Annonce
Annonce
Annonce
Politik

S vil hjælpe kommunerne med at fjerne børn

Socialministerens børnereform overser, at kommunerne står alene med udgifter til tvangsfjernelser, kritiserer S.

Gem til liste

Barnets reform

Regeringens udspil til, hvordan udsatte børn og unge kan blive hjulpet bedre.

  • Det skal være muligt for kommunerne at iværksætte en socialfaglig undersøgelse af en families forhold, hvis socialforvaltningen er bekymret for børnenes tilstand – også selvom forældrene modsætter sig en sådan undersøgelse.
  • Det skal være tydeligere for fagfolk, hvornår de skal underrette socialforvaltningen om børn, som de er bekymrede for.
  • En større andel af specielt de 0-3-årige anbragte børn skal anbringes i plejefamilie.
  • Anbragte børn skal have ret til samvær med deres familie og netværk

Læs hele udspillet på Indenrigs- og Socialministeriets hjemmeside (eksternt link)

Forslagene er gode nok, men der mangler stadig kongens mønt, før der kan blive taget ordentligt vare på udsatte børn i Danmark.

Sådan siger Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen om regeringens udspil til en kommende reformpakke, der skal sikre bedre forhold for børn udsat for omsorgssvigt.

»Det er let nok at sige, at der skal ske noget, hvis man ikke samtidig sørger for, at der er penge nok til, at børn kan blive anbragt på døgninstitutioner eller hos plejefamilier«, siger Mette Frederiksen.

DOKUMENTATION Regeringens udspil (eksternt link)

Flere tvangsfjernes først på året
Regeringen vil tilføre 200 millioner kroner årligt over de næste fire år til reformer for anbringelse af børn.

Men disse penge er kun til nye initiativer og løser derfor ikke problemerne for de kommuner, der i dag lader økonomien bestemme, hvorvidt et barn skal tvangsfjernes eller ej, siger S’s socialordfører.

»Vi kan se, at der anbringes flere børn i første kvartal, end der gør i sidste kvartal, hvor kommunekassen er ved at være tom. Det er fordi, kommunerne står med hele udgiften alene, og det skal der laves om på«, siger Mette Frederiksen.

LÆS ARTIKEL Udsatte børn sprænger kommunernes budgetter(fra november 2008)

Må bero på forhandling
Hvor mange ekstra penge, der skal bruges på at løse den skæve fordeling af, hvor mange børn der tvangsfjernes, kommer helt an på, hvordan ansvaret for at tvangsfjerne skal fordeles i fremtiden, siger hun

»Det kan være en mellemkommunal eller en statslig model, men det må bero på en forhandling med kommunerne også«, siger hun.

Fokus på rettigheder og opvækst
Udspillet fra indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) til Barnets Reform fokuserer i høj grad på, at det skal blive lettere at tvangsfjerne børn.

Blandt andet foreslår hun, at kommunerne skal kunne undersøge forholdene i en familie uden først at indhente forældrenes samtykke.

Ligesom det skal være lettere for sundhedsplejersker, pædagoger og lærere at indberette en mistanke om, at et barn ikke har det godt derhjemme.

»I udspillet sætter vi fokus på udsatte børns opvækst og rettigheder, og vi har lavet et grundigt forarbejde og talt med eksperter, organisationer og kommuner, for at sikre, at vi bruger al den viden, der findes, for at hjælpe de udsatte børn bedst muligt fremover«, siger indenrigs- og socialministeren.

LÆS OGSÅ Børns Vilkår kræver hårdere kontrol

Reformen skal forhandles på plads mellem de partier, der er med i den såkaldte satspuljeaftale, det vil sige alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten. Dele af reformen kan træde i kraft fra næste år.

PolitikenPlus
  • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

    Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
  • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

    Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.774 kr. Køb
  • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

    Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
  • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

    Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
  • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

    Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb