Politik

Regeringstop var delt om grænsekontrol

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) anbefalede på afgørende regeringsmøde at se tiden an i stedet for at iværksætte grænsekontrol med det samme.

Politik

Den historiske beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland har delt regeringens topministre.

På det afgørende møde søndag i regeringens magtfulde koordinationsudvalg, hvor beslutningen blev taget, argumenterede udenrigsminister Kristian Jensen (V) for, at man skulle vente, erfarer Politiken.

Han mente, at man skulle holde fast i den hidtidige linje og afvente, om den nye id-kontrol på grænsen til Sverige rent faktisk medfører en ’ophobning’ af strandede flygtninge og immigranter i Danmark.

Over for ham stod ikke mindst integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun mente, at både befolkningen og ikke mindst presset fra Socialdemokraterne krævede, at regeringen svarede hurtigt igen på den svenske regerings såkaldte transportøransvar.

Ved midnat natten til mandag trådte det svenske krav om id-kontrol i kraft, og på stationen ved lufthavnen i Kastrup skal alle rejsende nu vise pas eller anden form for identifikation for at kunne rejse ind i Sverige.

Det er uklart, hvordan justitsminister Søren Pind (V) forholdt sig i regeringstoppens debat på det fortrolige møde, men han har i månedsvis offentligt advaret om, at grænsekontrol vil betyde, at flere vil søge asyl i Danmark – helt i strid med regeringens centrale målsætning.

Regering delt

I går meldte Søren Pind sig på Facebook med en opdatering, der øjeblikkelig udløste kritik fra Dansk Folkeparti, og som kan læses som en slags ’hvad sagde jeg’.

Antallet af asylansøgere det første døgn efter indførelse af grænsekontrollen blev af Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet opgjort til 75 personer. Fortrinsvis syrere, afghanere og irakere. Gennemsnittet de seneste uger har daglig været 55 personer.

»Kontrol medfører mao efter alt at dømme højere asyltal«, skrev Søren Pind på Facebook og fulgte senere op: »Vi må se de næste dage. Første tal er desværre bekræftende«.

Justitsministeren supplerede med en bemærkning på Twitter om, at asyltallet skal ses ud af et indrejsetal på 159. »Det er meget lavt. Kontrol medfører mao efter alt at dømme højere asyltal. Meget«, skrev Pind.

Ifølge flere kilder er der forskellige holdninger i regeringen til grænsekontrollen og til det transportøransvar, som regeringen trods tysk modvilje gerne vil gøre sig klar til at kunne indføre, hvis det vurderes nødvendigt. Der er generelt enighed om målet om færre asylansøgere, men forskellige holdninger til, hvordan målet bedst nås.

Ifølge Politikens oplysninger blev beslutningen mødt med betænkelighed fra centrale embedsfolk, som advarede imod at indføre et system, som kan bringe Danmark i karambolage med bl.a. EU-systemet. Allerede i dag er Inger Støjberg indkaldt til møde i EU-kommissionen sammen med sin svenske og tyske kollega.

Lars Løkke Rasmussens konklusion på koordinationsudvalgets diskussion blev, at regeringen mandag indførte midlertidig grænsekontrol. Men regeringens konkrete model blev omtrent den mindst tænkelige. Der er indført stikprøvekontrol ved den 68 kilometer lange grænse til Tyskland, og ifølge Rigspolitiet vil 200 betjente på skift være indsat.

Flere ’huller’ langs grænsen

Det stod hurtigt klart, at det langtfra er nok til at dække alle grænseovergange, og efter medieberetninger om ’huller’ efterlyste både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i går mere kontrol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis man vil indføre kontrol, skal det jo være ved alle grænseovergange – ellers giver det jo ingen mening«, som S-retsordfører Trine Bramsen sagde.

I går eftermiddags kunne Politiken i løbet af et par timers rundtur konstatere, at der ikke var aktiv kontrol ved 7 ud af 10 besøgte grænseovergange. Kun på motorvej E45, ved Kruså og i Padborg By, vinkede politiet bilister ind til siden. Ved to grænseovergange var der ingen kontrol eller polititilstedeværelse overhovedet.

Regeringens tænkning bag planen er, at man senere kan skrue op og ned for kontrolblusset, erfarer Politiken.

Indtil videre er der dog ingen tegn på nogen ’ophobning’ af flygtninge og immigranter eller tegn på uro, som det er grænsekontrollens erklærede formål at forhindre. Den danske kontrol gælder foreløbig 10 dage, men kan forlænges.

Det var ikke tirsdag muligt at få en kommentar fra Kristian Jensen, Lars Løkke Rasmussen, Inger Støjberg eller Søren Pind om uenigheden i regeringstoppen om grænsekontrol.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce