Spionage. »Vi har ingen interesse i, at denne sag belaster det ellers gode bilaterale forhold«, skriver udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en udtalelse.
Foto: ADRIAN JOACHIM

Spionage. »Vi har ingen interesse i, at denne sag belaster det ellers gode bilaterale forhold«, skriver udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en udtalelse.

Politik

Ministerium ville dække over spionsag

Hensynet til Rusland fik Udenrigsministeriet til at kræve lukkede døre i den kommende retssag mod universitetsprofessor.

Politik

Det er Udenrigsministeriet, der står bag forsøget på at holde spionsagen fra Københavns Universitet skjult for offentligheden.

Det skulle ske ved at begære såkaldt dobbeltlukkede døre under den kommende retssag mod den finske professor Timo Kivimäki, så ingen oplysninger slap ud.

Professoren, der nægter sig skyldig, er tiltalt for et årelangt samarbejde med russiske agenter i København, og ministeriet vil have rettens døre hermetisk lukket for at undgå at træde Rusland over poterne, erfarer Politiken.

LÆS OGSÅ

Justitsministeriet, der formelt skal godkende spiontiltaler, har ifølge Politikens oplysninger strittet imod presset fra Udenrigsministeriet, men forgæves.

Statsadvokat Gyrithe Ulrich vil derfor, når sagen begynder, kræve lukkede døre med henvisning til »statens sikkerhed og forholdet til fremmede magter«.

Urimelig anmodning
Timo Kivimäki trådte imidlertid i går frem og fortalte om spiontiltalen og kontakten til russerne, så det er ikke længere fortroligt, hvad sagen drejer sig om. Også hans forsvarsadvokat, Anders Nemeth, er imod hemmelighedskræmmeriet.

»Jeg finder anmodningen om, at sagen skal køre for lukkede døre helt urimelig og vil protestere mod anklagemyndighedens begæring«, siger forsvareren, der bekræfter, at han vil påstå sin klient frikendt under retssagen, der begynder i maj.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard, mener, at det »umiddelbart forekommer overraskende«, at anklageren ønsker hele sagen kørt for lukkede døre, men peger på to helt forskellige årsager:

Det er ikke acceptabelt, såfremt medarbejdere på den russiske ambassade i den konkrete sag har udført efterretnings-arbejde i Danmark»Dels at man ikke ønsker at kompromittere forholdet til Rusland unødigt, dels at man ikke ønsker at afsløre PET’s arbejdsmetoder. Selv om den tiltalte fortæller sin version offentligt, kan der godt være væsentligt på spil for myndighederne«.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen sagde dog allerede i går til Politiken, at »når sagen er forsøgt holdt bag lukkede døre, må det skyldes forholdet til russerne«.

Timo Kivimäki blev anholdt 8. september 2010 af PET-folk. Det skete i et S-tog, da han var på vej til endnu et af de over 20 møder, han siden 2002 holdt med russiske agenter i København.

Møderne blev holdt på forskellige restauranter, hvor professoren afleverede notater om politiske emner og fik dollarsedler retur i en kuvert.

Han afleverede ingen fortrolige oplysninger, så PET lod kontakten fortsætte, indtil russerne afgav en anden slags bestilling: Først fik de 4-5 navne på forskere ved Dansk Institut for Militære Studier, og da Timo Kivimäki 8. september 2010 var på vej til endnu et møde med russerne med en liste på omkring ti navne på mulige spionkandidater blandt de studerende på universitetet, slog PET til.

LÆS MERE

Professoren er tiltalt efter den såkaldt milde spionparagraf, der handler om samarbejde med en fremmed efterretningstjeneste og har en straframme på op til seks år. Men hvor går grænsen mellem lovlig og ulovlig kontakt til fremmede ambassadefolk? Jørn Vestergaard:

»Man må godt omgås udenlandske diplomater, formidle deres synspunkter og vurderinger og informere dem om den hjemlige politiske situation. Men grænsen er flydende. Man må i hvert fald ikke give udenlandske ambassadefolk oplysninger om enkeltpersoners forhold, for eksempel med risiko for rekrutteringsforsøg eller chikane. Og man må selvfølgelig ikke hjælpe med fordækte forehavender som dækadresser, falske identiteter osv.«.

Timo Kivimäki har efter egne oplysninger haft kontakt til fire russere, som han selv betegner som almindelige ambassadefolk, men som PET kalder agenter. De fire afløste hinanden og forlod København efter tur, den sidste kort efter Timo Kivimäkis anholdelse.

I en skriftlig udtalelse bekræfter udenrigsminister Villy Søvndal (SF), at »de berørte medarbejdere på den russiske ambassade ikke længere befinder sig i Danmark«. En talsmand for ministeriet vil ikke svare på, om de fire er erklæret uønskede i Danmark fremover.

Man må i hvert fald ikke give udenlandske ambassadefolk oplysninger om enkeltpersoners forhold, for eksempel med risiko for rekrutteringsforsøg eller chikane.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceAmbassadøren har fået besked

Villy Søvndal siger også, at »det ikke er acceptabelt, såfremt medarbejdere på den russiske ambassade i den konkrete sag har udført efterretningsarbejde i Danmark«, og at det har ministeriet meddelt den russiske ambassadør. »Vi har ingen interesse i, at denne sag belaster det ellers gode bilaterale forhold«, skriver udenrigsministeren. Timo Kivimäki blev løsladt straks efter sin anholdelse og har været på fri fod siden. Men da PET i januar sidste år besluttede, at der skulle rejses tiltale mod ham, fik hans arbejdsplads besked, og han blev omgående suspenderet.Det betyder i følge dekan på det samfundsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet, Troels Østergaard Sørensen, at Timo Kivimäki ikke må vise sig på universitet: »Vi er i løbende kontakt med Timo Kivimäki, men rådgiver ham ikke«.

FACEBOOK

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce