Kommercielt. Forsvarsminister Nick Hækkerup tillægger det stor betydning, at våbendelene ikke blev købt af den israelske stat, men af en israelsk våbenhandler:
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Kommercielt. Forsvarsminister Nick Hækkerup tillægger det stor betydning, at våbendelene ikke blev købt af den israelske stat, men af en israelsk våbenhandler:

Politik

Hækkerup om våbenkøb i Israel: Som at købe appelsiner i Netto

Forsvarsminister Nick Hækkerup ser ingen problemer i, at Danmark har købt våben i Israel til bombetogtet over Libyen.

Politik

Forsvarsminister Nick Hækkerup bakker helt op om flyvevåbnet, som valgte at købe bombedele i Israel til togterne over Libyen sidste år.

Ammunitionshandlen med Israel, som Politiken i går kunne løfte sløret for, bliver kaldt »tåbelig« af Ibrahim Sharqieh, ekspert i konfliktløsning og vicedirektør ved tænketanken Brookings Institute i Qatars hovedstad, Doha.

Nabil Dajami, professor i arabiske medier ved American University i Beirut, mener, at den vil skade Danmarks i forvejen dårlige image i den arabiske verden.

LÆS MERE

SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, vurderer, at det var uklogt, fordi det vækker uheldige følelser i en region, der lever med et anstrengt forhold til Israel.

Men ifølge Hækkerup er sagen ganske enkelt, at forsvaret – af hensyn til skatteyderne – henvender sig der, hvor våbnene kan skaffes hurtigst og billigst.

»I det her tilfælde svarer det til, at du går ind og køber israelske appelsiner i Netto«, siger Nick Hækkerup.

Og forsvarsministeren tillægger det stor betydning, at våbendelene ikke blev købt af den israelske stat, men af en israelsk våbenhandler.

»Der er tale om et israelsk kommercielt firma, som har solgt nogle brandrør til os. Vi køber vores forsvarsmateriel der, hvor vi kan købe det billigt og effektivt«, siger forsvarsministeren.

Et levn fra fortiden
Udtrykket ’brandrør’ er et levn fra fortidens krige, hvor lunten på kanonkugler løb igennem et rør. I moderne præcisionsbomber er brandrøret den teknologi, der styrer, præcis hvornår en bombe skal springe.

Man kan for eksempel programmere den til først at trænge hele vejen igennem en bygning, før den detonerer, eller man kan bede sprængladningen om at detonere højere oppe, hvilket vil ramme et større område, men med mindre sprængkraft.

’Brandrøret’ er derfor en helt central del af de præcisionsbomber, der blev kastet over Libyen.Men argumentet er vel, at en hvilken som helst forbindelse til Israel kan tolkes som en israelsk involvering i missionen?

»Helt ærligt, det er noget sludder. Det, at det er et firma, der tilfældigvis ligger i Israel, gør jo ikke, at det er den israelske stat, der er involveret. Det svarer til at sige, at hvis man køber noget af Mærsk, så skal man på en eller anden måde tage hele Danmark med i pakken«, siger Nick Hækkerup.

Så du mener ikke, at man skal tage politiske hensyn, når man intervenerer i et arabisk land?

»Jeg synes, at man skal udstyre forsvaret med det bedst mulige udstyr til den bedst mulige pris«, siger Nick Hækkerup.

Aftale med Polen gik i vasken
Det danske flyvevåben havde under krigen i Libyen så stor mangel på ammunition og udstyr, at det så sig nødsaget til at spørge allierede lande om hjælp. Derfor henvendte forsvaret sig uden held til flere andre lande.

En aftale med Polen gik for eksempel i vasken, da landet stadig var plaget af politisk tumult, efter at præsident Kaczynski blev dræbt i et flystyrt.

Det fremgår af en rapport fra Flyvertaktisk Kommando, som Politiken har fået aktindsigt i.

De nødvendige bomber blev med tiden leveret fra Holland samt fra USA, der har ammunitionslagre i Europa.

Stor israelsk succes
Den hollandske militæranalytiker Pieter Wezeman, der på fredsforskningsinstituttet Sipri i Stockholm arbejder med våbenhandel, er ikke så »overrasket over, at Danmark henvendte sig til Israel, da det danske flyvevåben løb tør for bomber«.

»Israel har haft stor succes med at lave netop præcisionsbomber og styresystemer til præcisionsbombning og solgt dem over hele Jorden. Israel har givet også kunnet levere straks, og israelerne laver udstyr, der passer til alle typer F-16 – og andre flytyper for den sags skyld«, siger Pieter Wezeman.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han gør også opmærksom på, at F-16 er rygraden i Israels eget luftvåben.Og netop evnen til at skaffe våben og ammunition fra andre lande samt dele våbenlagre er for Nick Hækkerup en forudsætning for fremtidens forsvar.

»Vi har en dagsorden, som i øvrigt har været rejst i Nato-regi, som man kalder smart defense. Det handler om at udnytte vores forsvarskapaciteter bedst muligt«, siger han.

Smart defense er et initiativ, der skal spare skattekroner. Det skal ske ved, at lande køber og opbevarer våben og ammunition i en fælles pulje og sammen destruerer dem, hvis de ikke bliver brugt.

»Der er et betydeligt samarbejdspotentiale i mine nære allierede som for eksempel de andre nordiske lande«, siger Hækkerup.

Danmark er afhængig af USA
Rapporten fra Flyvertaktisk Kommando giver også udtryk for en utilfredshed med Danmarks afhængighed af USA. Forsvaret konstaterer, at Libyenindsatsen havde været en langt mindre effektiv mission uden den amerikanske hjælp.

Men Nick Hækkerup er tryg ved afhængigheden af amerikanerne, til trods for at USA i disse år flytter mange af sine militærressourcer til Asien.

»Jeg ser USA som en historisk garant for Danmarks sikkerhed. Så det er bestemt ikke et land, som jeg har problemer med at samarbejde med«, siger Nick Hækkerup.

»Vi er uanset vores lidenhed en relevant og respekteret partner, også af USA«, siger forsvarsministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Minister kendte ikke til leverance

Han mener, at man bliver nødt til at tage Danmarks størrelse i betragtning. »Danmark bliver aldrig det land, som skal lede det europæiske forsvarssamarbejde«, siger Nick Hækkerup. Ministeren siger, at han ikke kendte til leverancen fra Israel, før oplysningerne kom frem i går. Det samme gælder samtlige forsvarsordførere, Politiken har talt med. Det, at det er et firma, der tilfældigvis ligger i Israel, gør jo ikke, at det er den israelske stat, der er involveret. Det svarer til at sige, at hvis man køber noget af Mærsk, så skal man på en eller anden måde tage hele Danmark med i pakken

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce