Restaurant Rub & Stub har specialiseret sig i at lave mad på madspild. De er det første madhus i Europa, som laver mad ud af kasserede råvarer. Kilde: Politiken.tv/ Marie Hald, Peter Vintergaard

Politik

SF vil sætte madspild på finansloven

Nyt videncenter til 3 millioner kroner om året skal hjælpe med at nedbringe madspild.

Politik

Det bobler med initiativer og kampagner til at bekæmpe madspild – fra frivillige indsamlinger af fødevarer tæt på sidste salgsdato, som doneres til sociale projekter, til digitale systemer, der kan forbedre styringen af fødevaremængder i kantiner og supermarkeder.

Nu foreslår SF at samle de mange ideer og erfaringer i et nationalt videncenter om madspild, et projekt, som partiet vil afsætte cirka 3 millioner kroner årligt til på det kommende års finanslov, der forhandles i disse dage.

»Det er noget rod, at vi producerer så store mængder mad, som ikke bliver brugt, og samfundsøkonomisk er det et kæmpe spild«, siger medlem af Folketinget Trine Pertou Mach, som vurderer, at centret kan etableres for forholdsvis beskedne midler.

»Det behøver ikke være en stor forkromet sag, for man kan koble det op på noget af det, der foregår i forvejen«, siger hun og nævner som eksempel Fødevarebanken, der systematisk indsamler overskydende madvarer hos en række store virksomheder og deler dem ud til sociale institutioner i hovedstadsområdet.

»Et videncenter skal have kontakt til alle interessenter på området – lige fra offentlige køkkener og sociale institutioner for udsatte, til fødevarevirksomheder og foreninger. De skal dels indsamle viden om, hvad der virker, men endnu vigtigere skal de udvikle modeller for, hvordan for eksempel kommuner, virksomheder og sociale institutioner kan samarbejde«, siger Trine Pertou Mach.

Foruden de farverige kampagner mod madspild og aktioner, hvor frivillige kokke for eksempel forvandler overskudsmad fra Roskilde Festival til måltider for hjemløse eller serverer restemad på Rådhuspladsen, arbejdes der også på de indre linjer i mange fødevarevirksomheder med at mindske madspildet.

Tricks til de sidste i buffeten

Cateringfirmaet DinnerDeLuxe har for eksempel fået hjælp fra teknologiinstituttet AgroTech til at indføre et program, der måler og vejer al mad, der serveres, ned i mindste detalje – selv dressingen til salaten og brødet i brødkurven bliver nøje registreret, og data bearbejdes i grafer og kurver, der giver et helt præcist billede af, hvad der reelt er brug for.

»Så skærer vi ned på de elementer, hvor der produceres for meget. Og vi har en række tricks til at løse problemet med, at buffeten helst skal se fyldt og lækker ud også til de sidste, der spiser. Man behøver for eksempel ikke bruge de samme fade, men kan skifte til mindre fade hen ad vejen«, siger direktør René Laursen.

Johanne Sønderlund Birn er projektleder for madspild hos AgroTech og støtter ideen om et landsdækkende videncenter.

»Det er sindssygt dejligt, at der er så mange aktører og initiativer på det her felt, men det kunne være rigtig rart at samle alle de aktiviteter og al den viden«, siger hun. »Udfordringen er, at madspild finder sted i hele værdikæden, fra råvaren ude hos producenten til forbrugeren hjemme i køkkenet eller i storkøkkenet. Der er rigtig mange led i kæden, som ikke taler sammen«.

Også Selina Juul, som har startet bevægelsen Stop Spild af Mad, synes, at et videncenter er en god ide: »Og vi tilbyder os gerne, for vi er allerede i fuld gang med at lave Danmarks og verdens første tænketank mod madspild og har flere partnere, der gerne vil være med«.

Trine Pertou Mach er overbevist om, at udgiften til et videncenter vil kunne tjene sig ind på sigt, idet der er store samfundsøkonomiske besparelser ved mindre spild: »Det skal selvfølgelig måles og evalueres. Men jeg tror på, at rigtig mange projekter vil kunne køre selv, hvis man fra statsligt hold går ind med ganske få millioner som katalysator«.

I tilgift foreslår SF en pulje på et par millioner kroner til opstart af nye projekter mod madspild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Blandet borgerlig modtagelse

Miljø- og fødevareordfører for de konservative, Charlotte Dyremose, er ikke med til at forhandle om det konkrete forslag. Men hun finder umiddelbart ideen god.

»Vi støtter absolut tanken og ideen. Vi har selv spurgt ind til muligheden for at lave supermarkeder, som må sælge overskudsvarer fra forretninger og give fortjenesten til sociale projekter – det har man blandt andet gjort i Belgien med stor succes, mens der herhjemme er nogle barrierer«, siger Dyremose.

De radikales Lone Loklindt udtrykker også sympati for tanken, men vil ikke udtale sig om de konkrete forhandlinger.

Derimod mener hverken Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti, at der er brug for endnu et offentligt finansieret center.

»Det må være muligt at organisere det inden for det eksisterende system uden hele tiden at sætte nye knopskydninger på«, siger miljø- og fødevareordfører Villum Christensen (LA).

»Der vil altid være madspild. Det drejer sig om sund fornuft«, lyder det fra miljøordfører Pia Adelsteen (DF).

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce