Foto: SLOTTEMO LYNGSTAD MARTIN

Sass: Asyllejre i nærområder er realistisk

Med økonomiske støtte kan man få for eksempel Jordan til at huse flygtninge fra Danmark, insisterer Henrik Sass Larsen.

Politik

For to år siden kaldte Socialdemokraterne en lignende forslag fra Dansk Folkeparti for »inhumant«, men ifølge den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Sass Larsen, er der ingen vej uden om. Lande i Mellemøsten og Afrika skal bringes til at oprette store flygtningelejre, som skal huse asylansøgere fra Danmark.

Der er stor usikkerhed om, hvorvidt den idé kan lade sig gøre. Idéen har været diskuteret i Europa i årevis. I 2009 konkluderede et ekspertudvalg under den daværende VK-regering, at det er en god idé, men at det »må forventes, at en række tredjelande vil være skeptiske over for at modtage tredjelandsstatsborgere, der aldrig har opholdt sig i landet, men som sendes dertil fra EU«.

Udvalget anbefalede, at Danmark forsøger at fremme planen i EU-regi.

»Det synes at være for vanskeligt og ressourcekrævende for Danmark at gennemføre idéen som i realiteten det eneste land i verden«, hed det.

Ingen anden vej

Henrik Sass Larsen fastholder, at lejre i nærområderne er en realistisk del af løsningen på flygtningekrisen og fremhæver den økonomiske støtte, som landene vil få.

»Fordi både på kort, mellemlang og lang sigt er det en fuldstændig uholdbar situation - nu er det så flygtninge, vi har - men at der vil også komme et mægtigt pres i forhold til økonomisk migration og andet. Og hvis man på et eller andet tidspunkt vil have orden i det her og sørge for selv at kunne kontrollere antallet, man får til Europa, så mener jeg ikke, der er nogen vej uden om at få lavet en sådan ordning her«.

Det bliver vel ikke lettere, fordi man virkelig, virkelig gerne vil? Man skal jo stadig have nogle lande til at gøre det?

»Det er jo en bunden opgave. Så må man jo sætte sig ned og drøfte det med de lande. Noget hænger jo så også sammen med, hvordan du vil finansiere det, og hvor meget du vil finansiere det med. Man skal have målt op på, hvad det koster, og hvor mange forpligtelser man skal have i den forbindelse og andet. Men det er jo nogenlunde det, man er gået i gang med i forbindelse med Tyrkiet nu. Det er man i gang med at prøve at implementere. Det er jo det samme, man har gjort i Australien. Så selvfølgelig kan det lade sig gøre«, siger Henrik Sass Larsen.

Jordan er et bud

Hvad hvis de ikke vil?

»Nu må man jo tage dem en for en. Hvis der overhovedet ikke er nogen, der vil det, så må man jo vende tilbage og se, hvad man så gør«.

Hvilke lande ser du for dig, det skulle foregå i?

»Det ved jeg ikke, altså, Jordan er jo et oplagt eksempel. De har i forvejen utrolig mange, og der vil det at komme ned og kunne bidrage med en generøs bistand til at få de her lejre til at fungere - tror jeg - være utroligt hjælpsomt. Og vil kunne hjælpe mange flere, end man bruger penge på herhjemme i dag«.

Jordan har ekstremt mange flygtninge i forvejen. Tror du, de vil være interesseret i også at opmagasinere dem, der gerne ville til Europa?

»Man kan jo sige, at hvis i forvejen 95 procent af verdens flygtninge bor i lejre i nærområderne, så er det at få de sidste fem procent ind jo ikke det allerstørste problem i forhold til at kunne få finansieret de lejre, som jeg forstår, er et problem nogle steder«.

Idéen er ifølge en række socialdemokrater ikke blevet diskuteret i folketingsgruppen, men Henrik Sass Larsen slår fast, at partiformand Mette Frederiksen støtter den.

»Det er jeg helt sikker på«, siger han og konkluderer, at der ikke er problemer for Socialdemokratiet i den model.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Mette Frederiksen til forslaget, som Henrik Sass Larsen skitserede i Jyllands-Posten søndag. Og regeringen vil ikke kommentere forslaget yderligere, før det bliver forklaret af Mette Frederiksen.

Gjerskov er afventende

Partifællen Mette Gjerskov, der har været skeptisk over for flere af S-ledelsens tidligere asylstramninger, vil afvente en nærmere drøftelse i folketingsgruppen.

»Jeg har meget svært ved at gennemskue, hvad der ligger i det, han siger i forhold til, hvad vi har drøftet tidligere. Det er noget, jeg gerne vil drøfte med folketingsgruppen, før jeg drøfter det med journalister«, siger hun.

Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, har kaldt forslaget urealistisk og sagt, at Danmark ikke kan gennemføre det alene, og man ikke kan opbevare flygtninge i lejre i årtier. Henrik Sass Larsen er sikker på, at Danmark vil kunne overholde sine forpligtelser.

En asylansøger, som står i Danmark og ikke er registreret andre steder, vil jo have ret til at få sin sag behandlet ifølge de konventioner, vi har skrevet under på. Skal vi respektere det?

»Så vidt jeg er oplyst, så ville man faktisk - hvis man lavede et sådan arrangement med sikkerhed og ordentlighed - overholde konventionerne ved at sende folk tilbage«.

Hvis de ikke har været i de lejre før, ville det jo ikke være at sende dem tilbage?

»Sende dem hen til et sikkert sted, ja. Vi skal selvfølgelig overholde alle de juridiske ting. Jeg mener bare ikke, at der er nogen vej udenom, at vi må få orden på det på den måde. Det gør jo også, at vi slipper for at lave en lang række af de andre tiltag, vi løbende har lavet med at begrænse folks frihed og gribe ind i forhold til alverdens ting, hvis vi selv kan begrænse antallet«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tidligere et forslag fra DF

Da Dansk Folkeparti i 2014 luftede et lignende forslag, svarede Socialdemokraternes udlændingeordfører Mette Reissmann til Berlingske, at det »sender et signal om, at det nærmest ikke er mennesker, vi taler om«.

Tidligere på måneden åbnede tre fremtrædende socialdemokrater med tætte bånd til Mette Frederiksen for en form for storlejre uden for Europa.

I en kronik i Politiken skrev blandt andre folketingsmedlem Peter Hummegaard, at man åbent skal diskutere, »om ikke vi allerede nu må begynde at indrette modtagecentre til flygtningene ved Europas grænser. Måske endda enorme flygtningebyer med hospitaler, skoler, universiteter, landbrug, virksomheder og så videre, som kan blive hjem for mange af dem, som har forladt deres hjemlande. Indtil de kan vende hjem igen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce