Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Krumme agurker og skæve gulerødder er på vej tilbage i EU

EU's landbrugskommissær Mariann Fischer Boel vil forenkle EU’s regler for frugt og grønt, der i dag er reguleret af 36 sæt regler.

Gem til liste

EU's agurkeregler

Agurkereglerne er ikke noget, EU har opfundet. Danmark har i mere end 100 år haft normer for sortering af agurker og andre grøntsager.

Af sorteringsreglementet fra 1942 fremgår det, at agurker af 1. sortering er »veludviklede og velformede«.

EF indførteagurkeregler i 1964, som er identiske med reglerne i dag. De kræver, at en agurk i klasse ekstra og klasse 1 højst må krumme 10 mm pr. 10 centimeter.

Efter 44 års stempling som andenrangs grøntsager og frugt er skyggetilværelsen ved at være slut for de krumme agurker, skæve gulerødder og små meloner.

Fra næste sommer får de efter alt at dømme lov at ligge og skinne side om side med de mere regelrette produkter på supermarkedshylderne.

Gennembruddet for den krumme agurk kommer, fordi landbrugskommissær Mariann Fischer Boel (V) er ved at få skrottet de EU-regler, der mere end noget andet har været symbol på unødvendig regulering fra bureaukraterne i Bruxelles.

»Jeg kan ikke længere holde ud at blive konfronteret med krumme agurker. Jeg vil af med den diskussion om, at EU skal bestemme alt i enkeltheder«, siger hun.

36 sæt regler
I dag har EU 36 sæt specialregler for frugt og grønt, som i detaljer definerer kvalitet ud fra fysiske kriterier som størrelse og udseende. For eksempel må der maksimalt være 20 mm forskel i diameteren på den mindste og den største rosenkål i den samme pakke.

»Vi skal af med det hele«
»Min automatreaktion har været, at vi skal af med det hele. Men jeg har mødt en vanvittig modstand i medlemslandene. Primært på grund af en massiv lobby fra detail- og engroshandlen, der meget hellere vil have standardiserede regler. Så er de selv fri for at skulle beslutte noget som helst«, siger Fischer Boel til Politiken

»Det er selvfølgelig derfor, at det har taget så lang tid at ændre reglerne«.

Hård modstand fra flere lande
Især lande som Italien, Spanien, Frankrig og Ungarn holder fast i, at det er EU’s opgave at sørge for, at markedet ikke ender som en blandet landhandel, hvor virksomhederne ikke ved, hvad de får, hvis de bestiller et ton æbler eller pærer.

Men heller ikke EU’s største og mest magtfulde land Tyskland støttede kommissærens forslag i begyndelsen, fordi tyskerne for nylig har haft en ophidset debat om krumme agurker. Alligevel er det lykkedes Fischer Boel »at vride armen rundt på den tyske minister«.

»Er der nogen, der har været foregangsmænd for forenklingsøvelsen, har det været tyskerne. Derfor måtte jeg have fat i ministeren og fortælle, at hvis de ikke støttede mig, ville jeg ikke undlade at gøre opmærksom på det«, siger Boel.

Fødevarekrisen spiller ind
Samtidig har fødevarekrisen fået en del lande til at indse det problematiske i at skrotte en masse frugt og grønt, bare fordi det er deformt i forhold til EU-reglerne.

I juli stemte landene for første gang om hendes forslag. Her var der hverken et kvalificeret flertal for eller imod de krumme agurker. Hvis resultatet bliver det samme, når landene stemmer onsdag, har kommissæren ret til at føre sit forslag ud i livet med effekt i juli 2009.

»Jeg formoder, at man vil komme til at se grøntsager, som har en lidt anden facon. Men det vil sikkert også afspejle sig i prisen. Hvis det er til agurkesalat, er det jo lige meget«, siger hun.

Stadig regler for æbler og citrus

Paradoksalt nok skal en af de EU-sager, der gennem tiden har skabt mest debat i Danmark, ikke afgøres på ministerniveau. Afstemningen finder sted mellem eksperter fra medlemslandene i en såkaldt managementkomite.

Forslaget fører i første omgang kun til afskaffelse af 26 af de 36 specialregler for frugt og grønt. De sidste 10 omfatter bl.a. æbler, citrus, kiwi, jordbær og tomater. De kan dog undtages fra reglerne, hvis de sælges til forarbejdning i industrien.

Regler forhindrer pletter og stødmærker

Regeringen støtter en regelforenkling, men danske gartnere har været glade for reglerne. Erhvervspolitisk konsulent i Dansk Gartneriforening, Torben Lippert, siger, at EU-reglerne sikrer, at produkterne f.eks. ikke har pletter og stødmærker.

»Set fra avlernes side er vi mest nervøse for, at der i fremtiden kommer produkter ind af for dårlig kvalitet. Det vil i sidste ende gå ud over forbrugerne«, siger han.

Nemmere at pakke lige agurker

Han minder også om, at det er nemmere at putte film på agurkerne, når de ikke krummer. Samt at de lige agurker er lettere at pakke og transportere. Kommissæren er dog ikke overrasket over bekymringen. Hun sender kritikken tilbage til branchen, der selv kan opstille regler:

»De må selv finde ud af, hvordan en agurk skal se ud. Hvis de altså kan blive enige«, siger Fischer Boel.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb