NEJ. Budgetkommissær Janusz Lewandowski frygter, at kravet om nye rabatter kan åbne en »Pandoras æske« og starte en »lavine« af krav om rabatter fra andre lande.
Foto: ELISA DAY/AP

NEJ. Budgetkommissær Janusz Lewandowski frygter, at kravet om nye rabatter kan åbne en »Pandoras æske« og starte en »lavine« af krav om rabatter fra andre lande.

Politik

EU-chef: Ingen rabat til Danmark

Den danske regering fortjener ikke en EU-rabat, mener budgetkommissær og kalder Danmarks krav en »atombombe«.

Politik

Kun to uger før det afgørende topmøde om EU’s budget for de kommende syv år afviser toppen af EU-kommissionen i skarpe vendinger den danske regerings krav om en rabat.

Det er første gang, at et højtstående medlem af EU-kommissionen - budgetkommissær Janusz Lewandowski - så direkte blander sig i debatten.

LÆS OGSÅ Danmark er for velhavende et land til et få en rabat, mener han: »I er det næstrigeste land i EU, og i mine beregninger er Danmark ikke kandidat til en rabat«. Kommissær: DKs argument er fejlagtigt I forhandlingerne om budgettet har den danske regering argumenteret for en årlig rabat på en milliard kroner, fordi Danmark i disse år betaler mere til EU’s budget, end vi får retur. Samtidig viser tal, at Danmarks bidrag ligger over andre lande, der allerede får en rabat, hvis man ser på bl.a. bidrag per indbygger. »Men Danmarks argument er fejlagtigt« siger budgetkommissæren.Ifølge Lewandowski siger EU-bidraget intet om »den relative velstand i et land«.

I dag får fem EU-lande en rabat, som de har tilkæmpet sig gennem tiderne ud fra det argument, at de i forhold til andre medlemslande betaler meget til unionen. Lewandowski frygter, at kravet om nye rabatter kan åbne en »Pandoras æske« og starte en »lavine« af krav om rabatter fra andre lande.

Trussel skader forhandlinger
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er gået så langt som til at true med et veto, hvis ikke Danmark får rabatten, hvilket i yderste konsekvens kan betyde, at Danmark forhindrer en aftale mellem alle 27 lande.

Politikens EU-korrespondent Thomas Lauritzen udlægger magtspillet på EU-topmødet i Bruxelles Kilde: Thomas Lauritzen

Lewandowski kalder det ultimative danske krav for en »atombombe« og er overrasket, fordi det adskiller sig fra den »sædvanlige danske tilgang til EU«.

I mine beregninger er Danmark ikke kandidat til en rabatTruslen gør ikke forhandlingerne nemmere, mener han.

»Det skaber en mere anspændt og nervøs atmosfære«, siger Lewandowski.

Flere lande er skeptiske
Det er i høj grad op til EU’s øvrige medlemslande, om Danmark skal have en rabat, men Lewandowski spiller en vigtig rolle. Han vil ikke spå om, hvorvidt Danmark kan få sit krav igennem.Til gengæld siger en kilde tæt på EU-præsident Herman Van Rompuy, der leder forhandlingerne, at det bliver svært. Flere lande er nemlig skeptiske. Østrig er blandt de fem EU-lande, der i dag får en rabat, men landet står netop til at miste den.

Og østrigerne vil ikke give afkald på deres penge, hvis Danmark pludselig får en rabat. Også lande som Frankrig og Italien er skeptiske, siger kilden.

Corydon: Vi sender penge til Sverige

Men finansminister Bjarne Corydon (S) fastholder, at Danmarks bidrag er »uforholdsmæssigt højere« end andre lande, der er berettigede til rabat. Og så skal Danmark også have, siger han. »Danmark har et meget velargumenteret krav«, mener ministeren. Han henviser til, at Danmark som medlemsland er med til at finansiere de rabatter, andre lande får. Og det vil finansministeren ikke finde sig i.LÆS OGSÅ »Man kan bedst illustrere det ved at se på Sverige. Vi sender jo simpelthen penge hen over Øresundsbroen for at finansiere den svenske rabat«, siger Corydon. Han finder det helt legitimt, at regeringen benytter sig af en trussel om veto til at »fremføre kravet med kraft«. »Men ingen kan stille nogen garantier for, at det virker«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce