Asylpres får regeringen til at udskyde skattereform

Udgifter til flygtninge er en »mega udfordring«, siger finansministeren.

Politik

Regeringen kan ikke længere garantere, at foråret byder på en af de mest markante punkter i regeringsgrundlaget.

De mange asylansøgere medfører så store udgifter, at det problem skal løses, før regeringen kan tage hul på forhandlinger om en skattereform, sådan som det ellers har været planen at gøre i løbet af foråret.

»Det bliver ikke i den første uge, at der kommer en skattereform«, siger Claus Hjort Frederiksen i et interview med TV 2 News.

Bliver det i foråret?

»Det kan jeg ikke svare på nu«.

Det har I jo sagt indtil nu, at det vil blive?

»Det, statsministeren har sagt, senest i sin nytårstale, det er, at der i år kommer forhandlinger om en skattereform«.

Det lyder som efteråret?

»Det kan jeg ikke sige noget om. For mig er det bare helt afgørende, at vi får klaret den her flygtninge- og asylindsats, fordi det er det brændende spørgsmål«.

I regeringsgrundlaget står der, at regeringen i »foråret 2016« vil indkalde til forhandlinger med henblik på at sænke skatten på arbejdsindkomster. Ambitionen har været både at sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster og topskatten. Især det sidste har været magtpåliggende for Liberal Alliance.

»Det kommer til at ske«, sagde partileder Anders Samuelsen forleden i et interview med Politiken om lettelse af topskatten.

LÆS MERE

Men de forhandlinger er altså nu udskudt, indtil regeringen har bedre overblik over udgifterne til asylansøgere.

»Nu må vi lige se, hvor store udgifter det er, og vi skal lige se, hvordan vores grænsekontrol virker. Hvordan er tallene? Men man kan jo frygte, at når foråret kommer og Middelhavet bliver mere roligt, end det er nu, at den strøm bliver genoptaget. Så det er altså en mega udfordring, vi står over for«, siger Claus Hjort Frederiksen til TV 2 News.

Meldingen fra regeringen kommer på dagen, hvor Politiken kan berette om store udgifter i kommunerne. Kommuner risikerer at mangle hundredvis af pædagoger, læger og daginstitutioner til at håndtere historisk mange flygtninge i 2016, viser nye skøn fra Kommunernes Landsforening (KL).

LÆS MERE

Hos Socialdemokratiet glæder skatteordfører Jesper Petersen sig over meldingen fra regeringen, der kommer få dage efter, at hans egen formand opfordrede til helt at droppe topskattelettelserne.

»Det er positivt, hvis han har lyttet til, hvad Mette Frederiksen sagde i lørdags, men jeg synes nu, at han skulle lytte helt efter og udskyde det på ubestemt tid«, siger Jesper Petersen med henvisning til, at finansministeren fastslår, at de skal komme senere i år.

»Fordi det er så usikkert, hvordan dansk økonomi ser ud oven på den tilstrømningen, der er sket, er det ikke tiden at til at stille danskerne i udsigt, at der skal gennemføres markante skattelettelser«, fortsætter S-ordføreren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce