Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Værested for prostituerede får 20 mio.

Bred politisk aftale skaber nyt værested, hvor prostituerede skal kunne opholde sig i flere måneder.

Gem til liste

Satspuljen

Hvert år uddeler Folketingets partier cirka 1 milliard kroner til projekter for særligt udsatte grupper.

Aftalen for det socialområder er nu faldet på plads. Derudover laves aftaler inden for beskæftigelse, integration og sundhedsområdet.

Barnets reform: Tidligere anbringelser og mere fokus på en forebyggende indsats for børn og unge i utrygge rammer. 928 millioner kroner. i 2010-2013.

Ungdomskriminalitet: Gadeplansindsats i udsatte boligområder blandt andet gennem mentorer, forældrerådgivning og familierådslagning. 454 millioner kroner. i 2010-2013.

Sindslidende: Større sammenhæng mellem de sektorer, der beskæftiger sig med behandling af sindslidende. 140 millioner kroner i 2010-2013.

Hjerneskadeklubber: Hjerneskadede skal have bedre mulighed for en tilknytning til arbejdsmarkedet. 60 millioner kroner 2010-2013.

I dag kan narkoprostituerede få et bad, et måltid mad og en overnatning på væresteder som Reden i København, Århus og Odense.

Men fra næste år skal oprettes et værested, hvor de prostituerede har mulighed for at være i flere måneder for at komme ud af deres misbrug.

Det har samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten besluttet i forbindelse med forhandlingerne om den såkaldte satspulje.

Skal give kvinderne ro
Der afsættes 20 millioner kroner over de næste fire år til projektet. Det skal hjælpe prostituerede med misbrugsproblemer, så de i trygge rammer kan få hjælp til at komme ud af deres stofmisbrug, prostitution eller gældsproblemer.

»Vi vil have, at hjælpen til de prostituerede samles et sted, i stedet for at den prostituerede skal flytte rundt til forskellige myndigheder. I dag er der ingen steder for de prostituerede kan bo, mens de får hjælp til at komme ud af deres problemer«, siger socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen.

Hun vurderer, at det med fem millioner kroner om året vil være muligt at have otte-ti prostituerede i behandling af gangen.

Private penge er velkomne
Venstres socialordfører Ellen Trane Nørby håber, at private fonde vil engagere sig i projektet, så der kan skaffes penge til at hjælpe endnu flere kvinder.

»Det vil være det optimale, hvis private også engagerer sig i projektet. Det her er de penge, vi kunne finde lige nu«, siger hun og understreger, at den primære opgave for centreret bliver at hjælpe de prostituerede ud af deres stofmisbrug.

»Hvis man hjælper dem ud af prostitution, men ikke ud af deres stofmisbrug, så begår de bare kriminalitet for at få penge til det næste fix. Vi ved, at nogle prostituerede undgår steder som Reden, fordi de ikke ønsker samfundets moraliserende hjælp til at komme ud af prostitution. Det er vigtigt, at vi begynder et andet sted«, siger Ellen Trane Nørby.

Gadejuristen Nanna Gotfredsen, der arbejder med de udsatte kvinder er helt enig.

»Prostitution er ikke et problem for kvinderne, det er derimod en måde for dem at løse andre problemer«, siger hun.

Center skal ligge i København
Hun er positiv over for det nye initiativ, som hun mener mangler i dag. Hun kunne dog godt ønske sig, at kvinderne ikke nødvendigvis skulle være både prostituerede og stofmisbrugere for at kunne få hjælp.

»Der er brug for tilbud, hvor kvinderne kan være i mere end de 30 dage, der er den maksimale grænse på Reden. Men der er især brug for tilbud, hvor der ikke er en lang række krav til kvinderne med det samme, og hvor de kan være i længere tid, også selv om de ikke bliver bankelev i løbet af en uge«, siger Nanna Gotfredsen.

Centret er primært for Vesterbros prostituerede og skal ligge i København. Hvor og hvordan centret skal drives, er endnu ikke fastlagt.

Initiativet er et blandt mange i den såkaldte satspulje. På det sociale område er fordelt i alt 627 millioner kroner i 2010 og 2,3 milliardder kroner i perioden 2010-2013.

PolitikenPlus
 • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

  Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.774 kr. Køb
 • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
 • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

  Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb