænger en afstemning ikke kun af en juridisk vurdering, men også af omfanget af det politiske indhold«.

»Men derudover mener jeg, at det ville være klogt af Thorning at sige, hvad hun mener; at hun tager skridtet fuldt ud og siger, at hun er tilhænger af en folkeafstemning«, siger Søvndal.

Asmaa i centrum på pressemødet
Også problembarnet fra Enhedslisten Asmaa Abdol-Hamid var et tema på pressemødet. Asmaa Abdol-Hamid har gjort sig bemærket ved kontroversielle udtalelser om homoseksuelle, dødsstraf, flerkoneri, ligesom hun ikke giver hånd til mænd som følge af sin muslimske tro, og desuden har hun udtrykt forståelse for de irakiske oprøreres kamp mod bl.a. danske soldater.

Et problem for oppositionen, fordi regeringen og Dansk Folkeparti kan sige, at en stemme på Asmaa Abdol-Hamid er en stemme på Helle Thorning, da Enhedslisten støtter den socialdemokratiske leder.

»Nu glæder jeg mig foreløbig over, at det ser ud, som om SF får en masse nye folketingsmedlemmer. Så må andre partier selv tage sig af deres problemer«, siger Villy Søvndal.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb